Pakartotinių rinkimų datą Pagėgiuose ir Švenčionyse VRK prašymu turėtų nustatyti Seimas. Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, kad pakartotiniai rinkimai rengiami ne vėliau kaip 3 mėnesiai po to, kai rinkimai pripažįstami negaliojančiais.

VRK narių nuomonės dėl to, ar Pagėgiuose užfiksuotus pažeidimus reikėtų pripažinti šiurkščiais ir turėjusiais lemiamos įtakos rinkimų rezultatams, išsiskyrė - tam pritarė 7 komisijos nariai, prieš balsavo 5. Balsuojant dėl Švenčionių 8 nariai buvo už, 2 - prieš.

Kaip DELFI teigė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, sprendimas dėl pakartotinių rinkimų buvo priimtas apklausus įvairių partijų atstovus, stebėtojus, policijos pareigūnus. Anot jo, buvo nuspręsta, kad Pagėgiuose ir Švenčionyse užfiksuoti pažeidimai turėjo įtakos galutiniams rinkimų rezultatams.

Pagėgiuose policija tiria galimą balsų pirkimo atvejį, taip pat gauta informacijos apie administracinių resursų naudojimą agitacijai, trukdymą pasinaudoti rinkimų teise. Be to, prieš pat balsavimo dieną prieš apygardos rinkimų komisijos pirmininkę sukilo jos kolegos. Tinkamai pareigų nevykdžiusi komisijos pirmininkė netrukus buvo atstatydinta.

Čia praėjusį sekmadienį vykusius savivaldos rinkimus laimėjo šiuo metu taryboje daugiausia vietų turinti Rolando Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“, gavusi 12 mandatų iš 21.

Įtarimų dėl balsų pirkimo Pagėgių apygardoje sukėlė ir itin didelis rinkėjų, balsavusių iš anksto, skaičius. Per keturias dienas, kai buvo galima balsuoti iš anksto, namuose ar paštu, savo valią pareiškė 12,77 proc. Pagėgių apygardos rinkėjų - beveik keturis kartus daugiau nei vidutiniškai Lietuvoje (3,66 proc.).

Iš Švenčionių rinkimų apygardos komisijos buvo gauta skundų dėl išankstinio balsavimo klastojimo ir rinkėjų vaišinimo alkoholiu. Švenčionyse laimėjo socialliberalai, gavę 10 mandatų iš 25.

Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose pakartotinių rinkimų nebus

Šalčininkuose buvo pradėtas tyrimas dėl galimo trukdymo pasinaudoti rinkimų teise bei piktnaudžiavimo tarnyba. Čia laimėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcija, gavusi 20 mandatų iš 25.

Vilniaus rajone taip pat laimėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcija, iškovojusi 19 vietų taryboje iš 27. Kelios partijos pasiskundė VRK dėl šiurkštaus biuletenių klastojimo šioje apygardoje, dėl to atliekami keli ikiteisminiai tyrimai.

Tačiau VRK sekmadienį patvirtino Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose vykusių rinkimų rezultatus ir pakartotinio balsavimo neberengs.

Sekmadienį komisija taip pat patvirtino galutinius vasario 25 dieną vykusių rinkimų rezultatus kitose 56 apygardose, kur nebuvo užfiksuota šiurkščių pažeidimų.

Savivaldybių tarybų rinkimai sėkmingi buvo ir konservatoriams, ir socialdemokratams: pastarieji iškovojo daugiausia mandatų, o Tėvynės sąjunga surinko daugiausia rinkėjų balsų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją