STRATA vyresnioji politikos analitikė Indrė Pusevaitė sako, kad 2050 metais daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų bus „sidabrinės ekonomikos“ dalyviai – 50 metų ir vyresni, tačiau šalis neturi plano, kaip tam ruoštis.

„Atlikę analizę matome, kad šiuo metu valstybė neturi (...) programos, kuri leistų susidoroti su artėjančiais iššūkiais ir pasinaudoti galimybėmis. Įvairių programų, priemonių yra, bet jos visos išskaidytos įvairaus lygmens svarbos ir trukmės programose, išskaidytas ir finansavimas. Valstybei didelis interesas būtų pasirinkti tokią strategiją ir įgyvendinti“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė I. Pusevaitė.

Anot jos, reikėtų rūpintis, kaip ilginti sveiko gyvenimo trukmę, keisti gyvenimo būdą bei plėsti mokymosi visą gyvenimą kultūrą. Be to, senstanti visuomenė dažniausiai suprantama kaip iššūkis, nors ji formuoja naują prekių bei paslaugų rinką bei kuria naujus darbo rinkos modelius.

„Viešojoje erdvėje per dažnai susikoncentruojame tik į suvaržymų finansinio spaudimo pusę ir labai mažai kalbame apie galimybes“, – sakė I. Pusevaitė.

Europos Komisija prognozuoja, kad po trijų dešimtmečių Lietuvos gyventojų amžiaus mediana sieks 51 metus ir bus beveik 7 metais didesnė nei šiuo metu. Tuomet už lietuvius vyresni bus tik italai, portugalai ir kroatai.

Tuo metu 1990 metais Lietuvoje amžiaus mediana buvo 33 metai, o šalies populiacija – viena iš šešių, jauniausių Europoje.

Nuo 1990 iki 2019 metų Lietuvos populiacija susitraukė beveik 1 mln. – iki 2,8 mln. gyventojų, vidutinė jų amžiaus mediana padidėjo 11 metų iki 44 metų. Tai reiškia, kad jau dabar pusė šalies gyventojų yra vyresni nei 44 metų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)