Pasak Lietuvos vadovo, nėra priimtina, kad JT tampa bejėge prieš agresorių ir neturi įrankių jo sustabdyti. Prezidentas susitikime teigė, kad JT vaidmuo yra svarbus siekiant ilgalaikės taikos Europoje, todėl paragino remti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio išdėstytą taikos planą.

Jo teigimu, taikos derybos gali vykti tik Ukrainos sąlygomis.

„Kolektyvinio tarptautinės bendruomenės, taip pat ir JT, atsako nepakako, kad žiaurus Rusijos karas Ukrainoje būtų sustabdytas. Jis tęsiasi iki šiol. Įvykdytų karo žiaurumų ištaisyti jau nebegalime, bet privalome siekt, kad jie neliktų be atsako“, – pranešime cituojamas prezidentas.

Lietuvos vadovas taip pat išreiškė Lietuvos paramą Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) tyrimams, kuriais siekiama patraukti baudžiamojon atsakomybėn jo jurisdikcijoje esančius tarptautinių nusikaltimų kaltininkus, bei pabrėžė būtinybę steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimui Ukrainoje tirti bei siekti aukščiausios Rusijos politinės ir karinės vadovybės atsakomybės už įvykdytus nusikaltimus.

Pasak jo, daugiau dėmesio turi būti skiriama ir Rusijos bendrininkėms – Baltarusijai bei Rusijai karinę įrangą tiekiančiam Iranui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)