Kaip rašė Delfi, ES sankcijų šešėlyje atsidūrusios Kėdainiuose veikiančios fosfato trąšų gamybos bendrovės „Lifosa“ darbuotojai dalijasi įtarimais, kad pakeitus bendrovės laikinąjį administratorių gali būti siekiama įmonės bankroto, o įmonę per tarpininkus esą gali perimti bendrovės savininkas Andrejus Melničenka, kuriam buvo pritaikytos sankcijos. Dabartinio laikinojo administratoriaus atstovas Rimvydas Vaštakas pripažįsta, kad atsisakoma ekonominio naudingumo kriterijaus, ir tai kelia rizikų.

Delfi žurnalisto Tomo Janonio straipsnį galite rasti čia.

Praėjusią savaitę Seimo Ekonomikos komitete buvo aptarinėjamas tas pats klausimas ir buvęs finansų viceministras Gediminas Norkūnas pripažino, kad naujasis laikinasis administratorius neturės užtikrinti, kad AB „Lifosa“ priimami sprendimai būtų ekonomiškai naudingi. Jo teigimu, naujajam laikinajam administratoriui bus keliami kiti uždaviniai.

Būtent šio kriterijaus atsisakymas įmonės darbuotojams ir kelia daugiausia klausimų.

Į Delfi kreipėsi keli AB „Lifosa“ darbuotojai, kurie prašė išsaugoti jų anonimiškumą. Juos neramina tai, kad Finansų ministerija nutarė pakeisti laikinąjį administratorių ir naujajam nebus pavesta kontroliuoti, kad bendrovės sandoriai būtų ekonomiškai naudingi. Todėl esą gali nutikti taip, kad įmonė dirbtinai būtų privesta prie bankroto, o tada ją „per nesusijusį pirkėją iš užsienio“ galimai perimtų pats A. Melničenka.

„Pakeisti administratorių ir privedus „Lifosą“ prie bankroto iš naujo perimti jos kontrolę per formaliai nesankcionuotas užsienio įmones, taip išvengiant tarptautinių sankcijų taikymo – ar gali būti toks naujas artimo diktatoriui V. Putinui Rusijos oligarcho A. Melničenkos planas?“ – Delfi kalbėjo vienas įmonės darbuotojų.

Jis dėstė toliau: „Šiuo metu neįmanoma iš įmonės ištraukti lėšų. Todėl ar gali būti taip, kad nuspręsta siekti įmonės bankroto, jog jo metu įmonę greitai išpirktų nesusijęs pirkėjas iš užsienio, kas pabaigtų A. Melničenkos vargus dėl sankcijų? Tam reikia, kad būtų pakeistas bendradarbiauti atsisakantis administratorius ir kad Finansų ministerija išbrauktų iš administratoriaus kompetencijų teisę kontroliuoti įmonės ekonominę sandorių dalį, pavyzdžiui, 1000 Eur savikainos trąšas taptų įmanoma parduoti ir už 100 Eur. Panaikinus šį punktą nesankcionuotas pirkėjas, pavyzdžiui, Kinijos įmonė teoriškai A. Melničenko galėtų, pavyzdžiui, 1100000 Eur savikainos produkciją parduoti už 100000 Eur ir likusį milijoną pasisavinti iš Kinijos pervedant į Rusiją arba JAE, kur jis reziduoja dabar.“

Šaltinių įmonėje teigimu, esą vienas iš pretendentų į laikinuosius administratorius yra Gintaras Adomonis. Delfi bandė susisiekti su šiuo asmeniu ir jo įmone, klausiant, ar jis ketina siekti administruoti „Lifosą“, tačiau į Delfi klausimus atsakyta nebuvo. Jeigu atsakymus gausime vėliau, tekstą papildysime.

Anot darbuotojų, apie bankrotą gali būti pradėta kalbėti netrukus po to, kai įmonė pradės planuotą kapitalinį remontą. „Veikla būtų sustabdyta, galima pereiti į bankrotą, o vėliau „Lifosa“ galbūt pereitų į naujo „nesusijusio“ savininko rankas, kas leistų toliau veikti jau galimai apeinant sankcijas ir pelną perkeliant į A. Melničenkos nurodytas jurisdikcijas“, – teigė vienas darbuotojų.

Apie „Lifosos“ bankrotą šių metų vasarį portale „Rinkos aikštė“ užsiminė ir įmonės valdybos narys Jonas Dastikas: „Čia tik laiko klausimas, kada fabrikas pritrūks pinigų ir bankrutuos. Kaip žinia, atlyginimai Lietuvoje didėja, žmonės pradeda dairytis geriau apmokamų darbų. Juolab kad Kėdainiuose statoma ne viena gamykla, todėl greitu metu „Lifosa“ pritrūks darbo jėgos.“

Pasidomėjus, kiek, jo nuomone, laiko dar gali gyvuoti Kėdainių fosforo trąšų gamykla, J. Dastikas komentavo: „Sunku pasakyti. Stengiasi, dirba ir naujasis direktorius, ir kiti žmonės, bet situacija dabar yra nenuspėjama. Kad ir šis sustabdymas – jis taip pat nebuvo planuotas. Jau lyg turėjo viskas eiti, bet atsirado nenumatytų kliūčių.“

Taip pat Delfi šaltiniai teigia labai nustebę ypač trumpu terminu, per kurį potencialūs laikinieji administratoriai turėjo pareikšti valią dėl dalyvavimo atrankoje. Esą tokiai didelei įminei kelios dienos yra gerokai per trumpas laikas.

Ketvirtadienį Elta paskelbė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Audrius Valeika teigė, kad Kėdainiuose veikiančios fosfato trąšų gamybos bendrovei „Lifosa“ yra būtinas laikinasis administratorius. Pasak jo, tai atitinka tarptautinių sankcijų įstatyme numatytus kriterijus bei dėl to FNTT ir kreipėsi į Finansų ministeriją.

„Būtinas administratorius todėl, kad tai atitinka tarptautinių sankcijų įstatyme numatytus kriterijus, kada reikalingas laikinasis administratorius. Tuo vadovaujantis mes kreipėmės į Finansų ministeriją tais pačiais kriterijais, jie visi atitinka numatytus įstatyme, todėl reikalingas administratorius“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė A. Valeika.

Jis aiškino, kad tai būtina, nes „Lifosa“ yra didelė kompanija, kurioje būtina užtikrinti, jog nebūtų pažeidžiamas sankcijų režimas.

„Didelė įmonė, galima ekonominė, socialinė žala. Tai yra didelė kompanija, kurią reikia valdyti ir kurioje būtina užtikrinti, kad įmonė nepažeistų sankcijų režimo“, – sakė FNTT direktoriaus pavaduotojas.
FNTT offices

A. Valeika tvirtina, kad duomenų dėl sankcijų režimo pažeidimų „Lifosoje“ FNTT neturi, o dabar vykdomi veiksmai yra prevenciniai.

„Jeigu turėtume duomenų, būtų administracinis pažeidimas arba baudžiamoji byla, šiuo atveju tai yra prevencija, sankcijų užtikrinimas, kad tuo nepasinaudotų sankcionuotas asmuo“, – tikino jis.

„Tarptautinių sankcijų įstatyme numatyta, kad laikinasis administratorius skiriamas ne ilgesniam negu vienų metų laikotarpiui ir tik išimtiniais atvejais laikinojo administratoriaus paskyrimo terminas finansų ministro sprendimu gali būti pratęsiamas.

Kaip jau pranešėme anksčiau, sprendimą skelbti naują laikinojo administratoriaus atranką sąlygojo pastarųjų metų sankcionuotos bendrovės administravimo patirtis bei paties administravimo proceso tobulinimo poreikis. Numatoma, kad pats AB „Lifosa“ administravimo modelis iš esmės nesikeis. Bendrovės valdymo organai ir toliau vykdys savo funkcijas ir priims sprendimus, tačiau atitinkamiems įmonės visuotinio akcininkų susirinkimo, valdybos ir vadovo sprendimams ir toliau bus reikalingas išankstinis rašytinis laikinojo administratoriaus pritarimas.

Tam tikriems atvejams, susijusiems su kasdiene įmone veikla, bus taikomos išimtys, t.y., laikinojo administratoriaus pritarimo nereikės vadovo sprendimams personalo valdymo srityje, mokesčių, akcizų, įmokų, delspinigių, valstybės rinkliavų ir kitų mokėjimų sumokėjimui, licencijų ir leidimų gavimui, mokėjimams pagal įsiteisėjusius vykdomuosius dokumentus, atsiskaitymams pagal įmonės sudarytas ir laikinojo administratoriaus jau patvirtintas komunalinių paslaugų sutartis ir pan.

Tarptautinių sankcijų įstatymas numato, kad laikinasis administratorius turi užtikrinti, kad su sankcionuotais asmenimis susijusios įmonės veikla nesudarytų sąlygų ir galimybių gauti tiesioginės ir netiesioginės naudos sankcionuotiems asmenims, todėl dabartinėje atrankoje didžiausią dėmesį skirsime kandidatų į laikinuosius administratorius kompetencijoms bei patirčiai pinigų plovimo prevencijos ir tarptautinių sankcijų įgyvendinimo srityse“, - Delfi teigė Finansų ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)