„Hopecenter“ organizacijos atstovo Andriaus Markevičiaus vadovaujami savanoriai misijoje dalyvavo kartu su amerikiečiais. Kaip pasakojo Ričardas, grupėje buvusi odontologė gydė lūšnynų vaikams dantis, jam pačiam teko prisiminti veterinaro patirtį, nes reikėjo tvarstyti skurstančių lūšnynų gyventojų žaizdas, vienam operuotam berniukui išimti siūles, nes tėvai šiai procedūrai neturėjo pinigų.

Kaip pasakojo Ričardas, profesionaliems gydytojams iš Lietuvos teko „peržengti save“ – gydyti vaikus ir suaugusius žmones toli gražu ne ligoninės sterilumo aplinkoje.

„Prisijungė ir vietiniai gydytojai, kurie dirba poliklinikose, bet pora kartų per savaitę vyksta gydyti žmonių į lūšnynus“, - sakė R. Pagojus, kaip ir kiti savanoriai, savo lėšomis susimokėjęs už kelionę į humanitarinės misijos vietą.

Ričardas Pagojus
„Mūsų sritis buvo medicina ir sveikos gyvensenos mokymai. Iš Lietuvos vyko odontologė, dar pora profesionalių medikų, o amerikiečiai pasirūpino medicinine įranga. Dalijomės atsakomybėmis, pvz., mes lūšnynų gyventojams parūpinome dantų pastos, o kolegos iš JAV – šepetėlių. Tačiau pagrindinis tikslas buvo tiems žmonėms parodyti, kad jie mums rūpi – ištraukti iš lūšnynų, kanalizacijų į šviesą“, - pasakojo dviejų dukterų tėvas.

Teko aiškintis dėl vietos politiko melagystės

Pasak edukologo, labdarą skurdžiai gyvenantiems Filipinų vaikams dalijo ne tik organizacijos „Hopecenters“ atstovai, bet ir vietinių bendruomenių nariai, politikai.

„Kadangi misija sutapo su rinkimais, jie buvo ypač aktyvūs, o mes dėl vieno susikompromitavusio kandidato buvome priversti aiškintis ne tik žmonėms, bet ir institucijomis, mat politikas mūsų misiją pristatė kaip savo projektą“, - juokėsi pora savaičių Filipinuose praleidęs vilnietis.

Paklaustas apie Filipinus siaubusį supertaifūną „Haiyan“, R. Pagojus pasidžiaugė, kad realiai jo nepajuto - netyčia pabėgo nuo stichijos. Tačiau savarankiškai po Filipinus turistavusių lietuvių Sigitos ir Anos niekas neglobojo ir neįspėjo laiku pasitraukti.

„Atsimenu, vieną dieną gavome savo organizacijos įspėjimą, kad artėja uraganas. Ir nors jo judėjimo trajektorija buvo priešinga, dėl visa ko mums buvo liepta vykti į Manilą. Vėjas galėjo pasikeisti, o „Hopecenters“ vadovai nenorėjo rizikuoti. Taigi, pralaukėme uraganą Maniloje“, - pasakojo savanoris iš Lietuvos.

Manilą paskelbė pavojaus zona

Vilniečio teigimu, Maniloje taip pat buvo imtasi visų įmanomų saugumo priemonių: nuimti reklaminiai skydai, vietovė „paskelbta pavojaus zona – pagal grėsmės lygį antra iš, atrodo, galimų penkių“.

„Pasirodo, pavojaus lygis matuojamas pagal tai, kaip žemai prie žemės vėjas prilenkia palmę – jei iki pat jos, skelbiamas penktasis“, - pasakojo R. Pagojus, su kitais misijos dalyviais tą naktį atsipirkęs tik nerimu dėl stipraus vėjo.

„O štai Sigita ir Ana, su kuriomis kartu vykome į Filipinus, buvo labai arti uragano, pateko į potvynį, tikriausiai matė ir prie žemės prilenktas palmes. Maniloje kaip tik tuomet buvome susitikime su konsulu, tad elektroniniu paštu įspėjome jas, kad jei ką – duotų žinią“, - sakė edukologas.

Su merginomis savanoriai ryšį palaikė nuolat. Grįždami lėktuvu namo turisčių darytose nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje išvydo, kas yra nevaldoma gamtos stichija.

Pasiekė Vietnamą

DELFI primena, jog supertaifūnas „Haiyan“ praslinko per Filipinus ir pirmadienį paryčiais pasiekė sausumą Vietname. Kaip pranešė meteorologai, stichija kelias dienas siaubė Filipinus ir, baiminamasi, pareikalavo tūkstančių žmonių gyvybių.

JAV jungtinis taifūnų perspėjimo centras (JTWC) pranešime, paskelbtame sekmadienį 21 val. Grinvičo (23 val. Lietuvos) laiku), informuojama, kad audra „šiuo metu pasiekė sausumą“ už maždaug 160 kilometrų į pietryčius nuo Vietnamo sostinės Hanojaus.

Vidutinis vėjų greitis siekė apie 120 kilometrų per valandą, nurodė JTWC – jungtinė JAV karinių jūrų ir oro pajėgų agentūra, kuriose būstinė yra Perl Harboro karinėje bazėje Havajuose.

Hanojaus gyventojai ruošėsi smarkioms liūtims ir galimiems potvyniams, o dešimtims tūkstančių pajūrio gyventojų buvo nurodyta persikelti į saugesnes vietas.

„Evakavome daugiau nei 174 tūkst. namų ūkių; tai atitinka daugiau nei 600 tūkst. žmonių“, – sakoma Vietnamo potvynių ir audrų kontrolės departamento oficialiame pranešime.

Sekmadienį audros judėjimo kryptis pasikeitė, todėl teko evakuoti dar 52 tūkst. žmonių šiaurinėse pakrantės provincijose.

JTWC tinklalapyje pranešama, jog „Haiyan“ slinko „šiaurės vakarų kryptimi 15 mazgų greičiu pastarąsias šešias valandas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)