„Man labai trūko pinigų“, – šiandien teisinasi Vilniuje esančiame prekybos centre dirbusi moteris.

Ji buvo atleista už šiurkštų darbo pažeidimą, todėl užsiregistravusi Užimtumo tarnyboje tris mėnesius negavo bedarbio pašalpos, o ir susirasti darbą kitoje bendrovėje jai nebus lengva.

Ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto pasisavinimo sostinės policijos pareigūnai pradėjo gavę prekybos centro vadovų pareiškimą – jame buvo nurodyta, kad maždaug 9 mėnesius parduotuvėje dirbusi kasininkė pardavėja neįvesdavo pirkėjų perkamų prekių į bendrovės elektroninę sistemą, o tik atlikdavo prekių kainos tikrinimo operaciją kasoje, ir taip paimdavo iš pirkėjų gautus grynuosius pinigus. Be to, keletą kartų ji tiesiog iš kasos paėmė grynuosius pinigus.

Kad parduotuvėje yra sukčiaujama, buvo pastebėta ne iš karto – maždaug po mėnesio, kai atlikus inventorizaciją paaiškėjo, jog trūksta alkoholinių gėrimų ir cigarečių. Tuomet atsakingi parduotuvės darbuotojai peržiūrėjo vaizdo kamerų įrašus – jiems iš karto užkliuvo vienos kasininkės elgesys. O ši tuo metu jau buvo įgavusi drąsos – įtartinas operacijas atlikdavo jau nesibaimindama, kad kas nors pastebės.

„Analizuojant po inventorizacijos susidariusius trūkumus buvo peržiūrimi vaizdo įrašai, kurių metu buvo pastebėta, kaip kasininkė pardavėja, dirbdama kasoje, savinasi iš kasos pinigus, o trūkumą kasoje dengia minusuodama kvitus“, – prekybos centro atstovai nurodė, jog buvo peržiūrėti beveik mėnesio vaizdo įrašai.

„Inventorizacijos akte matomas trūkumas buvo kaip signalas, kad padalinyje darbas vyksta ne sklandžiai, nes buvo išaugęs cigarečių ir alkoholio trūkumas, todėl buvo imtasi veiksmų peržiūrėti visų darbuotojų piktnaudžiavimo atvejus padalinyje ir buvo užfiksuota keistai klientus aptarnaujanti darbuotoja, kuri pasirenka klientus, kurie perka tik kelias arba vieną prekę, ir atlieka keistus veiksmus kasoje, kuriuos paaiškino tik išsiaiškinus vagystės faktą“, – pareiškime policijai pabrėžė prekybos tinklo įgaliotoji atstovė.

Kai darbdaviai šią kasininkę išsikvietė pasikalbėti, ši suprato, kad net neverta neigti kaltės ir iš karto prisipažino, jog savinosi svetimus pinigus. Kaltės ji neneigė ir policijoje, kai buvo iškviesta pas ikiteisminį tyrimą atliekančius tyrėjus.

„Tai padariau, nes neturėjau pinigų pragyvenimui – kadangi iš gaunamos algos dalį pinigų už skolas išskaičiuodavo antstoliai, man likdavo mažai pinigų pragyvenimui su mažamete dukra“, – savo neteisėtus veiksmus bandė pateisinti moteris.

Asociatyvi nuotrauka

Paprašyta paaiškinti, kaip ji savinosi prekybos centrui priklausančius pinigus, kasininkė pardavėja sakė: „Parduotuvėje kasos darbo pradžioje atidaromos ir darbo pabaigoje užrakinamos rakteliu, dienos bėgyje darbo metu norint atidaryti kasą, kasos monitoriuje reikia spausti sumą – nulį ir kasa atsidaro. Tuo atveju išeina kvitas su atlikta nuline operacija. Taip darydavome, pavyzdžiui, kai reikia pakeisti stambesnę pinigų kupiūrą į smulkias kupiūras arba monetas. Dirbdama parduotuvėje pinigus iš kasos savinausi įvairiais būdais. Pavyzdžiui, vienas iš būdų buvo, kai smulkinau pinigų kupiūras iš vienos kasos kitoje kasoje. Tada spausdavau kasos monitoriuje nulį, atsidarydavo stalčius, iš ten išimdavau smulkias kupiūras, iš kurių vieną paimdavau sau, o kitą įdėdavau į kasą. Po to dienos bėgyje neskenuodavau prekės tai sumai.“

„Kitas būdas būdavo toks, kai pirkėjas ateidavo prie kasos, pateikdavo prekę (pavyzdžiui, cigarečių pakelį), – pasakojimą tęsė moteris. – Tada kasos monitoriuje spausdavau „Kainos patikrinimas“ – taip dariau dėl to, kad žinočiau, kiek kainuoja cigarečių pakelis ir kiek žmogui reikia duoti grąžos. Pavyzdžiui, patikrinus prekės kainą (cigarečių pakelio) pamatydavau, kad pakelis kainuoja 4,70 Eur, tada žiūrėdavau, kiek pirkėjas duoda grynųjų pinigų. Jeigu pirkėjas prie kasos padėdavo 10 Eur, aš mintyse atimdavau nuo 10 Eur sumos pakelio kainą 4,70 Eur, po to kasos monitoriuje spausdavau nulį, atsidarydavo kasa, iš ten išimdavau grąžą (5,30 Eur) ir tuos pinigus atiduodavau pirkėjui. Pačios prekės neskenavau, todėl tokiu atveju gavosi, kad iš pradžių tikrinau kainą, o paskui atlikdavau nulinę operaciją, kad atidaryčiau kasos stalčių, į kasos stalčių įdėdavau 10 Eur, po to išimdavau grąžą pirkėjui, o sau iš kasos pasiimdavau 4,70 Eur, kuriuos įdėdavau į kišenę.“

Šiuos pinigus moteris kartais pasiimdavo iš karto, o kartais vėliau: „Tada kasos monitoriuje paspausdavau nulį, atsidarydavo stalčius ir tiesiog išimdavau tą pinigų sumą.“

Buvo dar vienas būdas, kaip moteris savinosi darbdaviui priklausančias pinigines lėšas.

„Tiesiog kasoje paspausdavau nulį, kasa atsidarydavo, o aš iš kasos paimdavau tam tikrą pinigų sumą – daugiausiai tai būdavo viena kupiūra arba dvi ir monetos, kurias iš karto įdėdavau į savo drabužių kišenę, – sakė ji. – Vėliau dienos bėgyje paimtai pinigų sumai tiesiog neskenavau kai kurių pirkėjų prekių kasoje.“

Tai, anot jos, padaryti buvo paprasta, tiesiog reikėjo stebėti pirkėjus.

„Į parduotuvę ateidavo nuolatiniai pirkėjai, juos pažinodavau iš matymo ir žinojau, kurie pirkėjai neima kvitų, – sakė ji. – Todėl kitą kartą, kai jie ateidavo, ir žinodama, kad jie neima kvitų ir jų neprašo, tiesiog neskenavau per kasą kai kurių prekių. Visas tokias operacijas atlikdavau tik tada, kai matydavau, kad pirkėjai ketina mokėti grynais pinigais. Nulinius kvitus aš tiesiog išmesdavau.“

Anot jos, yla iš maišo išlindo po inventorizacijos – kasininkė pardavėja neslėpė iš karto supratusi, kad įtarimai gali kristi būtent ant jos.

„Parduotuvėje atliekant prekių inventorizaciją buvo pastebėta, kad trūksta cigarečių pakelių, o kadangi cigarečių pirkėjas pats negali paimti, kilo įtarimas, jog tai daro kasininkės – tada pradėjo žiūrėti vaizdo įrašus ir nustatė, kad būtent aš pasisavinau pinigus iš kasos“, – apklausos metu kaltę pripažino dabar jau buvusi parduotuvės darbuotoja.

Asociatyvi nuotrauka

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad per tris savaites, atlikdama 52 netikras operacijas, kasininkė pardavėja pasisavino 559,27 Eur.

„Būčiau iš karto atsiskaičiusi, tačiau darbe nieko nelaukę iškvietė policiją, liepė rašyti pasiaiškinimą, o paskui mane atleido iš darbo „pagal straipsnį“, tai apsunkino mano situaciją, nes negavau bedarbio pašalpos“, – moteris tikino, kad labai gailisi dėl tokio savo poelgio, o buvusiam darbdaviui padarytą žalą žadėjo atlyginti dalimis.

Už tai, kad pasisavino svetimus pinigus, moteris buvo ne tik patraukta baudžiamojon atsakomybėn, bet ir nuteista.

Anot teismo, kasininkė pardavėja, būdama materialiai atsakinga už jai patikėtą parduotuvės turtą, darbo metu iš kasos paimdama pinigus, pasisavino 290 eurų, o minusuodama prekes pasisavino 269,27 eurų – iš viso 559,27 Eur.

„Kaltinamoji suprato, kad neteisėtai pasisavino ne jai priklausantį turtą ir norėjo taip veikti, taigi kaltinamoji veikė tiesiogine tyčia“, – pažymėjo teismas.

Teismas nusprendė, kad moteriai turi būti skirta valstybinį kaltinimą palaikiusios prokurorės pasiūlyta bausmė: „Bausmės tikslai bus pasiekti kaltinamajai paskyrus prokurorės siūlomą laisvės apribojimo bausmę be intensyvios priežiūros“.

Nuteistąjai buvo skirta 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmė, jos metu moteris įpareigota pradėti dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, būti namuose nuo 22 iki 6 val., jei tai nesusiję su darbu ar gydymusi bei atlyginti nusikalstama veika padarytą turtinę žalą.

Anot teismo, jeigu nuteistoji vengs vykdyti šiuos įsipareigojimus, jai skirta bausmė gali būti pakeista areštu.