Šis susitarimas leis abiejų valstybių pasienio teritorijoje gyvenantiems asmenims kirsti šių šalių valstybės sieną su specialiais vietinio eismo per sieną leidimais ir būti kitos valstybės pasienio ribotoje teritorijoje iki 90 dienų per pusę metų.

Asmenys, prašantys išduoti leidimą, turės atitikti susitarime nustatytus reikalavimus. Tačiau, kaip anksčiau yra pabrėžęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, tai susitarimas ne dėl prekybos, o giminėms, bažnyčioms ir kapams lankyti.

"Iki penkerių metų galiosiantys vietinio eismo leidimai būtų išduodami nuolatiniams pasienio teritorijų gyventojams, kurie dėl giminystės ryšių, pagrįstų ekonominių, prekybinių, kultūrinių ir kitų svarbių priežasčių planuoja lankytis kitos valstybės pasienio teritorijoje. Numatomas jų išdavimo mokestis - 20 eurų. Šie leidimai nesuteiks teisės dirbti", - tvirtinama aiškinamajame rašte.

Kaip yra teigęs A. Ažubalis, iš didesnių miestelių ir miestų į sutartas teritorijas Lietuvos pusėje patenka Vilnius, Ignalina, Varėna, Druskininkai, Baltarusijos pusėje - Gardinas, Lyda, Ašmena.

Pasak užsienio reikalų ministro, Baltarusija susitarimą ratifikavo praėjusių metų gruodžio mėnesį, o Baltarusijos Prezidentas ratifikavimo įstatymą pasirašė šių metų sausio 10 d. Tikimasi, kad susitarimas sudarys palankesnes sąlygas pasienio gyventojų tarpusavio ryšiams palaikyti, paskatins kultūrinius ir turistinius mainus, Lietuvos ir Baltarusijos regionų bendradarbiavimą.

Seimas taip pat priėmė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas, kuriomis įtvirtinama atsakomybė už vietinio eismo per sieną režimo pažeidimą. Pagal priimtus kodekso pakeitimus, Lietuvos Respublikos su kaimynine trečiąja šalimi sudarytu dvišaliu susitarimu už įgyvendinamo vietinio eismo per sieną režimo pažeidimą bus baudžiama įspėjimu arba bauda nuo 100 iki 500 litų. Už pakartotinį pažeidimą grės bauda nuo 500 iki 1000 litų.

Seimas kartu priėmė ir pareiškimą dėl Lietuvos ir Baltarusijos Vyriausybių susitarimo dėl pasienio gyventojų kelionių tvarkos.

Juo pareiškiama, kad Lietuvos diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos, gavusios prašymus dėl vietinio eismo per sieną leidimo išdavimo iš į Lietuvos ir Baltarusijos pasienio teritoriją atvykusių Baltarusijos piliečių ir trečiųjų valstybių piliečių, gyvenančių šioje pasienio teritorijoje ne mažiau kaip vienus metus, dėl veiklos, susijusios su Astravo atominės elektrinės ir kitų susijusių objektų statyba ar eksploatavimu, privalo atskirai vertinti šių piliečių prašymų pagrįstumą pagal atitikimą Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybių susitarimo dėl Lietuvos ir Baltarusijos pasienio gyventojų kelionių tvarkos tikslui.

Taip pat priimtu pareiškimu Vyriausybė po šešių mėnesių nuo susitarimo įsigaliojimo įpareigojama įvertinti ir Seimui pateikti informaciją apie susitarimo įgyvendinimą.

"Paaiškėjus, kad susitarimo įgyvendinimas kelia administravimo, viešosios tvarkos, ekonominės veiklos tvarkos ar nacionalinio saugumo problemų, Lietuvos Respublika pasilieka teisę sustabdyti susitarimo taikymą pasienio teritorijoje ar jos dalyje", - teigiama pareiškime.

Šį pareiškimą parėmė 51 Seimo narys, prieš - 29, susilaikė 10 parlamentarų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją