„Tai tikrai ras atspindį tekste. Nebūtinai tai reiškia, kad tekste bus minima Vokietija, nes juk kalbame ne tik apie dvišalius Vokietijos ir Lietuvos įsipareigojimus. Kalbame apie visą Rytinį flangą, kuriame dalyvavimas iki brigados lygio buvo numatytas jau Madrido susitikime. Bet aš tikiuosi, kad mūsų, Vilniaus viršūnių susitikime tai įgis dar konkretesnę išraišką“, – penktadienio vakarą žurnalistams sakė G. Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, kad Vilnius jau sulaukė patvirtinimo, kad Vokietija yra pasirengusi perkelti į šalį brigadą nuolatiniu režimu.

„Manau, kad vienaip ar kitaip tekste tai bus paminėta. Svarbiausia, kad mes jau turime patikinimą iš Vokietijos pusės – mums tai yra svarbiausia. Žinodamas, kaip atsakingai Vokietija žiūri į savo įsipareigojimus, tokie patikinimai man suteikia garantijas, kad tikrai taip bus ir padaryta“, – referuodamas į pastarąjį Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriuso vizitą Lietuvoje teigė šalies vadovas.

Todėl vertindamas vokiečių įsipareigojimus, Daukanto aikštės lyderis pakartojo, jog Lietuva privalo kaip įmanoma greičiau ruošti sąjungininkų kariams priimti reikiamą infrastruktūrą.

„Dabar darbas mūsų – dabar mes turime labai greitai, sparčiai suktis kaip vijurkai tam, kad sukurtume visą reikiamą infrastruktūrą, kad Vokietijos brigada čia galėtų jaustis patogiai, gerai ir pagal visus socialinius standartus“, – akcentavo G. Nausėda.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę šalyje viešėjęs Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas pareiškė, kad Berlynas yra pasirengęs visam laikui šalyje dislokuoti vokiečių karių brigadą. Vis dėlto, kada tiksliai brigados lygio karinis vienetas galėtų būti perkeltas į Lietuvą, gynybos ministras nurodė negalįs atsakyti. Jo teigimu, tai priklausys nuo infrastruktūros sąjungininkų kariams plėtros.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Paklaustas apie galimas Ukrainos perspektyvas NATO, prezidentas patikino manąs, kad šiuo klausimu dar deklaraciją dar galima būtų patobulinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją