„Praeitą savaitę matydami, kad „AstraZeneca“ pirmam skiepui žmonių jau nebedomina ir beveik niekas jos nesirenka, priėmėme sprendimą pakviesti žmones, kuriems jau yra praėjusios 4 savaitės po pirmo skiepo, atvykti prie vakcinavimo centro. Akivaizdu, kad žmonių, kurie nori antro skiepo anksčiau, nei numatyta, yra nemažai ir tai sukėlė nesklandumų“, – laidoje „Delfi diena“ sakė K. Krasauskas.

Tačiau, pabrėžė jis, šiuo metu gyva eilė šiuo metu yra vienintelis būdas, kurį galima naudoti, nes nacionalinė registravimo sistema pasiankstinti antro „AstraZeneca“ skiepo neleidžia.

Kaip teigė K. Krasauskas, po 16 val. pirmadienį eilių prie vakcinavimo centro jau nebuvo, tačiau vakcinų dar liko, taigi savivaldybė ir toliau kvies gyventojus pasiankstinti antrąjį „AstraZeneca“ skiepą.

„Šį kartą susitvarkysime tikrai geriau – yra atskirtos dvi eilės. Viena žmonėms, kurie užsiregistravę, tie žmonės keliauja savo laiku, o žmonės, kurie stoja į gyvą eilę, turi įsivertinti galimybes joje būti ir sulaukti vakcinos. Tikėtina, kad ryte žmonės atvyko didesniais kiekiais, link vakaro eilės sumažėja“, – kalbėjo K. Krasauskas.

„Vakcina neturi gulėti sandėliuose arba lentynose, ji turi kuo greičiau pasiekti žmones, kurie jos nori, tai mes ir dedame visas pastangas, kad būtų sudaryta ta galimybė“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę žmonės užplūdo ir Kauno vakcinavimo centrą, tačiau, kaip pabrėžia jo vadovas Justinas Dzidzevičius, šiame centre gyvos eilės nėra – būtina registruotis.

„Kaune gyvos eilės nėra, žmonės buvo suklaidinti informacijos, kuri buvo pranešta iš vakaro, kad gyva eilė formuojama Nacionalinio kraujo centro organizuojamose akcijose. Atvyko didelis kiekis žmonių, kurie blogai suprato pateiktą informaciją“, – pasakojo J. Dzidzevičius.

Pasak jo, ir Kaune yra „AstraZeneca“ vakcinos likučių.

„Iš tikrųjų yra jos likutis, tai laukiame nacionalinio sprendimo, kaip elgtis su revakcinacija. Taip pat šią savaitę turime laisvų vietų ir vakcinacijai „Pfizer“ vakcina“, – kalbėjo Kauno vakcinavimo centro vadovas.

Tiek Vilniuje, tiek Kaune šiuo metu populiariausia išlieka „Pfizer“ vakcina. Tiesa, kaip pastebi Vilniaus miesto savivaldybės vakcinavimo koordinatorius K. Krasauskas, ir ji jau ne taip greitai išgraibstoma kaip anksčiau.

„Šiomis savaitėmis dar turime laisvų „Pfizer“ laikų ir jie jau nebetirpsta taip greitai. Atvėrus masinę vakcinaciją per artimiausias pora savaičių matysime, kad noras skiepytis apskritai slopsta ir pasiekinėjame 50–55 proc. ribą, nuo kurios Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje netgi atsirado iššūkių prisikviesti žmones vakcinuotis, nesvarbu kokia tai būtų vakcina“, – sakė K. Krasauskas.

„Liekant vis didesnėms vakcinos dozėms po truputį judėsime į lokalius centrus, grįšime prie poliklinikų, tiek miesto, tiek privačių įstaigų, džiugu, kad pasitelkėme ir vaistines. Iš esmės vakcinavimo procesas turės tapti tokiu, kad tai bus emocinis sprendimas žmonių, kurie iki šiol nepasiskiepiję: atėjau į prekybos centrą apsipirkti, šalia dirba vaistinė, kuri siūlo skiepą, – užėjau pasiskiepyti. Reikės judėti link labiau decentralizuoto modelio“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (443)