Žinią J. Petkevičienė paskelbė antradienį Seime, pabaigusi atsakyti į Seimo narių raštu užduotus klausimus.

„Labai atsiprašau Seimo pirmininkės, kad neaptariau šio klausimo už uždarų durų. Matyt, suprasite, nes šiais laikais bet koks skambutis, bet koks atėjimas už uždarų durų gali būti įvairiai interpretuojamas, retransliuojamas, aptarinėjamas ir panašiai. Tikrai su niekuo nesitariau, tiesiog šiandien privalau grįžti namo ir rūpintis savo artimaisiais.

Taigi, 2023 metų kovo 28 dieną pareiškiu: vadovaudamasi LR Rinkimų kodekso 37 straipsnio, pirmos dalies, trečiu punktu, pareiškiu, kad atsistatydinu iš VRK pirmininko pareigų“, – sakė J. Petkevičienė.

Žurnalistams po to VRK pirmininkė paaiškino, kad jos sprendimą lėmė ne kritika dėl chaoso rinkimų metu, o šeimyninės aplinkybės.

Kaip Delfi jau skelbė, J. Petkevičienė apie tokius svarstymus buvo pripažinusi praėjusią savaitę, kai lankėsi Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos posėdyje.

„Aš neatmetu galimybės svarstyti tokį klausimą“, – žurnalistams trečiadienį sakė komisijos pirmininkė.

Nepaisant kritikos ir gautų skundų, J. Petkevičienė sakė mananti, kad VRK puikiai susitvarkė su rinkimais, nes juose nefiksuota itin grubių pažeidimų, apylinkių komisijos ir sistemos vyko sklandžiai.

„Aš manau, kad rinkimai vyko pakankamai sklandžiai. O dėl Tubio ir Štraupaitės: VRK praktikoje tokia situacija buvo pirmą kartą. Rinkimų kodeksas aiškiai nenustato pasivyios teisės apribojimų tokiu atveju, vadinasi, VRK turėjo kreiptis į teismus papildomo paaiškinimo“, – pasakojo ji.

Valstiečių frakcijos posėdžio metu J. Petkevičienė pripažino klaidas ir paaiškino, kad daugelį jų lėmė tai, kad rinkimai buvo pirmą kartą organizuoti pagal naują Rinkimų kodeksą.

ELTA primena, kad praėjus savivaldos rinkimams, Seimo nariai suabejojo VRK ir jos pirmininkės kompetencijomis. Klausimai dėl J. Petkevičienės ir VRK darbo kilo po to, kai savivaldos rinkimų metu kilo sumaištis Visagino ir Anykščių rajono savivaldybėse.

Imta kalbėti apie tai, ar VRK pirmininkei J. Petkevičienei dar yra galimybių toliau eiti komisijos vadovės pareigas. Pati J. Petkevičienė pripažino svarstanti apie galimybę palikti VRK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)