Kaip „Delfi“ pasakojo Andrius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas), jis vieną dieną labai nustebo iš policijos gavęs pranešimą, kad viršijo greitį Balceriškių gyvenvietėje, ten jis važiavo 83 km/val. greičiu ir už tai jam skirta 140 eurų bauda.

Tačiau vairuotojas neprisiminė, kad būtų toje vietoje matęs gyvenvietę žymintį ženklą. Tuo labiau, kad jis stengiasi sąžiningai laikytis Kelių eismo taisyklių (KET), per paskutinį dešimtmetį jis nė karto nėra baustas.

„Nuvykau ten, nes galvojau, gal kas negerai su tuo ženklu, kodėl aš jo nepastebėjau. Ir, pasirodo, jis labai mažiukas, neatitinka reikalavimų“, – dėstė pašnekovas.

Pagal įstatymą kelio ženklų raidės turi būti bent 15 cm aukščio, o štai Balceriškių ženkle jos pusantro karto mažesnės – 10 cm.

Balceriškių kelio ženklas

Ženklas dar slepiasi už šakų, ypač vasarą, kai sužaliuoja lapai, jį pamatyti sudėtinga. Maža to, už ženklo, žyminčio gyvenvietės pradžia, nėra jokios gyvenvietės.

„Ten visur aplink laukai, medžiai, atrodo kaip užmiesčio kelias“, – pastebi Andrius.

Triumfavo teisme

Visą tai vairuotojas bandė paaiškinti pareigūnams, bet jie nesileido į jokias kalbas ir tiesiog išrašė jam 140 eurų baudą. Todėl jis buvo priverstas kreiptis į teismą. Ir čia triumfavo.

Vilniaus regiono apylinkės teismas gegužės 15-ąją paskelbė, kad Andriaus veiksmuose nebuvo vieno iš esminių administracinio nusižengimo sudėties požymių – tyčios viršyti greitį.

Pasak teismo, vairuotojas objektyviai galėjo nematyti šio ženklo. Be to, susisiekimo ministro įsakyme yra nurodoma, kad ženklas „Gyvenvietės pradžia“ yra įrengiamas toje vietoje, kur prasideda pastatais apstatyta teritorija. Šiuo atveju kelyje jokių pastatų nebuvo.

Kelias į Balceriškes

Nepalankaus teismo sprendimo sulaukusi policija nenuleido rankų ir jį skundė aukštesnės instancijos teismui.

Pareigūnai teismui bandė įrodyti, kad gyvenvietės ribos nustatomos ne pagal pastatus, o pagal teritorijų administracinių vienetų ribų suskirstymą. Jie dar atnešė ir Elektrėnų savivaldybės išvadą, kur parašyta, kad su kelio ženklu viskas gerai.

Tačiau Vilniaus apygardos teismo teisėjas Paulius Veršekys abu šiuos argumentus atmetė. Savivaldybės išvadoje buvo parašyta tik tiek, kad Balceriškių gyvenvietės pradžią žymintis ženklas yra individualiai projektuojamas ženklas, o jį pagal užsakymą pagamino viena privati įmonė, kuri turi tinkamą kvalifikaciją.

„Šios išvados esminė argumentacija, kad kelio ženklo pagaminimas buvo užsakytas įmonei, kurios pagrindinė veiklos sritis yra kelio ženklų gamyba, todėl pagaminami kelio ženklai atitinka teisės aktų reikalavimus“, – esminį policijos įrodymą kritiškai nuosprendyje įvertino teisėjas.

Teismo sprendime pripažįstama, kad pusantro karto per mažo kelio ženklo iš ties įmanoma nepastebėti.

„Be to, šiame kontekste atkreiptinas dėmesys, kad iš viešai prieinamų žemėlapio duomenų matyti, kad minėtas ženklas įrengtas už žiedo esančios įkalnės, darančios nedidelio laipsnio vingį, kas dar labiau apsunkina atitinkamo ženklo matomumą“, – rašoma teismo sprendime.

Teisėjas pastebėjo ir tai, kad šiltuoju metu sezonu šį ženklą uždengia lapai, tiesa, šiuo konkrečiu atveju ši aplinkybė neturi reikšmės, mat greitį jis viršijo lapkritį.

Nustebino policijos reakcija

Patį Andrių šioje istorijoje nustebino policijos laikysena, kai jie taip aršiai kovojo iki pabaigos, nors buvo akivaizdžiai neteisūs.

„Toks jausmas, kad policija nori tą vietą išsaugoti“, – spėjo pašnekovas.

Kodėl Lietuvos vairuotojams prasidėjo isterija dėl policijos „trikojų“

Jis įtaria, kad šioje vietoje galėjo būti nubausta labai daug žmonių, kadangi dėl geležinkelio remonto prie Vievio teko uždaryti vieną kelią, vairuotojai nusukdavo į Balceriškių keliuką.

„Tai ten greičiausiai begalė žmonių nubausta“, – svarstė Andrius.

„Delfi“ kreipėsi į Vilniaus apskrities policiją su klausimu, kiek žmonių šiame kelyje yra nubausta. Taip pat pasiteiravome, galbūt po teismo sprendimo planuojama panaikinti baudas.

„Elektrėnų sav. Balceriškių k. nuo 2023-06-30 iki 2023-12-31 pagal ANK 416 str. – užfiksuotas 151 pažeidimas, nuo 2024-01-01 iki 2024-06-30 – 67 pažeidimai. Informacija Lietuvos kelių policijos valdybai (Policijos departamento padalinys) apie užfiksuotus pažeidimus siunčiama automatiniu būdu. Protokolai formuojami elektroniniu būdu ir siunčiami pažeidėjams“, – atsakė policija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)