„Absurdiškai, kad taip gali įvykti. Tai yra tiek įmonės, kuri įvėlė tokią klaidą, tiek Nacionalinės švietimo agentūros, kuri organizuoja visą procesą, atsakomybė“, – Eltai ketvirtadienį teigė LMS viceprezidentas E. Mikulskis.

„Žmogiškų klaidų pasitaiko, bet tam ir yra atskiri procesai, kontrolės mechanizmai. Kalbame apie kelias dešimtis tūkstančių mokinių ir ne apie vieną egzaminą – jų labai daug. Tarp jų ir vienas iš laikomiausių – anglų kalbos egzaminas. Ši situacija jaunuoliams kelia paniką, nes jie nežino, ar yra tarp tų 10 proc., kurių rezultatai buvo suvesti klaidingai“, – pabrėžė jis.

Emilis Mikulskis

Moksleivių atstovo teigimu, situaciją šiek tiek švelnina turimos elektroninės atestatų, kuriuos reikės taisyti, versijos.

„Daugumoje mokyklų jau yra įvykusios atestatų įteikimo šventės. Situaciją šiek tiek pagerina tik tai, kad yra skaitmeninė atestatų versija – tą variantą, kuris keliauja į LAMA BPO sistemą, yra paprasčiau sutvarkyti. Todėl lieka tik tikėtis, kad niekas nenukentės dėl šių aplinkybių, nes kažkokių kitų sprendimo būdų nelabai ir egzistuoja“, – sakė E. Mikulskis.

Penkiems abiturientams – neišlaikyti egzaminai

Anot A. Aldakausko, skaičiavimų klaida paveikė maždaug 4 tūkst. abiturientų egzaminų rezultatus.

„Apie 3 tūkst. abiturientų įrašai bus geresni, nei jie buvo gavę atestatuose, ir apie tūkstančiui mokinių, deja, bet šiek tiek bus mažesni. Vyraujantys skaičiai – 1-2 balai mažiau arba daugiau. Nėra tokios dramos, pasitaiko kartais ir didesnis skaičius nei 2“, – dėstė jis.

Laikinasis NŠA vadovas informavo, jog po ištaisytų klaidų penkiems abiturientams egzaminai tapo neišlaikyti.

„Atsirado penki mokiniai, (…) kurie bus neišlaikę egzamino“, – sakė A. Aldakauskas, negalėdamas pasakyti, ar šiems mokiniams nebus anuliuoti brandos atestatai.

Abiturientai laiko egzaminą

„Gal įtakos neturi, kad kažkas iš jo atims atestatą. Tiesiog bus neišlaikytas egzaminas. Ar teks kam nors iš tų penkių pasakyti, kad „ok, galvojau, kad gavau atestatą, pasirodo, kad mokyklos nebaigiau“, šią akimirką tikrai nepasakysiu“, – teigė A. Aldakauskas.

A. Aldakauskas pakartojo, jog NŠA kol kas neturi duomenų, jog dėl klaidos egzaminų balų vertinime būtų sutrikdytas mokinių stojimas į aukštąsias mokyklas.

Tiesa, klausimas, ar mokiniai bei jų tėvai dėl susiklosčiusios situacijos gali kreiptis į teismus, laikinasis NŠA direktorius nurodė, jog tokia galimybė yra.

„Bet kuriuo atveju, ne tik šio atsitikimo atveju, žmonės yra laisvi ginčyti sprendimą – tiek administracinių ginčų komisijose, tiek teismuose. Ką padarysi, priimame tiesą tokią, kokia ji yra“, – apibendrino A. Aldakauskas.

Egzaminų balų skaičiavimo procesus įmonė atliko pirmą kartą

Pirmą kartą egzaminų balų skaičiavime dalyvavusios įmonės vadovas Ignas Zabielskas tikina prisiimantis atsakomybę dėl padarytos klaidos. Pasak jo, šiuo metu įmonėje vykdomas auditas, siekiant nustatyti, kieno konkrečiai tai galėjo būti klaida.

„Šiuo momentu atsakomybę prisiimu aš, kaip įmonės vadovas. Kadangi tai labai šviežias atvejis, vidinis auditas parodys, kieno konkrečiai tai buvo klaida“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė I. Zabielskas.

Pasak jo, brandos egzaminų balų skaičiavimo netikslumus lėmė žmogiška klaida.

„Norėčiau atsiprašyti abiturientų, jų tėvų, švietimo visuomenės. Į rezultatų skaičiavimus įsivėlė žmogiška klaida. Deja, ją pastebėjome per vėlai. Noriu akcentuoti, kad ją pastebėjome patys ir nedelsiant informavome apie tai NŠA“, – pažymėjo įmonės vadovas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)