„Čia yra Seimo plenarinių posėdžių pirmininkavimo grafikas. Šis galiojo iki šiandien, čia paimta tik paskutinė posėdžio dalis, popietinio antra dalis, kur buvo nugrūsti visi opozicijos atstovai birželio mėnesį. (…)

Šiandien gautas šitas – neliko nei vieno opozicijos atstovo, kuris pirmininkaus birželio mėnesio plenariniams posėdžiams: nei vienai jo dienai. Taip nušalinti opozicijos atstovai, Seimo vicepirmininkai nuo pirmininkavimo“, – rodydamas pirmininkavimo grafikus žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė vienas iš parlamento vicepirmininkų, socialdemokratas J. Sabatauskas.

Jokio paaiškinimo, pasak jo, negauta.

„Tai reiškia, kad Seimo opozicijos atstovai Seimo posėdžiuose nereikalingi, nors Seimas yra visas in corpore“, – tvirtino J. Sabatauskas.

„Nežinau, ar čia baiminamasi, kad opozicijos atstovai, vicepirmininkai gadins Seimo posėdžius? Dar tokio atvejo nėra buvę, nes mes turime pareigą. Mes pirmininkaujame, stengdamiesi, kad posėdis vyktų pagal grafiką, kad laiku. Čia matau tik demaršą prieš opoziciją“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

„Pamatysite“, – į klausimą, kaip opozicija į tai reaguos, atsakė socialdemokratas.

Grafiku viešai feisbuke pasidalino ir Darbo partijos frakcijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis.

„Tai tokia ta demokratija mūsuose“, – rašo politikas.

„Pozicija sutrypė demokratijos likučius, pozicija bando ištrinti iš politinio žemėlapio opoziciją ir pozicija iš Seimo daro vaikų darželį“, – žurnalistams komentavo A. Mazuronis.

Landsbergis prašė klaidą ištaisyti

Seimo rytinio posėdžio pradžioje į Seimą kreipėsi valdančiųjų atstovas Gabrielius Landsbergis. Jis prašė ištaisyti šią klaidą.

„Iš žiniasklaidos sužinojome, kad įsivėlė klaida dėl opozicijos galimo pirmininkavimo birželio mėnesį. Norėčiau valdančiųjų vardu kreiptis ir ištaisyti šią klaidą, kad opozicijai būtų grąžinta galimybė pirmininkauti birželio mėnesį“, – į Seimą kreipėsi valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) sąjungos pirmininkas G. Landsbergis.

Posėdžiui pirmininkaujantis pirmasis Seimo pirmininkės pavaduotojas Jurgis Razma atsakydamas teigė, jog opozicija buvo pareiškusi, jog posėdžiuose nedalyvaus.

„Dėl pirmininkavimo atsitiko taip, kad opozicinių frakcijų seniūnai informavo Seimo pirmininkę, kad opozicinės frakcijos nedalyvaus Seimo posėdžiuose. Ir nebuvo pasakyta, kad Seimo vicepirmininkai elgsis kitaip. Tai tiesiog Seimo pirmininkė priėmė tą pasakytą faktą, bet pagal dabartinį dalyvavimą matau, kad yra kitaip.

Tai aš manau, kad Seimo pirmininkė labai greitai pakoreguos tą grafiką, jei yra kitokia žinia – kad opozicija posėdžiuose dalyvauja. Ir bus paliktas, be abejo, buvęs grafikas. Nes supranta, kad boikotuojantys vicepirmininkai pirmininkauti posėdžiui nebūtų galėję“, – kalbėjo jis.

Jis dar pridūrė, jog jei tai nesupratimas, jis bus lengvai ištaisomas.

Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas teigė, jog J. Razma meluoja arba „nešioja pletkus“.

„Nežinau, kokiais oficialiais pranešimais buvo priimtas sprendimas trinti opoziciją iš politinio žemėlapio ir neleisti pirmininkauti Seimo posėdžiais, aš nežinau. Tokio pagrindo nebuvo. Klaida, ar ne, tai tiesiog parodo, kad su opozicija jūs nesiskaitote“, – sakė jis.

J. Razma dėl nesusipratimo opozicijos atsiprašė. Jis teigė, jog šiandienos vakarinio posėdžio pabaigai pirmininkaus socialdemokratas J. Sabatauskas.

Visgi, Darbo partijos atstovas V. Fiodorovas teigė, jog ir toliau vyksta nesiskaitymas su opozicija.

„Nežinau, koks jūsų tikslas buvo? Ar sumenkinti opoziciją, ar išgelbėti ministrą Kęstutį Navicką, bet faktas, kad opozicija susivienijo, opozicija šiandien yra vieninga. Ir tęsti posėdžio tokioje aplinkoje tikrai negalime. Mes organizuojame pasitarimą Kovo 11–osios salėje, tęsim darbą šiandien ten“, – sakė politikas.

Po šių žodžių opozicijos atstovai paliko salę.

Nielsen: tenka pasirengti boikoto galimybei

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen paaiškino, kodėl grafikas buvo pakeistas.

„Sumaišties jokios nėra. Yra tam tikras opozicijos susierzinimas dėl nepavykusios interpeliacijos. Iki šios dienos buvo vieni priekaištai. Aš vakar buvau susitikusi, beje, su opozicijos frakcijų seniūnais ir mes kalbėjome pakankamai konstruktyviai. Apie pirmininkavimą posėdžiams klausimas yra naujas, bet jis labai lengvai išsprendžiamas.

Tiesiog natūralu, kad turiu pasirengti tokiai galimybei, kad kolegos ir toliau boikotuos posėdžius – kažkas juos turi vesti“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Darbietis A. Mazuronis, kuris yra vienas iš Seimo vicepirmininkų, teigė, kad paskutinis lašas opozicijos kantrybės taurėje buvo jų atstovų išbraukimas iš posėdžių pirmininkavimo grafiko.

„Ši kadencija man ketvirta parlamente ir aš pirmą kartą mačiau tokį pirmininkavimo grafiką“, – tvirtino politikas.

Susirinko atskiroje salėje: tai parodo, kad opozicija nereikalinga

Susirinkę istorinėje Kovo 11-osios salėje opozicijos atstovai piktinosi varžomomis opozicijos teisėmis.

„Tai parodo, kad opozicija nėra reikalinga. Jei nėra reikalinga, tegul valdantieji priima savo svarbiausius projektus be mūsų“, – tvirtino Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Jis ragino suburti darbo grupę, kuri tirtų situaciją bei parengtų rezoliuciją.

„Tai yra nesiskaitymo pavyzdys“, – antrino darbietis Vytautas Gapšys, ragindamas organizuoti atskirą opozicinę darbotvarkę.

Du metus opozicija, pasak „valstiečio“ Giedriaus Surplio, yra nustumta į šoną.

„Daugiau nei pusę Lietuvos turbūt jaučiasi negirdimi. Šis protestas bus pavyzdys jiems, kad mes norime dirbti, bet valdančioji dauguma mums neleidžia“, sakė politikas.

Nusprendė rašyti rezoliuciją ir reikalavimus: įteiks Čmilytei-Nielsen

Vieną iš savo tikslų opozicija įvardino žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atstatydinimą. Interpeliacija dėl jo žlugo trečiadienį, valdantiesiems suorganizavus neeilinį posėdį, kurį pasipiktinusi opozicija boikotavo, nes prašė posėdį dėl interpeliacijos perkelti į ketvirtadienį.

Be to, G. Surplys ragino išsirinkti opozicijos lyderį.

Pas opoziciją į Kovo 11-osios salę atėjo konservatoriai Laima Liucija Andrikienė ir Emanuelis Zingeris, tačiau netrukus išėjo. Po to pasikalbėti atėjo ir dar keli konservatoriai: Laurynas Kasčiūnas ir Mykolas Majauskas.

Galiausiai nuspręsta suburti darbo grupę, kuri surašytų savo reikalavimus bei rezoliucijos projektą, o popiet pasikviesti Seimo pirmininkę, kuriai dokumentas ir bus pristatytas.

„Ministrą atleisti, kad nebūtų darbotvarkėje visuomenę skaldančių įstatymų, tokių kaip narkotikų dekriminalizavimas, Partnerystės įstatymas, Vytauto Landsbergio pripažinimas prezidentu ir taip toliau“, – opozicijos idėjas vardino LVŽS atstovas, Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis.

Jo teigimu, bus diskutuojama ir dėl opozicijos lyderio.

Prašo trečiadadienį vykusį posėdį pripažinti neteisėtu

Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė feisbuke pranešė, kad opozicija prašo trečiadienį vykusį posėdį, kurio metu valdantieji nubalsavo prieš interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui, pripažinti neteisėtu.

„Seime balaganas tęsiasi. Posėdžiai naktimis, posėdžiai nušalinus opoziciją nuo pirmininkavimo, posėdžiai be kvorumo. Tokia nauja politinė kultūra.

Dėl vakar be kvorumo vykusio Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžio kreipėmės į etikos ir procedūrų komisiją“, – rašo politikė.

Seimo pirmininkė: tai neatsakinga

Parlamento pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen apie tai pasisakė ir feisbuke. Ji akcentuoja, kad ministrams atstatydinti yra demokratinė interpeliacijos procedūra, kuri opozicijai šią savaitę nepavyko.

„Priekaištus dėl valdančiųjų veiksmų antradienio vakarą sunku priimti. Seimo Valdybos posėdis 19 val. nėra kažkas išskirtinio, nes Seimo darbas vakarais, kaip beje ir rytais, yra įprastas dalykas. Ne vienas posėdis yra baigęsis po 20 ar 21 val.“, – rašo ji.

Anot Seimo pirmininkės, opozicija, darydama taktinį žingsnį antradienį ir prašydama pertraukos, dėl to, kad negalėjo balsavime dalyvauti vienas opozicijos politikas, neįvertino visų galimų tokio veiksmo pasekmių ir šią interpeliaciją pralaimėjo. Ją, anot V. Čmilytės-Nielsen, galės kartoti, jeigu norės, pagal įstatymų numatytus terminus.

„Taigi pamatėme labai tradicinį pozicijos ir opozicijos apsikeitimą taktiniais sprendimais, – rašo ji. – Antra – dabartinėje geopolitinėje situacijoje mėginti blokuoti parlamento darbą yra neatsakinga, aš manau, kad tai puikiai supranta ir opozicija, arba bent jau jos dalis. Vidinė destrukcija yra būtent tai, ko dabar labiausiai ir nori Lietuvai priešiškos šalys. Todėl kviečiu opoziciją savo nepasitenkinimą reikšti demokratiniais įrankiais ir procedūromis. Susitarimas visada galimas, jeigu jo siekiama.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)