Per šeštadienį Vilniuje vykusias pirmąsias gėjų eitynes šie du Seimo nariai susigrūmė su teritoriją saugojusiais pareigūnais.

"Dabar žiūrime medžiagą, apklausinėjame pareigūnus, tikrai vyksta intensyvus darbas, nes tos medžiagos daug. Į savaitės pabaigą, matyt (apsispręsime dėl pažeidimo - BNS)", - antradienį BNS sakė Vilniaus policijos viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Pasibaigus eitynėms šeštadienį K.Lančinskas žurnalistams sakė prašysiąs, kad P.Gražulis ir K.Uoka būtų patraukti administracinėn atsakomybėn dėl riaušių kurstymo.

Per gėjų eitynes dėl įvairių pažeidimų iš viso buvo sulaikyta 18 asmenų. Trys iš jų buvo uždaryti parai į areštinę, prieš šešis pradėtas baudžiamasis persekiojimas.

Renginio metu tvarką iš viso prižiūrėjo iki 500 policijos pareigūnų. Eitynėse "Už lygybę" dalyvavo apie 350 žmonių, kuriuos pasitiko apie 1000 priešiškai nusiteikusių protestuotojų.

Mažumų eitynės buvo leistos paskutinę minutę - Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui penktadienį panaikinus žemesnės instancijos teismo sprendimą, kuriuo sostinės savivaldybės išduotas leidimas renginiui buvo sustabdytas. Į teismą prašydamas sustabdyti eitynes kreipėsi laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas, argumentuodamas galimais neramumais.

Petras Gražulis
Kazimieras Uoka

Policija turi teisę laikinai riboti eismą

Antradienį išplatintame pranešime Policijos departamentas atkreipia dėmesį į tai, kad policijos veiklos įstatymas leidžia pareigūnams laikinai apriboti patekimą į tam tikrą teritoriją ar patalpą, sustabdyti vykdomus darbus, apriboti ar uždrausti transporto eismą, jei kyla pavojus viešajai tvarkai, asmens ar valstybės saugumui.

Įgyvendinant šią įstatymo nuostatą paprastai yra naudojamos policijos specialiosios juostos ar kitos užtvaros su užrašu „STOP POLICIJA“, viešai ir suprantamai yra skelbiama atitinkama žodinė policijos informacija ir visiems asmenims, nepriklausomai nuo jų statuso, atsiranda pareiga besąlygiškai paklusti policijos pareigūnų reikalavimams.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymas, taip pat jo garbės ir orumo įžeidimas, reiškiamas žodžiu ar kūno gestais, įžeidžiančiu elgesiu, kibimu ar kitokiu elgesiu, užtraukia baudą nuo 300 iki 500 litų, arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų. Tas pats teisės aktas numato, kad policijos specialiosios juostos ar kitos užtvaros su užrašu „STOP POLICIJA“, ribojančios įvykio vietos perimetrą, perėjimas, pervažiavimas, nuplėšimas ar nugriovimas užtraukia baudą nuo 100 iki 300 litų.

Jeigu asmenys organizuoja ar provokuoja žmonių sambūrį viešai smurtauti, pradeda niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką, taip pat aktyvūs asmenų veiksmai (pvz., akmenų mėtymas į pareigūnus) atitinka Baudžiamojo kodekso nuostatas. Už šias veikas asmenys gali būti baudžiami areštu arba laisvės atėmimu iki 5 metų. Jeigu tokie veiksmai atliekami panaudojant šaunamąjį ginklą ar sprogmenis, arba asmenys pasipriešina policininkui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, jie gali būti baudžiami laisvės atėmimu iki 6 metų.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją