Prieš homoseksualų eitynes protestavęs ir dėl to policijos akiratyje atsidūręs Seimo narys Kazimieras Uoka aiškino negalėjęs likti ramus, nes esą vyksta pasaulinis sąmokslas prieš civilizaciją.

Nusižengė TS-LKD politikai?

TS-LKD Vilniaus miesto Lazdynų skyriaus visuotinio susirinkimo dalyviai dauguma balsų (maždaug pusė iš poros šimtų žmonių) siūlo V. Navickui atsistatydinti iš mero pareigų, nes „jo deklaruojamos nuostatos ir poelgiai prieštarauja pagrindinėms mūsų partijos vertybėms“. Jie apgailestauja, kad meras leido rengti homoseksualų eitynes.

Kaip teigiama Visuotinio narių susirinkimo pirmininko Evaldo Maceikos pasirašytame rašte, šalyje veikia šimtai „sveikos moralės socialinio teisingumo siekiančių ir laukiančių paramos organizacijų“: neįgaliųjų, sunkių ligų kankinamų žmonių, sporto, kultūros, etninių sambūriai, gamtosaugininkų organizacijos, kurios visuomenės rimties esą netrukdo.

„Stebina kai kurių Lietuvos ir Europos Sąjungos valstybių institucijų toleravimas bei pritarimas iškraipytai homoseksualų ideologijai ir jų formuojamai pasaulėžiūrai – stengimuisi įteisinti nenormalius lytinius santykius. Juk aišku, kad jų tikslas – sugriauti tradicines šeimos vertybes, šeimos, kurios šventa pareiga sudaryti sąlygas žmonijai egzistuoti“, – teigiama rašte.

Anot konservatorių-krikdemų, „mes negalime tapti visuomenę žudančios homoseksualizmo strategijos aukomis“. Jie teigė esantys prieš „nenormalią nedidelės visuomenės dalies atstovų ideologiją, griaunančią prigimtinę lyčių esmę, ardančią šeimą ir klaidinančią jaunų žmonių sąmonę“.

Rašte taip pat sakoma, kad V. Navickas padarė „esminę politinę klaidą“, leisdamas Antrojo pasaulinio karo dalyviams gegužės 9-ąją mitinguoti prie Katedros. Tai esą prieštarauja ilgametei TS-LKD politikai Rusijos atžvilgiu. Konservatoriai-krikdemai priminė, kad anksčiau veteranai dažniausiai rinkdavosi Antakalnio kapinėse, – ši tradicija esanti gera, todėl jos reikėtų laikytis ir toliau.

Policininkams priekaištų neturi

K. Uoka, įsivėlęs į konfliktą su policininkais, kuomet protestavo prieš homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes, antradienį spaudos konferencijoje teigė negalėjęs elgtis kitaip. Jis piktinosi „pasauliniu sąmokslu prieš civilizaciją“, tuo, kad homoseksualų taikinys neva yra „mūsų ateitis, mūsų vaikai“.

„Nebūtinai biologiškai galima būti gėjumi, galima priklausyti tai kultūrai kitais būdais. Kiek mums žinomos konkrečios asmenybės, veikiančios Lietuvos politinėje arenoje, jie – nebūtinai gėjai, jie paprastai turi ir šeimas, ir vaikų, bet yra paslaugūs pasauliniam gėjų klanui. Manau, kad gauna pinigus, kyla karjeros laiptais, kaip klano dalyviai. Aš žurnalistų vietoje pasidairyčiau po Lietuvos sostinės diplomatinį korpusą. (...) Turiu įtarimų, kad diplomatinis korpusas visoje Europoje yra jų taikinys“, – samprotavo parlamentaras.

Jis aiškino su bendraminčiais padaręs viską, ką galima, kad gėjų eisenos nebūtų: surinko parašus po kreipimusi į Generalinę prokuratūrą, teismas buvo sustabdęs leidimą renginiui, prieš eitynes prie Katedros skambėjo maldos.

Galiausiai K. Uoka šeštadienį atsidūrė minioje – tarp tų, su kuriais jaučiasi sąjungininkas, ir tų, kurie „garbina (Vytautą) Šustauską, (Mindaugą) Murzą“. Tačiau „nieko nedaryti tokią dieną, manėme, neteisinga“. „Prieš akis turime Ispanijos praktiką, kaip ne vienus metus visuomenę pratino prie tų paradų. Daug metų pratino, visuomenė atbuko, nieko nedarė, neprotestavo, paskui gėjų šalininkai patykojo palankią vyriausybę iš socialistų bei liberalų ir įteisino šeimas“, – kalbėjo politikas.

Kazimieras Uokas ir Petras Gražulis

Jis tikino renginio metu garsiai nesireiškęs ir policininkams neturintis didelių priekaštų. Tačiau buvo suglumintas, kai sužinojo, jog tarp eitynių dalyvių yra ne tik Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė, bet ir kitas parlamentaras – Rokas Žilinskas. „Pagalvojau, kodėl esame už aptvaro? Mes juk esame lygūs Seimo nariai, mūsų rinkėjai vienodai gali būti ir toje, ir anoje pusėje, turime teisę pagal Konstituciją ir visus įstatymus keliauti abiejose pusėse. Kodėl mane aptvėrė, kodėl turiu stovėti prie tvoros, prie kurios prijungtas elektros šokas?“ – retoriškai klausė K. Uoka.

TS-LKD atstovas tikino, jog kai pamatė, kad prie laikinos tvoros prijungtas elektros šokas, pasijuto lyg Sąjūdžio metais, stovėdamas prieš Kauno desantininkus, mitinguose įvairiuose Rusijos miestuose ar SSRS Aukščiausiosios Tarybos salėje.

Pasitarę su „tvarkiečiu“ Petru Gražuliu, kad jie turi teisinį imunitetą, savo veiksmais nepažeis Konstitucijos ir atstovauja miniai rinkėjų, nusprendė pasibaigus eitynėms (leidimas joms buvo duotas iki 14.30 val.) eiti už tvoros. Apie tai politikai įspėjo pareigūnus ir praėjus kelioms minutėms po formalios eitynių pabaigos jie šoko per tvorą bei „ėjo pas savo rinkėjus“.

Tuomet policija esą neteisėtai sulaikė parlamentarus, nors „neturėjo teisės liestis“. „Mane tempė 100 metrų. Aš visaip gėdinau policininkus: ar jūs neturite vaikų, ar norite, jūsų vaikai gėjais užaugtų. Jie susigėdo, apsilpo ir jais nusikračiau“, – prisiminė K. Uoka. Tuomet jis nužygiavo prie eitynių dalyvių, kurie lipo į autobusus ruošdamiesi išvažiuoti, ir liepė pasišalinti, nes laikas renginiui esą baigėsi. Seimo narys aiškino esą tenorėjęs eitynių vietoje sugiedoti „Tautišką giesmę“.

Parlamentaras piktinosi, kad policininkai, „naudodami mokesčių mokėtojų pinigus“, skubiai nepašalino užtvarų, kai nebuvo jau ką saugoti, tik „ambicijas ir principus“. Su kitais sugiedojęs himną K. Uoka surinko maždaug 15 žmonių parašus. Jie žada kreiptis į policiją, nes pareigūnai, „turintys daugybę darbo Vilniuje ir visoje Lietuvoje“, saugodami teritoriją po renginio mokesčių mokėtojų pinigus neva naudojo be pagrindo.

Norėtų bausti dėl riaušių kurstymo

Vilniaus policijos viršininkas Kęstutis Lančinskas po incidento su parlamentarais sakė, kad bus prašoma bausti juos dėl riaušių kurstymo. „Jei ne šie du piliečiai, renginys būtų praėjęs be didelių incidentų“, – žurnalistams sakė jis.

K. Uoka antradienį teigė laukiantis šaukimo iš policijos į apklausą, tačiau savo ruožtu ruošiantis pretenzijas policijai.

TS-LKD vadovas premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad riaušių kurstymu policijos kaltinami parlamentarai turėtų būti baudžiami visu griežtumu, jei bus įrodyta jų kaltė.

Savo ruožtu iš TS-LKD lyderių Seimo pirmininkė Irena Degutienė pažymėjo nematanti pagrindo pradėti apkaltos procesą kolegoms. Anot jos, parlamentarų elgesys labiau vertintinas kaip teisės pažeidimas, o atsakomybė jiems turinti būti taikoma kaip ir kiekvienam viešajai tvarkai ar įstatymui nusižengusiam piliečiui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją