Premjerės kalba renginio programoje nėra numatyta. Ankstesnių šalies vadovų inauguracijų ceremonijose pareigas einantys premjerai skaitė sveikinimo kalbas. 2019 m. G. Nausėdai pradėjus pirmąją kadenciją šalies vadovo poste žodį tarė tuometis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, 2014 m. prisiekiant perrinktajai Daliai Grybauskaitei – premjeras Algirdas Butkevičius, 2009 m. – konservatorių premjeras Andrius Kubilius.

Premjerės teigimu, toks sprendimas priimtas pasikonsultavus su Seimu ir įvertinus, kad parlamento pirmininkės sveikinimas bei paties prezidento kalba „puikiai užpildo iškilmių turinį“.

„Griežto posėdžio kanono inauguracijai, kuri yra Seimo posėdis, mano žiniomis, nėra ir jos scenarijus kaskart rengiamas specialios komisijos. Pasikonsultavus su Seimu, nutarta, kad Seimo pirmininkės sveikinimas ir prezidento kalba puikiai užpildo iškilmės turinį, todėl atskiros kalbos pasirinkau nesakyti, o dalyvauti kaip ir kituose iškilminguose Seimo posėdžiuose“, – sako premjerė perduotame komentare.

Šį kartą šventinėje ceremonijoje numatyta tik šalies vadovo inauguracinė kalba, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen sveikinimo žodis, Vilniaus arkivyskupo metropolito Gintaro Grušo invokacija.

Premjerės I. Šimonytės darbotvarkėje yra numatytas dalyvavimas daugelyje inauguracijos šventės renginių. Tiesa, ketvirtadienį politikė žurnalistams teigė, kad vakariniame priėmime Prezidentūros kiemelyje ji nedalyvaus.

„Ne, vakarinėje dalyje nedalyvausiu“, – žurnalistams Seime atsakė ministrė pirmininkė.

Skvernelis apie premjerės sprendimą nesakyti kalbos: vertinu kaip konfliktą

Paaiškėjo, kad premjerė I. Šimonytė nedalyvaus G. Nausėdos inauguracijos priėmime penktadienį vakare, o taip pat nesakys kalbos Seime, kai prezidentas bus inauguruotas antrai kadencijai.

Buvęs premjeras, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis apie I. Šimonytės sprendimą nesakyti kalbos atsiliepė kritiškai.

„Dėl vakarėlio – čia privatus reikalas. Nori dalyvauja, nori ne <...>. Į balius prievartos eiti nėra. Bet šita oficiali ceremonija, ir kiek pamenu, man atrodo, visi ministrai pirmininkai rasdavo, ką pasakyti nepaisant to, kad ir pralaimėjo rinkiminėje kovoje. Taip buvo ir 2019 metais. Man tikrai buvo garbė iš Seimo tribūnos kalbėti, pasveikinti prezidentą ir palinkėti. Manau, tą pareigą ir garbę reikėtų atlikti“, – Seime žurnalistams penktadienį komentavo S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

„Vertinu tai kaip nuolatinį, ilgalaikį ir užslėptą, ir atvirą konfliktą tarp Vyriausybės vadovės ir prezidento“, – pažymėjo jis.

S. Skvernelio manymu, po Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo galėtų keistis ministrų kabineto sudėtis. Pokyčiai, jo teigimų, būtų reikalingi.

„Minimalūs pokyčiai, matyt, reikalingi. Ko gero, prezidentas apsispręs. Gal vienas ar du ministrai – jiems ir tuos tris mėnesius [reikėtų] nebeleisti dirbti. Galime įtarti, kad tai būtų žemės ūkio ministras ir tikrai bus sudėtinga tuos įgaliojimus gauti atgal, galbūt, dar bus koks sprendimas dėl vidaus reikalų [ministrės], gal dėl sveikatos ministro. Tos sritys, kur tikrai daug problemų“, – kalbėjo politikas.

Paklaustas, kur, jo nuomone, antrojoje kadencijoje prezidentas turėtų demonstruoti daugiau lyderystės, S. Skvernelis išskyrė kelias sritis ir pažymėjo, kad G. Nausėda turėtų daugiau bendradarbiauti su Vyriausybe.

„Greičiausiai reikėtų susivokti, kad valstybėje yra vienas ministras pirmininkas, viena Vyriausybė. [Reikėtų] bendradarbiauti glaudžiau su Vyriausybe, netgi per tuos savo ketinimus dėl projektų, ypatingai kas susiję su ekonominiais klausimais, daryti taip, kaip Lietuvoje buvo įprasta daryti <...>. Tai, manau, to bendradarbiavimo reikia palinkėti. Ir, manau, pagrindinės, esminės sritys prezidento, kas yra apibrėžta Konstitucijoje. Aš tikrai palinkėčiau teisingumo srityje gerokai aktyvesniam būti, kalbant apie teismus, teismų reformą, teisėjų atranką, teismų nepriklausomumo užtikrinimą. Aišku, – užsienio politika ir gynyba. Čia tos sritys, kurios labai svarbios yra“, – dėstė parlamentaras.

Širinskienė sureagavo į Šimonytės sprendimą

Tradiciją sulaužiusią premjerę patraukė per dantį į būsimus rinkimus su partija „Nemuno aušra“ eisianti parlamentarė Agnė Širinskienė, feisbuke pasidalinusi verkiančio kūdikio nuotrauka.

„Čia tik man Šimonytė šiandien per visas inauguracijas panaši į besispardantį vaiką, kuris saldainio parduotuvėj negavo?“, – klausė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad penktadienį iškilmingo Seimo posėdžio metu prisieks antrajai kadencijai perrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda. Vidurdienį parlamento Kovo 11-osios salėje vykstančios šventinės inauguracijos ceremonijos metu prezidento priesaiką priims Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Gintaras Goda.

Ceremonijoje dalyvauja buvę šalies vadovai ir Seimo pirmininkai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Vyriausybės, Europos Parlamento (EP) nariai, merai, Lietuvos ir užsienio šalių diplomatai, kiti svečiai.

Po prezidento inauguracijos Seime įvyks šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, vėliau – iškilmėms skirta Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vėliavų būrių rikiuotė Vilniaus arkikatedros bazilikos aikštėje.

Po to Simono Daukanto aikštėje šalia Prezidentūros rūmų vyks iškilminga prezidento vėliavos keitimo ceremonija. Netrukus po jos Prezidentūros Baltojoje salėje premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė grąžins šalies vadovui įgaliojimus.

Gegužės 26 d. vykusiuose rinkimuose prezidentas G. Nausėda buvo perrinktas antrajai kadencijai. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šalies vadovą parėmė 74,15 proc. piliečių. Tuo metu antroje vietoje likusi I. Šimonytė sulaukė 24,34 proc. balsų.