Europos reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio teigimu, „šiais neramiais laikais, kuomet Blogio ašis aktyviai bando skaldyti Europą, toks pirmininkaujančios Vengrijos elgesys yra visiškai nepriimtinas – šiuo laišku ir įvairiomis kitomis formomis tai Budapeštui labai aiškiai pasakė visos kitos ES šalys ir institucijos“.

Vengrijos premjero V. Orbano vizitai Maskvoje ir Pekine sukėlė pasipiktinimą tarp Europos Sąjungos institucijų bei valstybių vadovų, o Europos Vadovų Tarybos prezidentas Š. Mišelis pabrėžė, kad V. Orbanas neturi įgaliojimų kalbėti ar derėtis su Rusija ES vardu pirmininkavimo ES Tarybai metu.

Pirmininkai laiške taip pat primena, kad Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti valstybė neturi oficialaus vaidmens užsienio politikoje, dėl jos bendrai sprendžia valstybių narių vyriausybės. Europos Sąjungos sutartyse nurodyta, kad ES užsienyje atstovauja Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai, tad Vengrijos ministro pirmininko poelgis laikomas provokatyviu Europos partnerių atžvilgiu, kai savi interesai yra iškeliami aukščiau už Europos konsensusą.

Vengrijos Ministras Pirmininkas nuolat silpnina Europos Sąjungos poziciją karo Ukrainoje klausimu. Pirmininkai vieningai teigia, kad karas baigsis, kai Rusija nustos puldinėti Ukrainą, tad Europos Sąjunga privalo veikti kartu, siekdama šio tikslo bei užkardyti prieš Europos Sąjungą nukreiptas besitęsiančias Rusijos hibridines operacijas.

Laiške pažymima, kad pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai turi būti konstruktyvus ir vykdomas gerbiant Europos sutartis. Išreikšdami savo paramą, kartu reikalaujame, kad Vengrijos vyriausybė veiktų laikydamasi šių pamatinių principų. „Mums reikia visapusiškai veikiančios Europos Sąjungos, kad galėtume įveikti didelius mūsų laukiančius iššūkius.“

Europos šalių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų laiškas pridedamas.

Bendrą laišką pasirašė Vokietijos, Suomijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Liuksemburgo, palaiko Lenkijos, Europos reikalų komitetų pirmininkai

Orbanas ES vadovui parašė naują laišką dėl Rusijos

Liepos viduryje Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas parašė laišką Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkui Charles’iui Micheliui, kuriame paragino atkurti diplomatinius santykius su šalimi agresore Rusija.

Laiške V. Orbanas įvertino neseniai įvykusias derybas su Ukrainos, Rusijos, Kinijos ir Turkijos lyderiais bei buvusiu Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentu Donaldu Trumpu. „Apskritai kalbant, galima konstatuoti, kad karinio konflikto intensyvumas artimiausiu metu radikaliai sustiprės“, – pažymėjo Vengrijos premjeras, turėdamas omenyje Rusijos ir Ukrainos karą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją