Paskubėjo su pareiškimais

Laidoje „DELFI dienaVilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis tikino, kad su kai kuriais žodžiais ir veiksmais iš tiesų buvo paskubėta.

„Tas žodis „neatsiprašysiu“ galbūt buvo pernelyg skubotai pasakytas. Nesitikėjome, kad tai įvyks, nes per savaitgalį Jono Meko fondas pateikė visus dokumentus apie tai, kaip tos dėžės atsirado tose patalpose, kaip jos buvo įsigytos, kaip atvežtos, kaip prieš 10 metų visa tai įvyko. Todėl nusprendėme atsiprašyti ir tai padarėme“, – DELFI aiškino P.Poderskis.

Agnė Zuokienė

Pasiteiravus, kuo buvo remiamasi priimant sprendimą, kad reikia susirinkti daiktus iš Zuokų namų, administracijos direktorius tikino, kad savivaldybėje įprasta veiksmų imtis greitai ir operatyviai, o sprendimas buvo derintas su visa mero komanda.

„Sprendimas buvo bendras, pasitarus tiek su meru, tiek su kitais mero patarėjais, vicemeru. Tokių sprendimų po vieną nepriiminėjame. Tiesiog tuo metu situacija atrodė taip, kad ten galėjo būti savivaldybės turto, kuris galimai susijęs su didelės vertės meno kolekcija. Mes priėmėme tokį sprendimą, kokį priėmėme. Tai įvyko greitai, žmones galbūt ir nustebino tai, kad tai įvyko operatyviai. Savivaldybėje dalykai vyksta operatyviai, todėl taip ir įvyko“, – sako P.Poderskis.

Tarp rastų daiktų – nieko, kas priklausytų savivaldybei

Liepos 30 dieną, kai į savivaldybę kreipėsi Agnė Zuokienė, situacija atrodė kiek kitaip, nei ji atrodo šiandien.

„Agnė Zuokienė atėjo pas mero patarėją ir merą, jie apsitarė ir buvo priimtas sprendimas kitą dieną nuvažiuoti, apsitarti, o jeigu bus kažkokių įtarimų, tai tuos daiktus paimti tyrimui, panagrinėti, ar nėra ten kažkokių savivaldybei priklausančių daiktų“, – kalbėjo mero komandos narys.

Jis tikina, kad veikiausiai Zuokienė per pirmąjį susitikimą papasakojo ne ką daugiau, nei netrukus sužinojo žurnalistai.

„Pirminiame pokalbyje aš nedalyvavau. Ką ji pasakojo, manau, tą patį, ką sakė žurnalistams, kad tą turtą ji rado bekraustydama, mes jai turėtume būti dėkingi, kad ji atkreipė į tai dėmesį“, – sakė P.Poderskis.

Laidoje jis dar kartą patikino, kad tarp rastų daiktų nebuvo nieko, kas priklausytų savivaldybei.

„Kaip paaiškėjo, savivaldybės turto mes neradome, tai yra Jono Meko daiktai, yra kitų menininkų darbai, kurie buvo skirti Jono Meko fondui“, – sakė direktorius. Anot jo, net ir susiklosčius dabartinėms aplinkybėms, jam neatrodo, kad savivaldybe buvo tarsi pasinaudota.

„Tuo metu mums neatrodė, kad naudojamasi mumis. Tuo metu mūsų įtarimai tikrai galėjo būti pagrįsti“, – kalbėjo P. Poderskis.

Situaciją vertina kitaip

Paklausus, kaip sureagavo į A.Zuokienės žodžius, kad ji nesitikėjo, kad daiktai bus išvežti, ji tikino, kad jis ir pats dabar kiek kitaip vertina situaciją.

„Man tai sunku komentuoti, turbūt kadangi mes vakar perdavėme viską turto savininkui, kuris įrodė, kad yra turto savininkas, tai dabar jau pereinama į kažkokį kitokį žaidimą, bet galiu pasidžiaugti, kad savivaldybės patalpas tie daiktai jau paliko ir toliau linkiu sėkmės, kieno ir kam jie“, – sakė P.Poderskis.

Povilas Poderskis

Nepaisant to, P.Poderskis pripažino, kad gana skandalinga situacija jam kainavo pakankamai daug laiko ir nervų.

„Man tai kainavo pakankamai daug jau dabar, nes visa ta situacija, kuri tęsėsi, ji atima laiką iš kitų darbų, kurie svarbesni miestui. Čia yra pagrindinė kaina, kurią aš pats sumokėsiu. Visi kreipimaisi, pareiškimai policijai atsiimti, problemų šioje vietoje nebus“, – tikino jis.

Taip pat, P.Poderskio teigimu, ši situacija yra išskirtinė ir, tikėtina, kad daugiau nebepasikartos.

„Pati patirtis buvo įdomi, turbūt niekada daugiau Lietuvos ar Vilniaus istorijoje nepasikartosianti, džiaugiuosi sudalyvavęs“, – sako P.Poderskis.

Vienintelė klaida – per didelis viešumas

P. Podeskio teigimu, iš susidariusios situacijos buvo padarytas tam tikras šou.

„Tuo metu, penktadienį, kai mes pradėjome derybas, daiktų nuosavybė nebuvo įrodyta. Tai, kad buvo vienas ar kitas lipdukas ant dėžės, dar nieko savaime neįrodo. Daiktai mums pateikti pačios Zuokienės kaip ne jos, ne jos šeimos ir mes turėjome sulaukti kol bus pateikti vienokie ar kitokie dokumentai, kurie pagrįs, kieno jie. Aiškinimasis užtruko nuo trečiadienio iki pat vakar ryto, tai truko keturias dienas, ilgas laiko tarpas. Vienintelė klaida, kurią aš matau, kurios kurios nereikėjo daryti, tai taip garsiai informuoti žiniasklaidos. Mes galėjome išsivežti, bet tai buvo padaryta su dideliu šou“, – kalbėjo jis.

Pasiteiravus, ar nemano, kad tam tikra prasme savivaldybė sudalyvavo skyrybų procese, jis tikino manantis, kad ne.

„Ar tai turės įtakos skyryboms? Advokatai sako, kad neturės įtakos, tai galima sakyti, kad nesudalyvavome. Sunku apibrėžti, kur mes sudalyvavome“, – kalbėjo administracijos direktorius, kuris taip pat įvertino ir tai, kad bet kokius pasitikėjimo ar nepasitikėjimo Agne Zuokiene klausimus turėtų kelti politikai, o ne administracija. „Ne man vertinti, ar aš pasitikiu vienais ar kitais vilniečių atstovais. Vilniečiai patys pasirinko. Jos sprendimai, kaip tarybos narės, yra sprendimai, kuriuos mes turime gerbti ir pasitikėti. Pasitikėjimo klausimus jai turėtų kelti politikai, o ne administracija“, – įsitikinęs P.Poderskis.

Daugeliui nėra paslaptis, kad Jono Meko centro patalpos yra itin kuklios, o ši situacija gali padėti tam skirti daugiau dėmesio.

„Patalpos yra kuklios, bet čia reikėtų paklausti kitaip klausimą. Jono Meko centras yra vienintelė įstaiga, skirta vienam menininkui, finansuojama tiesiogiai dotacijomis iš savivaldybės, 50 tūkst. per metus nėra ypatingai maži pinigai. Pagal savivaldybės išgalias tas finansavimas yra išskirtinis kaip vienam menininkui. Tai nereiškia, kad reikėtų skirti daugiau dėmesio, bet ši istorija paskatins visa tai peržiūrėti, taip pat ir bendrą požiūrį“, – kalbėjo P.Poderskis.

Nebando „nugesinti“ lentelių klausimo

Jau ne pirmą savaitę verda aistros dėl iš kai kurių Vilniaus miesto vietų nuiminėjamų atminimo lentelių. Kai kurie ekspertai mano, kad sukilusią diskusijų audrą savivaldybė bando tarsi nugesinti Zuokų namuose paimtų daiktų situacija.

„Ar nugesino, nežinia, nes mačiau, kad toje vietoje, kur buvo panaikinta lentelė Noreikai, patruliuoja policija, nes ten vis dar yra žmonių, kurie degina žvakutes ir pan. Nemanau, kad tai greitai pasimirš, bet aš atmetu tą teoriją, kad mes taip darėme, nes kažką reikėjo nugesinti. Toks pasakymas yra keistas“, – kalbėjo P.Poderskis.

Meko centro vadovas G. Sodeika grąžintas į pareigas

DELFI primena, kad antradienį popiet Vilniaus savivaldybė į pareigas grąžino praėjusią savaitę nušalintą Jono Meko vizualiųjų menų centro (JMVMC) vadovą Gintarą Sodeiką.

„Jis buvo nušalintas kilus klausimams dėl J. Meko kolekcijos panaudojimo, eksponavimo, kurie yra saugomi, ta kolekcija nėra kažkaip padalinta. Bet gavau informacijos, kad J. Meko centro kolekcija yra saugoma, dėl to G. Sodeika yra grąžintas į pareigas“, – BNS antradienį sakė vicemeras Vytautas Mitalas.

Gintaras Sodeika

Anot jo, paties JMVMC „veiklos kokybės klausimas“ dar bus vertinamas ateityje.

Savivaldybė praėjusią savaitę pranešė, jog mėnesiui nušalino G. Sodeiką aiškinantis situaciją dėl politikės Agnės Zuokienės perduotų J. Meko daiktų, ar tarp jų nėra savivaldybės įsigytos Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcijos darbų.

Savivaldybė antradienį grąžino daiktus privačiam J. Meko fondui, kaip teigiama, įsitikinus, kad tai nėra kolekcijos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)