Tokia bendra paieška turėjo vykti ir Vilniuje, tačiau paskutinę minutę ji buvo atšaukta dėl prastų orų. „Raudonojo kryžiaus“ atstovė Danguolė pasakojo, kad kol kas daug naujienų ieškant paauglio neturi.

„Tiesiog tęsiame paieškas“, – teigė ji.

Savanorė paaiškino, kad ketvirtadienį nebuvo įmanoma vykdyti M. Kalinausko paieškų, kadangi dėl prasto oro vykdyti tokią paiešką yra gana pavojinga.

„Ieškant palei upę yra slidi žolė, dronai kilti negali, plaukti upe irgi pavojinga. Paieškas vykdė gelbėtojai ir policija“, – informavo Danguolė.

Taip pat paaiškino, kad gelbėtojai plaukė upe, policija atliko kitus svarbius veiksmus, o savanoriai planavo susirinkti penktadienį.

„Norėčiau paprašyti sekti Mato feisbuko grupę, kurioje yra skelbiami laikai, kada reikia savanoriams susirinkti ir koks tos dienos paieškų planas“, – paprašė savanorė.

Pasak jos, savanorių tikrai trūksta, bet jų visada trūksta.

„Iš tiesų, kuo mes labiau susiimsime visi kartu ir dėsime daugiau pastangų surasti, tai bus visiems geriau ir gal greičiau rasime. Šiai dienai labai trūksta savanorių paieškoms upe. Dabar mes labai akcentuojame paieškas upe, kadangi skrendant dronu iš viršaus gali pamatyti objektą, bet negali jo apžiūrėti. Einant pakrante taip pat pamatai objektą, bet negali jo apžiūrėti.

Plaukdamas upe gali ištyrinėti visus objektus. Iš tiesų, labai norėčiau pakviesti savanorius, mokančius plaukti baidarėmis arba valdančius valtis, prisijungti prie paieškų ir informuoti mūsų feisbuko administratorę, kad galite skirti tam laiko. Būsime už tai jums labai dėkingi“, – teigė Danguolė.

Jos teigimu, trūksta ne tik savanorių, bet reikia ir baidarių: „Labai ačiū tiems žmonėms, kurie mums skolina baidares. Tikrai atsiranda savanorių ir gerų žmonių, kurie paskolina jas plaukimai. Taip, jų trūksta ir jų reikia.“

Savanorė nurodė, kad norintys prisijungti prie paieškų, turi žinoti, kad paieška turi būti vykdoma koordinuotai.

„Pačioje [feisbuko] grupėje mes skelbiame visą informaciją, prieš paieškas yra pravedamas instruktažas, taip pat žmonės paskirstomi. Į žmonių grupes yra „dedami“ savanoriai, kurie turi patirtį ieškant žmonių.

Kad eitum į tokias paieškas, reikia pasiruošti. Turi būti ir [tinkama] avalynė, ir tam tikra apranga, ir būtinai pasiimti gėrimų. Taip pat, jeigu ieško du žmonės, turėti ir virvę, jeigu būtų koks nuolydis ir būtų galima prisirišti vienas kitą, kad būtų galima pasižiūrėti.

Taigi, tam reikia pasiruošimo ir vieni, spontaniniai savanoriai nėra leidžiami. Būtų geriau, kad eitų su lydinčių arba šauliu, arba „Raudono kryžiaus“ atstovu“, – aiškino ji.

Gelbėtojas: negalima atmesti nei vienos vietos

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos viršininkas Giedrius Ročkus taip pat informavo, kad dėl prastų oro sąlygų vykdyti paieškas yra sudėtinga.

„Tik pradėjus lyti tai iškart daro tiesioginę įtaką matomumui ir sąlygoms. Ne visada mes galime panaudoti tam tikrą elektroninę įrangą“, – nurodė jis.

Anot ugniagesio, iššūkių kyla net pasitelkus specialią įrangą.

„Mes naudojame šoninio skenavimo prietaisus. Tos zonos, tos teritorijos yra gana ribotos, kurias upėje galime apžiūrėti. Jeigu naudojame vandens droną, tai dėl srovės poveikio, dėl matomumo irgi yra tam tikri apribojimai“, – aiškino gelbėtojas.

Jo teigimu, negalima atmesti nei vienos vietos. Pavyzdžiui, ketvirtadienį žvalgyba buvo vykdoma po objektais, kurie prišvartuoti prie Neries krantinės.

„Tokiais atvejais, kai skęsta žmonės upėse, tikrai lemia ir sėkmės faktorius, nes niekada mes negalime žinoti, kokiomis sąlygom esant įvyko skendimas“, – sakė G. Ročkus.

Policijos atstovas Andžej Radevič pranešė, kad penktadienį 10 val. planuojama ir vėl pradėti paieškas, kviečiami prsijungti ir savanoriai.

„Prie policijos 1-ojo komisariato vyks instruktažas ir paieška bus tęsiama“, – teigė jis.

Daugiau žiūrėkite LNK reportaže: