„Kol kas palaukime. Lenkai kreipėsi į NATO, aš manau, kad mūsų NATO atstovai mus informuos, kokia ten yra reali situacija. Bet, be jokios abejonės, niekada negalima atmesti tam tikro testavimo, ribų tikrinimo“, – trečiadienį žurnalistams Seime teigė L. Kasčiūnas.

„Bet aš čia galbūt ir sustosiu, nes, galbūt, ne vieta čia interpretacijoms, tegu kalba Lenkijos Respublika“, – pridūrė jis.

NSGK pirmininkas nenorėjo spėlioti, ar incidentas Lenkijoje buvo tyčinis.

„Aš dabar nieko nemanau, tikrai nieko nemanau. Palaukime“, – sakė politikas.

L. Kasčiūnas neskubėjo atsakyti ir į klausimą, ar po šio incidento Lietuva imsis kokių nors griežtesnių priemonių.

„Įsivertinsime. Luktelėkime truputėlį ir įsivertinsime“, – sakė jis.

ELTA primena, kad antradienį Lenkija apkaltino Baltarusiją sraigtasparniais įsiveržus į Lenkijos oro erdvę ir į tai atsakė padidindama karių skaičių pasienyje.

Teigiama, kad sraigtasparniai kirto sieną Belovežo rajone, maždaug už 250 kilometrų į rytus nuo Varšuvos.

Reaguodamas į incidentą Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas įsakė padidinti karių skaičių pasienyje ir skirti papildomų išteklių, įskaitant kovinius sraigtasparnius. Lenkija apie incidentą informavo NATO.

Seimo pirmininkė: mūsų institucijos akylai stebi situaciją

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad incidentas Lenkijoje, kai Baltarusijos sraigtasparniai galimai pažeidė Lenkijos oro erdvę, turi sulaukti reikiamo dėmesio.

„Mūsų institucijos akylai stebi situaciją, vertina rizikas ir grėsmes. Žinoma, kiekvienas toks incidentas turėtų sulaukti dėmesio, jo ir sulaukia, bet tai, kad nėra kažkokių plika akimi matomų veiksmų, nereiškia, kad tas stebėjimas nevyksta“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Politikė nenorėjo ir samprotauti, kiek Lietuva turėtų reaguoti į incidentą Lenkijoje.

„Aš tikrai neužbėgčiau už akių. Vienas dalykas, Lenkijos, žinoma, oro erdvė buvo pažeista. Tai jų reakcija turėtų būti. Be abejo, Lietuva su Lenkija irgi nuolat bendradarbiauja ir keičiasi informacija. Bet apskritai kalbant apie tokius incidentus, tai nėra Seimo pirmininko ir netgi ne Seimo prerogatyva, o visgi, visų pirma, mūsų saugumo struktūrų ir gynybos institucijų“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją