„Galiojantis teisinis reglamentavimas įpareigoja tėvus užtikrinti, kad vaikai, jaunesni nei 6 metų amžiaus, nebūtų paliekami vieni be vyresnių nei 14 metų amžiaus priežiūros. Nepriežiūra yra laikoma, jeigu jaunesni nei 6 metų amžiaus vaiką prižiūri 7–13 metų vaikas, ne ilgiau kaip 15 minučių, taip yra pasakyta įstatyme.

Ir toks asmuo turėtų gebėti pasirūpinti tuo vaiku. Praktinę tokią situaciją galima pateikti – 11 metų amžiaus sesuo prižiūri vienerių metų broliuką. Bet tėvams lieka pareiga įvertinti, ar ta sesuo tikrai gali pasirūpinti broliu“, – laidoje sakė advokatė J. Radzevičienė.

Įstatyme konkrečiai įrašytas 15 minučių laikotarpis yra ne veltui, kalbėjo pašnekovė.

„Yra suprantama, kad net pats pareigingiausias 10–11 metų vaikas vis tiek gali užsimiršti, rasti įdomesnių veiklų. O nelaimei užtenka akimirkos. Manoma, kad vaiko iki 6 metų priežiūra turėtų būti atsakingas dalykas“, – laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė J. Radzevičienė.

Pasak jos, nuo 6 metų amžiaus vaikas vienas gali būti namuose. Tačiau tėvai patys turi įvertinti vaikų gebėjimą pasirūpinti savimi, pabrėžė advokatė.

„Tačiau amžiaus riba neturėtų būti vertinama kaip pagrindinis kriterijus, vaikai yra labai skirtingi. Ir vienas 7 metų vaikas drąsiai gali grįžti namo, atsirakinti duris, pasidaryti sau valgyti. O kitas savimi pasirūpinti negeba.

Tėvų pareiga yra pasirūpinti vaiku, užtikrinti saugią aplinką. Ir tėvai geriausiai pažįsta, jie turi nuspręsti, ar vaikas jau gali būti vienas, kiek jis gali būti vienas“, – tikino advokatė, pridurdama, kad vaikams nuo 6 metų amžiaus laikas, kai jie vieni, nebėra ribojamas.

Pasak J. Radzevičienės, vaiko teisių apsaugos specialistai laikosi gana griežtos pozicijos, kad nepilnamečiai neturėtų būti paliekami vieni savaitgaliui, ar ilgesniam laikui.

„Laikoma, kad vieni 6 ar 14 metų vaikai negali savimi pasirūpinti ir užtikrinti sau saugios aplinkos. Taigi, tėvai, kurie nusprendžia tokios rekomendacijos nepaisyti, turėtų įsitikinti, kad nebus vaiko teisių apsaugos pažeidimų faktų.

Nes priešingu atveju, jeigu būtų nustatyta, kad kažkas nutinka, iškiltų ir atsakomybės klausimas“, – kalbėjo advokatė.

Pašnekovė dar kartą kartojo, jog tėvų pareiga yra užtikrinti vaikams saugią aplinką, pasirūpinti jų saugumu. Tad turėtų būti, kad net ir vakarojant bent vienas tėvas turi būti blaivus.

Atvejai yra individualūs, bet įmanoma, jog tėvai už vaiko nepriežiūrą gali gauti ir baudą, pasakojo advokatė.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pokalbį su advokate J. Radzevičiene žiūrėkite čia: