Greitosios ekipažai pirmadienį po 19 valandos vakaro skubėjo prie daugiabučio.

„Mačiau ją gulinčią, buvo dvi greitosios“, – pasakojo viena įvykio liudininkė.

Greitosios medikai aštuonerių metų mergaitę rado ant žemės, po balkonu.

„Nuvykome labai greitai. Ir paaiškėjo, kad mergaitė yra iškritusi iš aukščio. Yra sužalotas stuburas, greičiausiai. Dėl įtariamos stuburo traumos buvo suteikta pagalba, ji buvo mobilizuota ant stuburo lentos, nuskausminta ir nuvežtą į Vaikų ligoninės priėmimo skyrių“, – LNK žinioms sakė GMP stoties vadovė Nijolė Dambrauskienė.

Aštuonmetė pateko į reanimaciją, nors jai diagnozuoti tik sumušimai, mergaitę medikai stebėjo dar parą.

„Dirba vaikų teisės, socialiniai darbuotojai, psichologai su jais, su mergaite. Įtarimai yra, kad gali būti ir stuburo, krūtinės ląstos, galvos sužalojimai. Bet sužalojimų nerasta, tik kūno sumušimas paviršinis“, – pasakojo Vaikų reanimacijos vedėjas Linas Mikelis.

Medikai sako, kad aštuonmetė, nesulaukusi mamos, sumanė iš namų išeiti kitaip. O sunkiai nesusižalojo, kadangi iš nelabai aukštai šoko – tik iš antro aukšto balkono. Ir mieste pylęs smarkus lietus gelbėjo.

„Teko savoje praktikoje turėti, kai vaikas kelių metų amžiaus iškritęs per penkto aukšto langą irgi nepatyrė absoliučiai jokių sužalojimų. Minkšta žemė, krūmai, kurie gali augti kritimo vietoje. Matyt, kad ta liūtis mums padarė gerus darbus, kad ji krito ant minkštos žemės“, – teigė medikas L. Mikelis.

Policija pažymi, kad mažametė mergaitė buvo neprižiūrima. Pareigūnai tiria nelaimės aplinkybes. Nors palikę vieną namie aštuonmetę mergaitę įstatymams tėvai nenusižengė.

„Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, vaiką galima palikti vieną nuo šešerių metų. Vaiko iki šešerių metų negalima palikti vieno be suaugusiųjų priežiūros, arba vyresnio, kaip 14 metų asmens“, – sakė Klaipėdos vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė.

Šešiamečiai jau moka atrakinti ir užrakinti duris, paskambinti telefonu, paprašyti kaimynų pagalbos. Bet anot vaiko teisių pareigūnų, tėvai turėtų individualiai įvertinti, ar vaikas gali likti vienas namie ir ar ilgam, kad po to neišeitų ieškoti tėvų.

„Nepriežiūrą traktuotume tam tikru atveju, jeigu kilo kažkokia grėsmė vaiko gyvybei, ar saugumui. Kitas dalykas – reikia vertinti, kuriam laikui palieki vaiką vieną. Viena yra palikti dienos metu vaiką, kitą – per naktį, kelias dienas. Manau, kad tėvai turėtų būti atsakingi ir vertinti savo vaiko galimybes, jo amžių, poreikius ir kitus dalykus“, – kalbėjo G. Noliūtė.

Vaikų teisių sergėtojams šeima nežinoma, bet jie aiškinasi, kas nutiko šeimoje, kad vaikas šoko per balkoną ir spręs, ar šiai šeimai reikia pagalbos.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: