Trečiadienį patvirtintu Vyriausybės nutarimu numatoma, jog šiuo metu veikiantis ir socialines bei apgyvendinimo paslaugas užsieniečiams teikiantis Pabėgėlių priėmimo centras, įvykdžius struktūrinius pertvarkymus, taps Priėmimo ir integracijos agentūra.

Numatoma, jog iki metų pabaigos pasikeis ir būsimos agentūros organizacinė forma – ji taps įstaiga prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM).

Agentūrai bus suteikti įgaliojimai įgyvendinti socialinės integracijos ir lygių galimybių politiką. Taip pat įstaiga bus atsakinga už administracinius sprendimus dėl užsieniečių priėmimo ar pašalpų skyrimo ir pan.

Be to, nutarimo projektu socialinės apsaugos ir darbo ministrui pavesta patvirtinti Priėmimo ir integracijos agentūros nuostatus.

ELTA primena, kad Seimas dar gegužę patvirtino įstatymo pataisas, kuriose numatyta, jog nelegalių migrantų materialine gerove bus įpareigota rūpintis speciali Vyriausybės paskirta agentūra. Taip siekta užtikrinti sklandesnį prieglobsčio prašytojų priėmimo procesą.

Numatyta, kad naujoji agentūra administruos laikinojo migrantų apgyvendinimo vietas, rūpinsis jų pervežimu, sveikatos patikra ir priežiūra, teiks teisines ir vertimo paslaugas.

Anot įstatymo pakeitimus inicijavusios Vidaus reikalų ministerijos (VRM), poreikis turėti vieną įstaigą, kuri išskirtinai rūpintųsi migrantų gerbūviu, atsirado po 2021 metų nelegalių migrantų krizės Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje. Kaip aiškinama įstatyme, tuo metu paaiškėjo, kad valstybės institucijos nesugeba tinkamai aprūpinti didžiulio sieną kertančių pabėgėlių srauto, o skirtingų institucijų funkcijos dubliuojasi. Ministerijos vertinimu, migrantų priėmimu besirūpinusi Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) vykdė jai, kaip teisėsaugos institucijai, nebūdingas funkcijas. Dėl to institucija negalėjo atlikti savo tiesioginės pareigos ir saugoti valstybės sieną, nebuvo užtikrinta pažeidžiamų asmenų apsauga ir vienodos migrantų priėmimo sąlygos.

Migrantų priėmimą užtikrinančiai įstaigos veiklai planuojamas papildomas biudžeto lėšų poreikis 2024 m. yra 2,68 mln. eurų, 2025 m. – 5,8 mln. eurų, 2026 m. – 6,45 mln. eurų.

Kaip teigiama projekte, šios išlaidos planuotos prognozuojant vidutiniškai 800 asmenų priėmimą bei apgyvendinimą ir įvertinus geopolitinę įtampą regione. Galutinės priėmimo sąlygų užtikrinimo išlaidos priklausys nuo apgyvendintų užsieniečių skaičiaus.

2018 m. prieglobsčio Lietuvos Respublikoje prašė 423 užsieniečiai, 2019 m. – 646, 2020 m. – 321, 2021 m. – 4259, 2022 m. – 1051.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją