Į atnaujintą paveiktų šalių sąrašą, kuris įsigalioja birželio 28 d., nepateko Vokietija, Liuksemburgas, Kroatija, Estija, Austrija, Bulgarija, Islandija, Lenkija, Malta, Rumunija, Slovakija, Suomija, Vengrija, taip pat Taso, Kretos, Korfu, Kefalonijos, Rodo, Santorini, Zakinto, Maljorkos salos. Šios šalys ir salos pateko į žalią zoną sergamumo žemėlapyje, kurį kiekvieną savaitę atnaujina Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Atnaujinus paveiktų šalių sąrašą, Nyderlandai ir Švedija iš raudonos ir pilkos zonos pateko į geltoną šalių zoną. Ispanija (įskaitant Tenerifę, Gran Kanariją, išskyrus Maljorką) iš geltonos zonos pateko į raudonąją ir pilkąją zoną.

COVID-19 tyrimas ir 10 dienų izoliacija privaloma atvykstantiems iš sustiprintos kontrolės šalių, taip pat iš raudonosios ir pilkosios zonos valstybių ir teritorijų, o atvykstantiems iš geltonosios zonos privalomas tik tyrimas (žr. lentelę apačioje).

Primename, kad atitinkamos spalvos zonai šalis priskiriama pagal labiausiai paveiktą šalies regioną, t.y. jei didžioji dalis valstybės ECDC žemėlapyje pažymėta geltonai, tačiau bent vienas šalies regionas pažymėtas raudonai, visa šalis Lietuvoje skelbiamame paveiktų šalių sąraše bus įtraukiama į raudonos zonos šalių grupę. Tuo tarpu trečiosios šalys (ne Europos ekonominės erdvės valstybės), kurios neįtrauktos į ECDC žemėlapius, yra priskiriamos pilkai zonai.

Svarstys baigti karantiną

Vyriausybė pirmadienį svarstys baigti karantiną, tačiau palikti galioti ekstremaliąją situaciją ir dalį COVID-19 pandemijos valdymo priemonių.

„Gal žodžio „karantinas“ nebebus, bet kad nebebus apribojimų, tai to tikėtis, matyt, nereikėtų“, – praėjusią savaitę sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji pabrėžė kaip ir kiti ES šalių Vyriausybių vadovai raginanti visuomenę aktyviau skiepytis plintant pavojingai koronaviruso Delta atmainai, nes tai gali „nubraukti tą darbą, kurį mes padarėme labai griežtai visi pusę metų laikydamiesi taisyklių ir aktyviai skiepydamiesi vakcinacijos pradžioje“.

Antrasis karantinas, kelis kartus pratęsiant, Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų lapkričio 7 dienos iki birželio 30 dienos imtinai.

Šiuo metu dauguma griežto karantino apribojimų nebegalioja, leidžiama dauguma veiklų, valdant srautus, laikantis kaukių dėvėjimo uždarose patalpose, žmonių susibūrimuose.

Pastarosiomis dienomis naujų per parą fiksuojamų koronaviruso atvejų skaičius nesiekia šimto, gerokai sumažėjo ir mirčių – šią savaitę kelias dienas nefiksuota mirčių nuo koronaviruso.

Primename, kad penktadienį premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad, nors nuo liepos mėnesio karantino režimo šalyje tikriausiai ir nebebus, tačiau tam tikri apribojimai, pasak jos, liks.

„Gal žodžio ir nebebus, bet kad nebus apribojimų, tai to tikėtis, matyt, nereikėtų“, – penktadienį, lankydamasi Rainių žudynių paukų pagerbimo minėjime žurnalistams sakė I. Šimonytė. Jos teigimu įvairių šalių vadovai atkreipia dėmesį į vakcinacijos svarbą.

„Turime vieną ir vienintelį prašymą – skiepykitės, skiepykitės ir skiepykitės, todėl, kad labai nesunkiai naujai atsirandančios mutacijos, kurios plinta, kurias nustatome Lietuvoje ir kurios turbūt greitai gali tapti dominuojančiomis, nubrauks tiesiog tą darbą, kurį mes padarėme visi kartu labai griežtai laikydamiesi taisyklių pusę metų ir aktyviai skiepydamiesi vakcinacijos pradžioje“, – pabrėžė I. Šimonytė. Sparti vakcinacija, anot jos, yra svarbi visiems.

„Vyriausybei tai, žinoma, taip pat yra svarbu, bet ne man to reikia ir ne Seimui, ne valdžiai to reikia. To reikia, kad mes visi galėtume tvariai grįžti į mums įprastą gyvenimą“, – pridūrė premjerė.

Priename, kad Lietuvoje nuo COVID-19 bent viena doze paskiepyti 5,8 proc. vaikų nuo 12-os metų, skiepijimo apimtys per savaitę sumenko, rodo penktadienio Statistikos departamento duomenys.

Per savaitę nuo praėjusio penktadienio iki šio ketvirtadienio Lietuvoje pirma doze paskiepyta 21 tūkst. žmonių arba vidutiniškai 3 tūkst. per parą. Tai perpus mažiau nei savaite prieš tai, kai šie skaičiai siekė atitinkamai 46 tūkst. ir 6,6 tūkst. Pirmąjį arba antrąjį skiepą per savaitę iš viso gavo 110,9 tūkst. žmonių – kiek mažiau nei prieš savaitę, kai jų buvo 134 tūkstančiai. Didžiausia dalis pasiskiepijusių žmonių yra 70-74-erių amžiaus grupėje: bent vieną skiepą gavo 70 proc. šio amžiaus lietuvių.

Tarp savivaldybių lydere išlieka Neringa, kur pasiskiepijo 82,2 proc. gyventojų. Bent pusė gyventojų jau pasiskiepijo 12-oje savivaldybių.

Prieš savaitę tokių buvo devynios. Šalčininkų rajonas išlieka vienintele savivaldybe, kurioje dar nepasiskiepijo bent trečdalis žmonių: čia pasiskiepijusių gyventojų dalis siekia 23,7 proc. Tarp didžiųjų miestų skiepijimosi lyderiu išlieka Alytus, kur pasiskiepijo 48,4 proc. gyventojų, Kaune jų pasiskiepijo 48 proc., Vilniuje – 46,7 proc., o Panevėžyje – 46,6 proc. Šiauliuose pasiskiepijusių yra 41,2 proc., o vangiausiai vakcinacija vyksta Klaipėdoje, kur pasiskiepijo 34,9 proc. žmonių. Iš viso šalyje bent viena doze pasiskiepijo 43,7 proc. gyventojų. Prieš savaitę ši dalis siekė 43 procentus.

COVID-19 Delta atmainos tyrimai bus atliekami visiems sergantiems koronavirusu

COVID-19 Delta atmainos tyrimai bus atliekami visiems sergantiems koronavirusu, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Nerimą keliančios Indijoje pirmą kartą užfiksuotos atmainos, kaip ir kitų atmainų, tyrimai buvo atliekami ir iki šiol, tačiau, pasak SAM, dėl tyrimo specifikos rezultatų tenka laukti iki dviejų savaičių, kai žmonės, kuriems buvo nustatytas koronavirusas jau būna pasveikę, o sąlytį turėjusiems – pasibaigusi izoliacija.

„Nustačius pirmuosius Delta atvejus šalyje, nuspręsta papildomai, be šiuo metu atliekamų tam tikrų mutacijų tyrimų, įvesti Delta atmainai būdingos viruso mutacijos tyrimus visiems žmonėms, kuriems nustatytas koronavirusas. Šių tyrimų rezultatai gaunami per 24 val. ir tokiu būdu įgalina atsakingas institucijas kuo skubiau imtis sustiprinto pavojingų koronaviruso atmainų plitimo valdymo“, – nurodė SAM.

Pasak ministerijos, nustačius pavojingą atmainą, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) operatyviai imasi sąlyti su užsikrėtusiuoju turėjusių asmenų paieškos, tiriami ir mažos rizikos sąlytį turėję žmonės, taip pat turėjusieji sąlytį su kontaktiniais asmenimis.

Prireikus, NVSC kartu su savivaldybių administracijomis organizuoja masinį testavimą darbovietėse, ugdymo institucijose, namų ūkiuose, masiniuose renginiuose ar platesne apimtimi – geografinio regiono mastu.

Pažymima, kad policija taip pat griežčiau dėl izoliacijos laikymosi tikrina asmenis, turėjusius didelės rizikos kontaktą su užsikrėtusiais pavojinga koronaviruso atmaina.

Pasak SAM, kol visos PGR tyrimus atliekančios laboratorijos pasirengs atlikti su Delta atmaina siejamos viruso mutacijos tyrimus, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija organizuos savivaldybių, kuriose įtariamas Delta atmainos išplitimas, visų teigiamų ėminių pristatymą į tas laboratorijas, kurios jau pasirengusios atlikti šiuos tyrimus.

NVSPL naujausiais, t.y. trečiadienio duomenimis, oficialiai iki šiol buvo patvirtinti šeši koronaviruso Delta atmainos atvejai, visi jie – įvežtiniai, tiriami dar keturių asmenų iš Ignalinos ir Visagino rajonų mėginiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)