„Tam tikru momentu egzaminuotojas sustojo, tokiu būdu parodydamas, kad sustočiau ten, kur reikia – prieš tai vykusių egzaminų metu būtent dėl šio parkavimo ir neišlaikiau, nes ne laiku sustodavau“, – prisipažino tik iš trečio karto egzaminą „Regitroje“ išlaikęs vyras.

Kadangi jis sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir padėjo atskleisti šį korupcijos atvejį, ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Vilniaus apygardos prokuratūra vyrą sutiko atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Šį prokuroro nutarimą patvirtino Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja.

Tuo metu kyšį už pagalbą išlaikant D kategorijos vairavimo egzaminą paėmęs vairavimo mokyklos dėstytojas Markas Višumirskis, kuris taip pat yra vienos vairavimo mokyklos direktorius, baudžiamosios atsakomybės neišvengė – teismas jį pripažino kaltu ir skyrė 6 tūkstančių eurų baudą. Ją nuteistasis privalės sumokėti per metus.

„Byloje surinkti ir ištirti duomenys, kuriuos teismas pripažįsta įrodymais, patvirtina, kad M. Višumirskis pasinaudodamas savo pažintimis ar kita tikėtina arba tariama įtaka valstybės tarnautojams prilygintiems asmenims – VĮ „Regitra“ specialistams, atsakingiems už vairuotojų egzaminavimą, savo ir kitų asmenų naudai susitarė tiesiogiai priimti ir priėmė 250 Eur kyšį, pažadėjęs paveikti VĮ „Regitra“ specialistus, atsakingus už vairuotojų egzaminavimą, jog šie neteisėtai veikdami vykdydami savo įgaliojimus, D kategorijos praktinio egzamino metu nefiksuotų egzaminą laikančio vairuotojo dalies jo daromų klaidų ir teiktų pagalbą“, – konstatavo prokuratūros surinktus duomenis įvertinęs teismas.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad egzaminą laikęs vyras M. Višumirskiui perdavė 250 eurų kyšį. Teismas nutarė šią pinigų sumą konfiskuoti kaip nusikalstamos veikos rezultatą.

Kad vairavimo mokykloje dirbantis M. Višumirskis padarė korupcinio pobūdžio nusikaltimą, pareigūnai išsiaiškino tyrimo metu taikydami procesinę prievartos priemonę – buvo atliekama elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolė, jos fiksavimas ir kaupimas. Būtent klausantis pokalbių ir buvo užfiksuoti pokalbiai dėl kyšio davimo.

Asociatyvi nuotrauka

Pinigus M. Višumirskiui perdavęs vyras per apklausą pasakojo, kad iš pažįstamų gavęs šio telefono numerį ir paskambinęs pasidomėjo, ar jis negalėtų pagelbėti laikant D kategorijos vairavimo egzaminą „Regitroje“.

„Jis ne iš karto sutiko padėti, bet vėliau mes susitikome ir jis pasakė, kad pagelbės, – pasakojo vyras. – Jis pats pasakė, kad šios pagalbos kaina yra 250 Eur, pinigus padaviau prie Stoties esančioje „McDonald’s“ aikštelėje.“

Anot jo, šie pinigai turėjo būti perduoti „konkrečiam „Regitros“ darbuotojui, kuris turėjo padėti išlaikyti egzaminą“.

Pinigus vyras turėjo perduoti prieš antrąjį egzaminą – būtent todėl, kad per pirmąjį kartą nepavyko išlaikyti egzamino, jis ir nutarė ieškoti būdų, kaip neteisėtai palengvinti savo situaciją.

„Nežinau, kam iš „Regitros“ darbuotojų M. Višumirskis perdavė šiuos pinigus ir kiek jų davė, jis man to nesakė, o aš ir neklausiau, tik pokalbio metu minėjo, kad sau nieko nepasilieka, o viską perduoda kitam žmogui – „Regitros“ egzaminuotojui“, – per apklausą ikiteisminio tyrimo metu kalbėjo kyšį davęs vyras.

Nors ir sumokėjo, tačiau per antrąjį egzaminą jam nepasisekė ir vėl jo neišlaikė – netinkamai atliko užduotį automobilių stovėjimo aikštelėje. Po šio nesėkmingo egzamino jis susisiekė su pagelbėti turėjusiu vairavimo mokyklos vadovu. Šio pokalbio metu jis paprašė atsiųsti datą ir laiką, kad galėtų pagelbėti egzaminą laikant trečiąjį kartą, o kai nurodė, kada vėl vyks į „Regitrą“, vairuotojas išgirdo patarimų prieš pat važiuojant į egzaminą: „Aš jo paklausiau, kaip su pagalba, ar viskas gerai ir ar ji bus, o šis atsakė, kad su niekuo nesikalbėčiau. Nežinau, kodėl jis taip nurodė.“

„Trečiojo egzamino metu viskas vyko kaip įprasta, tačiau mane egzaminavęs „Regitros“ darbuotojas pasakė, kad „stovėsiu va čia“, o tai reiškė, jog egzaminuotojas stovės toje vietoje, iki kurios man reikės privažiuoti ir sustoti – jis buvo kaip ir vietos, kur reikia sustoti, nuoroda, – pareigūnams pasakojo vilnietis. – Pirmojo ir antrojo egzamino neišlaikiau, nes parkuodamas transporto priemonę prie rampos atbulomis į ją atsirėmiau, o trečiojo egzamino metu dėl suteiktos pagalbos, kuomet egzaminuotojas pasakė, kur stovės, kai reikės sustoti, atbulomis į rampą neatsirėmiau. Tokios pagalbos antrojo egzamino metu nebuvo. Kaip ir savarankiškai laikytas pirmasis egzaminas, taip ir antrasis egzaminas nesiskyrė, todėl manau, kad antrojo egzamino metu pagalba nebuvo teikta. Kiek man yra žinoma, egzaminuotojas mane „susirado“ pagal laiką, kurį buvau nurodęs.“

Nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas vyras pareigūnams teigė, į M. Višumirskį kreipėsi, nes šis turi vairavimo mokyklą, tačiau patikino nežinojęs, ar jis turi pažinčių „Regitroje“.

Tuo metu M. Višumirskis kaltės dėl kyšio paėmimo nepripažino. Jis aiškino, kad vyras, iš kurio buvo gavęs pinigų, yra seno pažįstamo sūnus.

„Paskambinęs jis paprašė surasti vairavimo mokyklą, kadangi buvo bedarbis ir Užimtumo tarnyba jam suteikė galimybę mokytis, įskaitant ir vairavimo mokyklose, siekiant įgyti kitas vairavimo kategorijas, – per apklausą kalbėjo M. Višumirskis. – Kadangi žinau praktiškai visas vairavimo mokyklas ir instruktorius, turėjau galimybę patarti, kurią vairavimo mokyklą rinktis. Suradau mokyklą, vėliau buvome susitikę ir jis prašė padėti jam surasti darbą, susijusį su vairavimu, kadangi pagal Užimtumo tarnybos programą jis pusę metų turi dirbti tokį darbą, o jeigu to nedarytų, jam reikėtų grąžinti Užimtumo tarnybos sumokėtus pinigus vairavimo mokykloms. Šio paskutinio susitikimo metu jis man atsidėkojo už pagalbą ir davė kažkiek eurų. Kiek jų buvo, nežinau, nes neskaičiavau, mačiau, kad buvo kelios kupiūros po 50 eurų.“

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vairavimo mokyklos vadovas tikino, kad jo pagalba tebuvo „vairavimo mokyklos suradimas“, o darbo susirasti jam taip ir nepadėjo.

„Apie „Regitros“ egzaminus pokalbio nebuvo, jis manęs neprašė jokios pagalbos laikant egzaminus, o aš ir nesiūliau, o su „Regitros“ darbuotojais ar kitais asmenimis dėl egzaminų nekalbėjau“, – sakė jis.

Asociatyvi nuotrauka

Kai pareigūnai jam davė pasiklausyti slapta darytų garso įrašų, M. Višumirskis pozicijos nekeitė, tik patikino, kad egzaminus laikiusio vyro egzaminų datomis ir rezultatais domėjosi tenorėdamas sužinoti, kaip šiam sekasi, o bendraudamas su juo telefonu prieš egzaminus tenorėjo šį palaikyti morališkai, o daryti įtakos egzaminuotojams jis negali.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai surengė abiejų vyrų akistatą, tačiau jos metu šie laikėsi savo pozicijų – nuo atsakomybės atleistas vyras aiškino, kad 250 eurų perdavė, nes tikėjosi pagalbos padedant man išlaikyti vairavimo egzaminą.

„Girdėjau, ką jis paaiškino, jo parodymus supratau, tačiau su jo parodymais nesutinku, – atkirto M. Višumirskas. – Nežinau, kiek ten buvo pinigų, kažkiek kupiūrų po 50 eurų, jų neskaičiavau, tiesiog įsidėjau jas su kitais savo turėtais pinigais. Pinigus paėmiau kaip dovaną už tai, jog padėjau jam surasti vairavimo mokyklą, taip pat suradau transporto priemonę egzaminui.“

Vairavimo moklyklos vadovo ir dėstytojo pozicija taip pat neįtikino ir teismo.

„Kaltinamojo pateikta versija, kad pinigus jis paėmė kaip dovaną už padėjimą surasti vairavimo mokyklą ir transporto priemonę egzaminui, laikytina gynybine, tokią versiją patvirtinančių duomenų byloje nėra“, – pažymėjo baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Božena Mozūraitienė.

Tuo metu „Regitra“ anksčiau buvo pranešusi, kad vis daugėja asmenų, kurie prisistato „Regitros“ darbuotojais, o pati įmonė netoleruoja korupcijos ar neteisėtos veiklos apraiškų nei iš klientų, nei iš darbuotojų.

„Griežta nulinės tolerancijos korupcijai politika yra vienas svarbiausių įmonės prioritetų, tad bet kokie neteisėti ir nesąžiningi veiksmai yra nepriimtini ir netoleruotini“, – nurodė įmonės atstovai.

Papildyta 2024 m. liepos 23 d. 17.50 val.

„Šioje byloje „Regitros“ darbuotojų nusikalstamos veikos požymių nėra nustatyta, teismas priėmė sprendimą, kad asmuo už duodamą kyšį tarpininkui bandė įgyti teisę vairuoti. Vadovaudamasi teismo sprendimu, „Regitra“ šiam asmeniui panaikino teisę vairuoti“, – po publikacijos pasirodymo Delfi.lt pranešė „Regitros“ atstovas Lukas Vosylius.