Gyventojai teigia, kad esą nepadoru, kad miesto centre esantis namas yra toks apšiuręs. Juolab, kad šis namas statytas dar vokiečių aludarių.

„Piktina, kad mes galbūt negalėsime įeiti į namą. Nes žada parduoti su visa žeme iki pat įėjimo“, – LNK žinioms sakė šio namo gyventojas Alvydas Ruškys.

„Kaip gali būti namas be įėjimo, be praėjimo žmonėms, gyventojams ir komercinėms patalpoms“, – klausimą kėlė komercinių patalpų name savininkė Vaclova Lukošienė.

Ji taip pat kalbėjo, jog minėtam namui yra daugiau nei 130 metų ir priėjimą jis turėdavo.

Tad belieka tik juokauti – ten į namą skriste įskristi.

Žmonėms siūlomas ir dar vienas būdas kaip patekti į daugiabutį.

„Mes tiesiog būsime apriboti patekti prie savo namo bet kokiu būdu. Taip ir siūloma lipti per langus galimai naujojo savininko“, – kalbėjo namo gyventojų įgaliotoji atstovė Joana Untulienė.

Taip nutiko, nes naujojo savininko pačiame turguje pagal prieš 20 metų patvirtintą detalų planą dabar stovi komercinėje žemėje ir yra be servituto – be specialiai jam skirto privažiavimo per kito savininko žemę. Kaip taip galėjo nutikti, visi tik galvomis kraipo.

„Mes daug kartų kreipėmės į savivaldybę šiuo klausimu, kreipiausi į merą. Žemėtvarkos skyriaus vadovė buvo pažadėję žodžiu mums iki aukciono sutvarkyti šitą reikalą, padaryti prie namo privažiavimą, padaryti patekimą. Tačiau to nepadarė“, – teigė J. Untulienė.

Namo gyventoja V. Lukošienė irgi apgailestavo, kad baigia namo remontą savo lėšomis, tad galbūt ateityje kažkam prireiks viso namo.

„Kadangi daro sąlygas tokias, kad mes negalėtume nei įeiti, nei praeiti. Kaip gali laisvos Lietuvos laikais padaryti tokius reikalus? Tokius projektus padaryti, be mūsų žinios, ne nieko“, – LNK žinių žurnalistams piktinosi namo gyventoja.

J. Untulienė svarstė, jog matyt teks mokėti pinigus naujajam namo savininkui, kad būtų galima patekti į savo namą.

„Nes servitutai jau yra atlygintini. Jau kelerius metus jie nėra nemokami“, – sakė ji.

Atsakingi valdininkai atostogauja, o gretimas su daugiabučiu namas ir žemė aukcione buvo numatyti parduoti praėjusią savaitę.

„Esu priėmęs sprendimą sustabdyti aukcioną. Ir noriu raštišku, teisiniu užtikrinimu, kad toks variantas, nedarant naujo detalaus plano yra įmanomas, užtikrinantis gyventojams patekimą į jų namus“, – LNK žinioms sakė Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Jeigu teks daryti naują detalų planą, pastato pardavimą gali tekti atidėti porai metų. Bet savivaldybė aiškina, kad jai reikia pinigų projektams mieste vystyti. O daugiabučio gyventojai viliasi, kad gal braižydami naujus planus valdininkai pagalvos ir kaip prie namo prieiti, prireikus – privažiuoti, tarkime, gaisrinei ar greitajai. O name gyvename ir neįgalių žmonių.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: