Ji daugiau negalėjo tylėti – kūkčiodama, nors ir nerišliais sakiniais, papasakojo tai, ką ilgą laiką slėpė. Tai, ką seniai norėjo pasakyti, bet negalėjo – jai buvo ne tik gėda, bet ir baisu.

Baisu ne dėl savęs, o dėl ją iš vaikų namų paėmusios globėjos, kurią labiau mylėjo nei savo biologinę mamą.

Gėda, nes reikėjo garsiai pasakyti, kad ne vienerius metus buvo seksualiai išnaudojama garbaus amžiaus kaimynystėje gyvenančio pensininko. To, kuriuo mama vadinama globėja labai pasitikėjo ir ne kartą prašė jam padėti ūkio darbuose.

Ši viename Lietuvos kaime nutikusi jaunos merginos gyvenimo drama puikiai atskleidžia, kokiame košmare gyvena seksualinės prievartos aukos: iš baimės ir gėdos jausmo ilgą laiką bando neigti tai, kas įvyko, stengiasi užniaugžti neigiamas emocijas ir išgyvenimus, kurie lydi kone kiekvieną sekundę. O šis savyje laikomas skausmas paskui staiga lyg burbulas gali labai skaudžiai sprogti.

„Nebenorėjau daugiau gyventi – tas senis mane vėl prievartavo“, – tada, kai buvo užklupta su virve rankose, prisipažino dabar jau pilnametystės sulaukusi mergina. Savo skriaudikui ji nesugebėjo pasipriešinti ne tik dėl jai medikų konstatuoto nesunkaus psichikos sutrikimo, bet ir dėl didžiulės baimės – prieš ją seksualiai smurtavęs pensininkas grasino, kad ne tik sudegins jos globėjos namus, bet ir šią nužudys, o ją, jauną globotinę, parduos į sekso vergiją užsienyje.

Ši viename Lietuvos kaime nutikusi jaunos merginos gyvenimo drama puikiai atskleidžia, kokiame košmare gyvena seksualinės prievartos aukos: iš baimės ir gėdos jausmo ilgą laiką bando neigti tai, kas įvyko, stengiasi užniaugžti neigiamas emocijas ir išgyvenimus, kurie lydi kone kiekvieną sekundę. O šis savyje laikomas skausmas paskui staiga lyg burbulas gali labai skaudžiai sprogti.

„Aš labai bijojau“, – nedrąsiai kalbėjo ji.

Siaubingiausias gyvenimo sprendimas: „Aš daugiau nebegaliu“

Pasakyti tai, ką ilgą laiką laikė savyje, ji, nors ir nedrąsiai, sunkiai rinkdama žodžius, vis dėlto sugebėjo – tada, kai paaiškėjo, kad ji ruošėsi pasitraukti iš gyvenimo, medikus ir policijos pareigūnus iškvietė jos globėja. Šiai apie tai, kad globotinė planuoja nusižudyti, pranešė dabar jau buvusi prievartautojo sugyventinė – ši sulaukė jos atsisveikinimo žinučių, kuriose ji ir atskleidė ne vienerius metus slėptą baisią tiesą.

„Jis prie manęs lenda, sapnuoju, kad, kai buvau vaiku globos namuose, mane, na, supranti, ką turiu omeny, aš naktį pašoku iš miegų visada, todėl ir nebenoriu gyventi“, – žinutėje rašė mergina, užsiminusi, jog prievartą anksčiau buvo patyrusi ir globos įstaigoje, dėl to buvo perkelta gyventi su globėja. Paklausta, ką su ja daro šios sugyventinis, ji nedrįso atsakyti, bet paskui pridūrė: „Jei pasakysiu, nesakysi tetai“.

Asociatyvi nuotrauka

Ji buvo priversta pažadėti, kad viskas liks tik tarp jų.

„Čia, kai teta išvažiavus ir jis atvažiuodavo vakare pabūti, bandė į lovą pasiguldyti, o dabar visaip liečia, bando pabučiuoti“, – nedrąsiai rašė mergina.

Ir netrukus pridūrė, kad daugiau nekentės, jau priėmė siaubingą sprendimą.

„Aš noriu viską pabaigti, daugiau nebegaliu“, – nebylų pagalbos šauksmą pasiuntė ji.

„Čia tas „brudas“, ji buvo anksčiau prievartaujama, tik dabar sužinojome, įsivaizduojate, aš važiuodavau į sanatoriją ir aš tą mergytę... Sakau, senas žmogus jau, tegul ateina pernakvoti su juo kartu. Man net į galvą neatėjo, kad taip.“

O tada, kai ji buvo išgelbėta nuo siaubingo žingsnio ir dėl bandymo nusižudyti į namus buvo iškviesti policijos pareigūnai, juos pasitikusi merginos globėja iš jaudulio sunkiai tramdė emocijas: „Čia tas „brudas“, ji buvo anksčiau prievartaujama, tik dabar sužinojome, įsivaizduojate, aš važiuodavau į sanatoriją ir aš tą mergytę... Sakau, senas žmogus jau, tegul ateina pernakvoti su juo kartu. Man net į galvą neatėjo, kad taip.“

Ir čia dar pridūrė, kad prieš kelias dienas savo globotinės paprašė kaimynystėje gyvenančiam pensininkui nunešti bulvių, nes jis jau nebeturėjo, bet ši „pradėjo verkti, tiek ji pradėjo verkti, kad net visas kūnas drebėjo“.

„Tada dar nieko nežinojau, bet dabar jau išsiaiškinome, kad jisai prie jos graibydavosi, perkūnas žino, gal dar ir ką padaręs yra, ji man nepasisako smulkmenų, baisu yra“, – kalbėjo globėja.

Baisūs atsakymai linkčiojant galvą

Tuomet pareigūnai nuėjo pasikalbėti su mergina, ji iš karto patvirtino, kad planavo pasitraukti iš gyvenimo „dėl kaimyno priekabiavimo“.

Policijos užfiksuoto vaizdo ir garso įrašo iš „Body“ kamerų protokolas: „Nukentėjusioji parodė, kad paskutinį kartą pas kaimyną buvo nuėjusi užpraeitą sekmadienį. Nukentėjusioji pasakojo, kad kaimynas lindo prie jos bučiuotis, ji prašė nelįsti, tačiau jis vis tiek lindo. Vaizdo įraše matoma, kad mergina yra nekalbi, kalba labai tyliai, yra sunku girdėti, ką ji pasakoja. Pareigūnams paklausus, ar buvo naudota jėga, nukentėjusioji palinksi galvą – galvą pakelia aukštyn ir žemyn. Pokalbio metu pareigūnai klausia, ar ji pasakojo globėjai apie šitą įvykį. Nukentėjusiojo galva pajudina į kairį ir dešinį šoną, žodžiais nieko nepasako. Pareigūnai yra priversti uždavinėti menamus klausimus, į kuriuos mergina atsako linkčiodama galvą. Paklausus pareigūnų, ar kaimynas ją glamonėjo, nukentėjusioji atsako – glamonėjo. Paklausus, ar buvo kelnes nusimovęs, nukentėjusioji atsako – buvo. Pareigūnams paklausus, ar buvo nuogas, nukentėjusioji patvirtina galvos gestu nuleisdama galva žemyn ir pakeldama galvą aukštyn. Pareigūnams paklausus, ar buvo ją nurengęs, nukentėjusioji paneigia, pasukdama galvą į šonus. Pareigūnams paklausus, nebuvo jos nurengęs, nukentėjusiojo patvirtina galvos gestu nuleisdama galvą aukštyn ir žemyn. Pareigūnams paklausus, čia tik vieną kartą, kai buvo pasilikęs, nukentėjusioji patvirtina galvos gestu, t. y. nuleisdama galvą aukštyn ir žemyn. Pareigūnams paklausus, ar čia jo namuose buvo, nukentėjusioji patvirtina galvos gestu, t. y. nuleisdama galvą aukštyn ir žemyn. Pareigūnams paklausus, ar jos sugyventinės, žmonos nebuvo namuose, nukentėjusioji paneigia, pasukdama galvą į šonus. Pareigūnams paklausus, ar dienos metu ar naktį, nukentėjusioji pasako, kad dienos. Pareigūnui paklausus, kiek čia laiko jie buvo be drabužių, nukentėjusioji nieko neatsako, tyli.“

Asociatyvi nuotrauka

Po šio, nors ir nebylaus pokalbio, tuo metu jau 19 metų sulaukusi mergina buvo išvežta į ligoninę – medikai jai turėjo suteikti pagalbą. O kai buvo išleista iš gydymo įstaigos, ji buvo iškviesta į policijos komisariatą, kur iš karto parašė pareiškimą – jame prašė nubausti kaimyną, kuris prieš ją panaudojo seksualinę prievartą ir pažemino jos orumą.

O per apklausą ji tyrėjai prisipažino, kad tądien, kai po nesėkmingo bandymo nusižudyti į namus buvo iškviesti policijos pareigūnai, ji aplinkybes pasakojo nerišliai: „Tada buvau ne savyje, pareigūnai ir globėja galėjo nesuprasti, ką noriu paaiškinti – man tuo metu buvo depresijos priepuolis, dėl emocinės būklės medikų po to buvau pristatyta į ligoninę gydymui, čia, kai gydytojai klausė, kodėl norėjau nusižudyti, pasakiau, kad dėl to, jog kaimynas seksualiai priekabiauja, bet tai, jog ir verčia lytiškai santykiauti, nutylėjau – nedrįsau, man buvo gėda.“

Keistas kavos skonis

Mergina pasakojo, kad viename kaime esančiuose globėjos namuose gyveno daugiau kaip 10 metų, šalia gyveno ir kaimynas su savo sugyventine. Su jais globėja palaikė gerus santykius, vieni kitiems padėdavo, nes, kaip sakydavo globėja, kaime gyvena vien moterys, o vyriška pagalba ūkyje visada praverčia, todėl visiems reikia gyventi draugiškai, vieni kitiems padėti.

„Netrukus, gal po kelių minučių, man pradėjo suktis galva, užsinorėjau miego, kaimynui pasakiau, kad man silpna, jis pasisiūlė mane nuvesti į kambarį. Į lovą atsiguliau su drabužiais, paskui per miglą mačiau, kaip jis mane nuogai išrengė, jis taip pat buvo nuogas…“

„Kartą, kai globėja išvyko į sanatoriją, ji paprašė kaimyno ateiti į namus pernakvoti, nes viena bijodavau, – pasakojo mergina, prisimindama įvykius, kuomet jai buvo 16 metų. – Taip pirmą naktį kaimynas atėjo pernakvoti su savo sugyventine, o kitą vakarą atvažiavo vienas. Jis užsinorėjo kavos, todėl kartu nuėjome į virtuvę. Kai gėrėme kavą, jos skonis man pasirodė labai keistas, ji buvo buvo karti, todėl įsidėjau cukraus, tačiau kavos skonis nepasikeitė. Netrukus, gal po kelių minučių, man pradėjo suktis galva, užsinorėjau miego, kaimynui pasakiau, kad man silpna, jis pasisiūlė mane nuvesti į kambarį. Į lovą atsiguliau su drabužiais, paskui per miglą mačiau, kaip jis mane nuogai išrengė, jis taip pat buvo nuogas… Ryte prabudau nuoga, o šalia savęs lovoje pamačiau irgi nuogą kaimyną, supratau, kad jis mane išprievartavo, pasakiau, jog apie tai pasakysiu globėjai. O jis tada atsikėlė ir pasakė, kad globėjai pasakys, jog aš pati norėjau, aiškino, kad nieko neįrodysiu, ėmė grasinti, jog padegs globėjos namus ir mane su globėja primuš, liepė tylėti.“

Asociatyvi nuotrauka

Su kaimynu tuose pačiuose namuose ji turėjo miegoti dar porą naktų, bet sutemus čia nepasirodė – miegojo kitame šalia namų esančiame pastate bei tvarte.

Tylėjo, nes bijojo ir labai mylėjo globėją

Tai nebuvo vienintelis kartas, kai ji patyrė seksualinę prievartą – jų buvo daug, visą laiką pensinio amžiaus sulaukęs vyras merginą vertė su ja lytiškai santykiauti, visuomet grasino, kad susidoros su globėja, o kartą net užsiminė, jog šią išveš į užsienį ir privers dirbti prostitucija. Kas tai yra, mergina tuo metu dar nelabai ir suprato, todėl kartą net globėjos paklausė, kas yra prostitucija, tik ši, deja, nesuprato, kodėl mergina tokiais dalykais domisi.

Kad tokie grasinimai gali būti realūs, mergina neabejojo – juk kaimyno namuose kartais gyvendavo šio giminaitis, kuris, kaip pažymėjo pensininkas, ir įvykdys baisiausius nusikaltimus: „Jis yra daug kartų teistas, sėdėjęs kalėjime, jis yra labai „naglas“ ir agresyvus, todėl jo bijojau.“

„Niekas neišsiaiškins, kas tai padarė“, – po grasinimų sudeginti namus ir nužudyti ne tik ją pačią, bet ir globėją, ne kartą tuo metu dar nepilnametei aiškino ją seksualiai išnaudojęs kaimynas.

O kaimynas savo grasinimus nuolat pabrėždavo, vis primindavo, kad su juo juokauti – nevalia.

„Niekas neišsiaiškins, kas tai padarė“, – po grasinimų sudeginti namus ir nužudyti ne tik ją pačią, bet ir globėją, ne kartą tuo metu dar nepilnametei aiškino ją seksualiai išnaudojęs kaimynas.

Mergina teisinosi, kad labai bijojo, jai net buvo nedrąsu apie tai pasakyti tikrąją mamą atstojusiai savo globėjai: „Ją labai myliu, nenorėjau, kad jai būtų pakenkta.“

Iš baimės ji paklusdavo prievartautojui, tačiau vis dažniau ir dažniau, kai tik globėja paprašydavo eiti pagelbėti kaimynui, įvairiausiais būdais bandydavo išvengti apsilankymo jo namuose, o nueidavo tik tuomet, kai būdavo šalia globėja arba žinojo, jog kaimyno namuose yra šio sugyventinė. Kartą taip nutiko, kad šios nebuvo, o apie tai nežinojusi mergina nuėjo į kaimyno namus, kai globėja jos paprašė.

Asociatyvi nuotrauka

„Ir vėl tai įvyko, jis iš karto nusirengė, sakė „einam į lovą“, bet aš jį pastūmiau ranka ir pabėgau, – policijoje skaudžiais prisiminimais apie seksualinę prievartą dalijosi ji. – Bet tai vis kartodavosi, kai kaimynas pamatydavo, kad globėja išvyksta iš namų, jis iš karto prisistatydavo. Kai spėdavau, pasislėpdavau, užsirakindavau duris, o kai nespėdavau užsirakinti, tai ir įvykdavo.“

Siaubingas teisėjo smūgis: tu esi melagė

Mergina policijos tyrėjų buvo apklausta ne kartą, šios apklausos kaip reikiant ją sugniuždė – juk reikėjo pasakoti su smulkiausiomis detalėmis apie tai, ką ji lyg didžiausią košmarą troško pamiršti. Reikėjo atsakinėti ir į labai nemalonius klausimus, teisintis, kodėl tuos beveik penkerius metus ji tylėjo, niekam, net globėjai, kuria labai pasitikėjo, nebuvo užsiminusi.

Vos dvejus metus teisėjo mantiją vilkintis apylinkės teismo teisėjas nutarė prievartautoją išteisinti dėl visų kaltinimų. Išteisino, nes, kaip jam atrodė, beveik penkerius metus seksualinę prievartą kentusi mergina yra ne kas kitas, o tikrų tikriausia melagė.

Po pirmųjų dviejų apklausų mergina vėl atsidūrė ligoninėje – į ją buvo atvežta jau panirusi į komą. Ji vėl nusprendė pasitraukti iš gyvenimo.

Kai buvo atgaivinta, kai medikai vėl ją paruošė naujam gyvenimui, ją vėl ėmė persekioti praeitis – dar ne viena apklausa, vizitai pas psichologus ir ekspertus, o galop – ir teismo procesas.

Tik teisingumo jai nebuvo lemta sulaukti – vos dvejus metus teisėjo mantiją vilkintis apylinkės teismo teisėjas nutarė prievartautoją išteisinti dėl visų kaltinimų. Išteisino, nes, kaip jam atrodė, beveik penkerius metus seksualinę prievartą kentusi mergina yra ne kas kitas, o tikrų tikriausia melagė.

Melagė, nes kaskart duodama parodymus ar atsakydama į klausimus, ji skirtingai nurodė, kiek kartų patyrė seksualinę prievartą. Teisėjui atrodė, kad tai yra įmanoma suskaičiuoti, be to, jis stebėjosi, kodėl nukentėjusioji ne viską papasakojo policijos pareigūnams, kai šie buvo atvykę į jos namus po nesėkmingo bandymo nusižudyti, o daugiau aplinkybių atskleidė tik gerokai vėliau.

Asociatyvi nuotrauka

Toks išteisinamasis nuosprendis pribloškė ne tik nukentėjusiąją bei jos globėją, bet ir valstybinį kaltinimą palaikiusius prokurorus, kurie apeliacinės instancijos teismui pateikė skundus ir paprašė pensininką pripažinti kaltu dėl nepilnametės ir jau pilnametystės sulaukusios merginos išžaginimo. Tiesa, vėliau, kai byla buvo pradėta nagrinėti apeliacine tvarka, prokurorai nutarė pakeisti kaltinimus ir merginą seksualiai išnaudojusį vyrą apkaltino dėl privertimo lytiškai santykiauti panaudojant psichinę prievartą.

Tik trys teisėjai išgirdo merginos širdies skausmą

Baudžiamasis procesas vėl užsitęsė, tačiau surinktus duomenis šįkart vertino jau trijų teisėjų kolegija, kuriai nekilo abejonių dėl pensininko kaltės, jie taip pat paneigė apylinkės teismo teisėjo padarytą išvadą, kad nukentėjusioji yra linkusi meluoti.

„Atkreipiamas dėmesys, kad nukentėjusiosios parodymai patvirtina, jog lytinio santykiavimo atvejų iš viso buvo ne mažiau nei 16 kartų, todėl akivaizdu, jog nukentėjusioji, duodama parodymus, galėjo painioti kiekvieno konkretaus privertimo lytiškai santykiauti aplinkybes, jų eiliškumą, juolab, kad nukentėjusiajai beveik tiek pat kartų pavyko nuo prievartinių kaimyno veiksmų pabėgti.“

Anot aukštesniojo teismo, nors nukentėjusiosios parodymai viso proceso metu nebuvo nuoseklūs dėl lytinio santykiavimo su kaimynu skaičiaus, visgi ji viso proceso metu nuosekliai patvirtino, jog šis daug kartų vertė ją lytiškai su juo santykiauti, išsamiai nurodė kaskart panaudotos psichinę prievartos pobūdį – grasinimus išvežti dirbti, padegti globėjos namus ir nužudyti globėją, taip pat pakankamai išsamiai nurodė ir kaimyno veiksmus lytinių santykių atlikimo metu, santykiavimo vietas, taip pat ir būdą.

„Atkreipiamas dėmesys, kad nukentėjusiosios parodymai patvirtina, jog lytinio santykiavimo atvejų iš viso buvo ne mažiau nei 16 kartų, todėl akivaizdu, jog nukentėjusioji, duodama parodymus, galėjo painioti kiekvieno konkretaus privertimo lytiškai santykiauti aplinkybes, jų eiliškumą, juolab, kad nukentėjusiajai beveik tiek pat kartų pavyko nuo prievartinių kaimyno veiksmų pabėgti“, – teismas pabrėžė, kad seksualinę prievartą mergina patyrė net penkerius metus.

Anot teisėjų, net ekspertai, bendravę su nukentėjusiąja, nurodė, jog galima remtis jos parodymais, juos vertinant visumoje su kitais byloje surinktais įrodymais.

„Parodymų nenuoseklumą lėmė žemi nukentėjusiosios intelektiniai sugebėjimai ir iš to išplaukiantys kiti veiksniai, praėjęs ilgas laiko tarpas, o ne polinkis fantazuoti ar perdėtas seksualinis elgesys“, – kritiką žemesniojo teismo teisėjui išsakė apeliacinės instancijos teismas, pabrėžęs, jog baudžiamojoje byloje yra ir daugybė netiesioginių įrodymų, patvirtinančių nukentėjusiosios kaimyno kaltę.

„Nukentėjusioji dėl savo jauno amžiaus (aptariamu laikotarpiu jai buvo 16-19 m.), psichikos būklės ir neįgalumo, socialinės padėties ir gyvenimo sąlygų (globotinė, gyveno viena su globėja kaime, kur vieninteliai artimiausi kaimynai – išteisintasis ir jo sugyventinė, mylėjo globėją kaip savo motiną) bei ankstesnių traumuojančių seksualinio pobūdžio veiksmų jos atžvilgiu, kuomet ji gyveno globos namuose bei pas savo biologinę motiną, taip pat daugkartinių atvejų, kai ji buvo priversta būti viena pati su išteisintuoju, nukentėjusioji buvo labiau pažeidžiama, todėl jau įbauginto asmens pasipriešinimą kaimynui nusikalstamų veikų darymo metu buvo žymiai lengviau palaužti panaudojant psichinį smurtą, t. y. priverčiant patikėti, kad nukentėjusioji bus iš tikrųjų išvežta dirbti, o globėja sumušta ar jos turtas sunaikintas, jeigu nukentėjusioji atsisakys lytiškai su juo santykiauti“, – pabrėžiama iš karto nuo paskelbimo įsiteisėjusiame teismo nuosprendyje.

Asociatyvi nuotrauka

Atsižvelgę į baudžiamojoje byloje nustatytas aplinkybes teisėjai nutarė, kad nepilnametę ir vėliau pilnametystės sulaukusią merginą lytiškai santykiauti vertęs pensininkas už grotų turės praleisti trejus metus, be to, jis nukentėjusiajai privalės sumokėti pustrečio tūkstančio eurų neturtinei žalai atlyginti.

„Neabejotina, kad patirta seksualinė prievarta turėjo reikšmingos įtakos nukentėjusiosios asmenybės formavimuisi“, – nurodė pensininką, kurio duomenų negalima skelbti, nes pagal juos gali paaiškėti nukentėjusioji, už grotų pasiuntę teisėjai.

Tuo metu merginą seksualiai išnaudojęs pensininkas tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjmo metu kategoriškai neigė kaltę ir aiškino nesuprantantis, kodėl yra apkaltintas tokiais nusikaltimais, nes esą nieko blogo merginai nepadaręs. Vyras tikino, kad bendraudavo su kaimyne ir globotine, tačiau niekada pastarosios nelietė ir neturėjo jokių santykių.

„Manau, kad ji nori mane sužlugdyti“, – aiškino jis, tačiau savo žodžių taip ir negalėjo paaiškinti.

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. +370 65500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai +370 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras +370 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras +370 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija +370 37 262773,
+370 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras +370 46 350099,
+370 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras +370 445 78024,
+370 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras +370 41 520239,
+370 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius +370 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras +370 343 59525,
+370 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai +370 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras +370 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai +370 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras +370 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras +370 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras +370 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras +370 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (+370 65052858)