„Šio įvykio būtų nebuvę, jeigu atsakingi kalėjimo vadovai būtų tinkamai atlikę savo pareigas“, – Delfi.lt sakė įkalinimo įstaigoje dirbantys pareigūnai.

Jų teigimu, nuteistasis, kuris vėliau sužalojo įkalinimo įstaigos pareigūną, siautėjo jau nuo pat ryto, grasino, kad sužalos pareigūną, apie tai budinčios pamainos darbuotojai informavo Saugumo valdymo skyriaus vadovybę.

Ne tik informavo: „Buvo paprašyta nelaukti, kol bus padarytas nusikaltimas ar nukentės pareigūnai, ir leisti šiam nuteistajam uždėti tramdomuosius antrankius, tačiau į tokį pasiūlymą nebuvo sureaguota. Priešingai – vietoj to, kad būtų bandoma šį nuteistąjį sutramdyti, jam buvo suteiktos privilegijos – skirtas papildomas pasivaikščiojimo laikas kiemelyje, nors tokios galimybės teisės aktai nenumato.“

Būtent šio pasivaikščiojimo metu nuteistasis ir įvykdė savo grasinimus – dabar jau aišku, kad įkalinimo įstaigos pareigūną sužalojo stiklo šuke.

Lietuvos kalėjimų tarnyba informavo, kad Saugumo valdymo skyriaus specialistui buvo stipriai sužalotas delnas ir riešas.

„Nuteistojo tikslas buvo kitas – jis stiklo šuke bandė jam durti į kaklą, tačiau pareigūnas aktyviai priešinosi ir labai pavojingo sužalojimo jam pavyko išvengti“, – kalbėjo nukentėjusiojo kolegos.

Jie įsitikinę, kad dėl viso šio kruvino incidento atsakomybę turėtų prisiimti įvykio neužkirtusi Saugumo valdymo skyriaus vadovybė.

„Tačiau neabejojame, kad viskas bus kitaip – kaip visada, kaltė dėl netinkamai atliktų pareigų bus verčiama budinčios dalies pareigūnams, taip pat ir sužalotam darbuotojui“, – savo nuogąstavimais dalinosi įkalinimo įstaigos darbuotojai.

Ar pareigūnai tinkamai atliko savo pareigas, dabar jau aiškinamasi – dėl įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas, taip pat pradėtas ir ikiteisminis tyrimas dėl pareigūno sužalojimo.

Tuo metu nuteistieji, atliekantys bausmę Pravieniškių 1-ajame kalėjime, teigė, kad ketvirtadienio vakarą į kalėjimą buvo iškviesti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Nuteistieji tikino, kad jų kamerose buvo atliekamos kratos, taip pat nurodė, jog pareigūnai esą prieš juos smurtavo.

„Nukentėjau ir aš, nors visiškai nesu kaltas, kad kitas nuteistasis užpuolė pareigūną – jis dar vakar buvo įspėjęs, jog šį prižiūrėtoją sužalos“, – sakė vienas nuteistasis.

Asociatyvi nuotrauka

Pareigūnas, kuris buvo sužalotas, šiuo metu turi nedarbingumo pažymėjimą. Užsimenama, kad į Pravieniškes jis buvo atkeltas iš kito kalėjimo, nes 1-ajame kalėjime labai trūksta darbuotojų.

Pravieniškių pareigūnai Delfi.lt taip pat perdavė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vicepirmininko Dariaus Čekavičiaus jiems išplatintą pranešimą, kuriame keliamas susirūpinimas dėl situacijos po kruvinų įvykių Pravieniškėse.

„Tai labai rimtas incidentas, – teigė D. Čekavičius. – Pirminiais duomenimis, pareigūnui sužalota ranka. Tikimės, kad Lietuvos kalėjimų tarnyba suteiks sužalotam kolegai visokeriopą pagalbą, kuri yra būtina po tokio lygio incidentų.“

Jo teigimu, profsąjungų atstovai ne kartą Lietuvos kalėjimų tarnybai ir Teisingumo ministerijai buvo pranešę apie pagrindinę ir šiuo metu rimčiausią problemą Lietuvos įkalinimo įstaigose – tai, ko gero, didžiausias šios tarnybos istorijoje pareigūnų ir darbuotojų trūkumas.

„Tokio masto pareigūnų trūkumo dar nėra buvę, žmonės nebeišlaiko vykdomų reformų, nuolatinių nuteistųjų užgauliojimų, nežmoniškų darbo krūvių bei atsainaus Lietuvos kalėjimų tarnybos požiūrio į problemas“, – pabrėžė D. Čekavičius.

Anot jo, kalėjimų darbuotojai kiekvieną dieną rizikuoja savo sveikata ir net gyvybe, todėl būtina kuo greičiau spręsti ilgą laiką egzistuojančias problemas.

Delfi.lt primena, kad pareigūną užpuolęs nuteistasis yra keletą kartų teistas dėl vagysčių, fizinio smurto sukėlimo, žiauraus elgesio su gyvūnais. Neoficialiai užsimenama, kad šiuo metu jam yra pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl labai sunkaus nusikaltimo.

Taip pat užsimenama, kad tai jau ne pirmas kartas, kai šis nuteistasis buvo įsivėlęs į konfliktus su pareigūnais, taip pat jiems ir grasino susidorojimu. Dėl smurto šis kalinys buvo teisiamas dar ir būdamas nepilnamečiu, kai vaikų globos įstaigoje buvo sužalojęs kitą nepilnametį.