Gardžiais kvapais viliojančiame kioske J. Basanavičiaus gatvėje dirba trys žmonės – viena lietuvė ir du Gruzijos piliečiai. Vyrai pirmai vasarai atkeliavo į Palangą ir dar ne itin kalbūs, tačiau puikiai ruošia Čekijoje, Rumunijoje bei Vengrijoje itin populiarų vadinamą kamino pyragą – Chimney (originalo kalba – Kürtőskalács – „Delfi“ patikslinimas). Juos čia pakvietė daugumai poilsiautojų žinomas tautietis Zviad, kuris Palangoje įkūrė savo šalies patiekalų kavinę.
Susižavėjęs skanėstais sumanė jų atvežti lietuviams
„Mes su šeima daug keliaujame. Čekijoje pamatėme ir paragavome, pamaniau, kodėl gi neatvežus šio skanėsto lietuviams. Juk neuždrausta, – šypteli iš Gruzijos kilęs Zviad. – Palangoje jau yra įvairių italų, prancūzų, aišku, lietuvių patiekalų, o štai čekų nėra. Manau, kad kiekvienas geras sumanymas turi būti įgyvendintas. Pats netoliese turiu gruziniškos virtuvės patiekalų kavinę, o deserto kviečiu ateiti į naujai atidarytą vietą“.
Vyras pasakoja, kad pats ne taip ilgai gyveno tėvynėje. Studijas jis pasirinko Lenkijoje, ten ir sukūrė šeimą. O vėliau vienas bičiulis pametėjo idėją atidaryti kavinę Lietuvoje, Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje.
„Čia draugiški žmonės, tikrai nebuvo baisu toli nuo tėvynės. Man čia patinka. O žmonės mėgsta gerą maistą, naujoves. Ypač, kai geras maistas, nusidriekia eilės. Desertų kioską atidarėme, maždaug, prieš mėnesį. Iškart sulaukėme dėmesio, žmonės klausinėja, o kai geras oras, karšta – iškart susidaro eilės. Juk visada malonu kažką skanaus suvalgyti“, – apie traškios tešlos ragelius su ledais, uogomis ir įvairiausiais kitais pagardais pasakoja verslininkas.
Konditerius pakvietė iš savo gimtos šalies
Zviad pasakoja, kad dėl šio išskirtinių skanėstų kiosko į Lietuvą atvyko du jo tautiečiai, kurie puikiai įvaldę vadinamojo kamino kepimo paslaptį.
„Gruzijoje taip pat jau atsidarė kelios vietos, kur kepami šie desertai. Man nereikėjo mokyti naujų žmonių, kaip kepti ragelius, mat pasikviečiau jau mokančius konditerius iš Gruzijos. Dabar jie dviese ir dirba“, – atvirauja pašnekovas.
Kaminu vadinamas desertas gaminamas iš saldžios mielinės tešlos. Sviestas ir cukrus kepant deresto paviršiui suteikia traškią plutelę. O su kuo jį valgyti – tik fantazijos reikalas. J. Basanavičiaus gatvėje kepami rageliai skaninami ir įvairiais ledais, ir riešutų kremu, ir grietinėle, ir gausiu kiekiu vaisių.