Sulaikytieji – pažeidžiamų grupių atstovai

Apgręžtų atgal į Baltarusiją žmonių skaičius yra didesnis nei parą prieš tai. Negrąžinti atgal asmenys priklauso pažeidžiamoms grupėms.

Įsigaliojus vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pavedimui neteisėtai valstybės sieną kertančius migrantus apgręžti, nurodant jiems teisėtas sienos kirtimo vietas. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Komunikacijos skyriaus vedėjo Roko Pukinsko teigimu, jei per antradienio parą prie sienos buvo apgręžti 180 neteisėtų migrantų, tai pastarąją parą šis skaičius yra didesnis.

„Skaičius yra didesnis nei praėjusią parą buvo neįleistų. Jei vadas minėjo apie 180, tai po šios paros skaičius yra didesnis“, – sakė VSAT atstovas.

Jis paaiškino, kad kol kas detalesni duomenys yra skaičiuojami. 35 sulaikyti asmenys, pasak R. Pukinsko, priklauso jautrioms, pažeidžiamoms asmenų grupėms.

Seimas kitą savaitę rinksis į neeilinę sesiją, kurioje bus sprendžiama dėl platesnių įgaliojimų kariams, dirbantiems pasienyje, suteikimo.

Šiemet šalyje sulaikytų neteisėtų migrantų skaičius jau viršijo 4 tūkst.

Skaičius mažiausias nuo liepos

Paskutinį kartą toks mažas neteisėtų migrantų skaičius buvo fiksuotas liepos viduryje. Sekmadienį buvo pasiektas rekordas – į šalį pateko 295 asmenys.

Delfi primena, kad pirmadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pasirašė įsakymą, kuriuo leido pasieniečiams apgręžti į Lietuvą vykstančius neteisėtus migrantus ir nukreipti juos į pasienio punktus ar diplomatines atstovybes.

Anot Valstybės sienos apsaugos pareigūnų, per pirmą naktį apsuka apie 180 neteisėtų migrantų.

Nepaprastoji padėtis yra ypatingas teisinis režimas, leidžiantis taikyti laikinus naudojimosi fizinių asmenų teisėmis ir laisvėmis apribojimus, įvesti komendanto valandą.

Nepaprastoji padėtis gali būti įvedama, kai dėl valstybėje susidariusios ekstremalios situacijos ar krizės kyla grėsmė konstitucinei santvarkai ar visuomenės rimčiai ir šios grėsmės neįmanoma pašalinti nepanaudojus Konstitucijoje ir įstatyme nustatytų nepaprastųjų priemonių.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)