Prieš kelerius metus dėl gaisrų pavojaus į kai kuriuos miškus buvo netgi draudžiama eiti. Šiuo metu toks draudimas nėra taikomas, bet situacija vis tiek grėsminga.

Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė LNK vidurdienio žinioms sakė, kad drėgnas pavasaris pasižymėjo rekordiškai mažu žolės deginimu ir atvirų vietų gaisrų.

„Bet paskutinės savaitės sukėlė tikrai daug įtampų. Gaisringumo klasės auga – šiai dienai didžiojoje Lietuvos dalyje turime 4 klasės gaisringumą. O Druskininkų savivaldybėje, kaip ir kurortinė, bet klasė jau 5. Tai kelia mums didžiulį susirūpinimą“, – kalbėjo V. Kaubrė.

Jis teigė, jog yra 5 gaisringumo klasės, 5 klasė yra pati aukščiausia.

„Pastarosios dienos tikrai rodo, kad žmonės vis labiau traukia į gamtą, eina į mišką ir ne visi elgiasi atsakingai. Tad turime vis daugiau kylančių miškų gaisrų“, – situacijos vertinimą pateikė LNK vidurdienio žinių pašnekovas.

1 gaisringumo klasė nurodo, kad pavojaus lankantis miške kilti gaisrams nėra.

„Kuomet lyja, drėgna – pavojaus nėra. Tada kylant aukštyn, nuo 3 klasės labai stipriai įsijungia miškininkų budėjimas, kasdien parengtyje turime apie 800 savo specialistų. O 5 klasė yra pati aukščiausia, kai jau svarstoma su savivaldybėmis, ar nereikėtų apriboti lankymosi miškuose“, – pasakojo Valstybinių miškų urėdijos vadovas.

Pasak jo, šiuo metu kiek ramina orų prognozės – numatomas lietus.

„Kol kas nesvarstome apriboti lankymosi miške“, – apie situaciją Druskininkuose kalbėjo pašnekovas.

Valstybinių miškų urėdijos vadovas V. Kaubrė ragino miškų lankytojus laužus kurti tik tam parengtose vietose.

„Šiemet turime kilusius 35 gaisrus, kurių bendras plotas yra 6 hektarai. Plotas kaip ir nedidelis, pernai tuo pačiu metu buvo kilęs 61 gaisras. Bet vis tiek prašome elgtis atsakingai, kad gaisrų turėtume kuo mažiau.

Daugiausiai gaisrų kyla ten, kur yra sausiausias dirvožemis: gražūs mūsų pušynai Dzūkijoje ir Aukštaitijoje, pajūrio zona ir ten, kur lankosi daugiausiai žmonių. Nes pagrindinė gaisrų priežastis yra neatsakingas elgesys – nuorūka, degtukai, neužgesintas laužas“, – kalbėjo jis.

Visą LNK žinių pokalbį su V. Kaubre žiūrėkite čia: