Kaip DELFI patvirtino pats A. Žala, išvykus draugei į Didžiąją Britaniją, jis tris mėnesius rūpinosi Lietuvoje palikta mergaite.

Paklaustas, kodėl nutarė, kad jau gana ir atidavė mažylę tetai, paaiškino: „Todėl, kad su jos mama mūsų keliai išsiskyrė ir man nebeliko prasmės tą vaiką pas save laikyti. Todėl su mamos leidimu tą mergaitę nuvežiau jos giminėms. Ir viskas“, - sakė 29-erių metų socialdemokratas, pabrėždamas, jog būtent buvusios draugės prašymu nuvežė penkiametę pas jos gimines.

Po kiek laiko Anykščių vaiko teisių apsaugos tarnyba iš tetos namų vaiką paėmė ir drauge su politiku išvežė į šeimyną, kurioje auga tėvų globos netekę vaikai.

Artimieji atsisakė prisiimti globą

Paprašyta paaiškinti tokį sprendimą, Anykščių vaiko teisių apsaugos vyr. specialistė Asta Palaimienė DELFI teigė, jog A. Žala, galima sakyti, tik parodė kelią: „Ne tai, kad specialiai jį vežėmės, tai buvo greičiau buitinis veiksmas, nes manęs vaikas nepažinojo, nors giminaičiai ir buvo informuoti, kad atvažiuosime“.

Pasak specialistės, šeimos rate vyko gana ilgas pokalbis. Artimiesiems buvo siūloma tapti mergaitės globėjais, nes formaliai jie jos neglobojo.

„Kalbant sausais įstatyminiais pavadinimais, išvykus į užsienį mamai, vaikas buvo likęs be tėvų globos, o pas tetą vaikas buvo neteisėtai, nors tai nėra nei joks pagrobimas, nieko“, - pabrėžė A. Palaimienė.

Pradėjo ieškoti negrįžtančios mamos

Signalą apie be mamos likusią mergaitę vaiko teisių apsaugos specialistai gavo iš žmonių. Kaip sakė vaiko teisių apsaugos specialistė, mažame miestelyje greit pasklinda kalbos, todėl buvo pradėta domėtis, kur dingo vaikas, kurio mama išvykusi ir negrįžta.

„Informaciją, kad perdavė vaiką jo mamos seseriai mums patvirtino pats A. Žala. Tada mes pas giminaičius nuvykome pasiaiškinti, kas ir kaip“, - sakė specialistė.

Kadangi, A. Palaimienės žodžiais, vaikas buvo ne gatvėje, ne landynėje, specialistai turėjo laiko su giminaičiais suderinti veiksmus, o „kai nepavyko išeiti į ryšį su mama, artimieji atsisakė prisiimti vaiko globą – mergaitė buvo nuvežta į šeimyną“.

Pas gimines jau gyvena legaliai

Atgalinį ryšį iš mamos vaiko teisių apsaugos tarnyba gavo nusiuntusi laišką elektroniniu paštu ir pranešusi, kad mergaitė paimta globoti svetimų žmonių.

„Mes neturėjome kitos galimybės kitaip jos prisikviesti, tik elektroniniu paštu. Ir įsivaizduokite – ji atsiliepė, labai greitai grįžo į namus, sutvarkė dokumentus“, - sakė DELFI pašnekovė.

Taigi, šiuo metu mergaitė jau legaliai gyvena pas gimines ir laukia, kol mama Anglijoje sutvarkys dokumentus, kad ten galėtų pradėti gyventi ir lankyti priešmokyklines klases.

D. Žalos draugė dar nežino, ar gyvens su juo Anglijoje

Trečiadienio pavakarę į Lietuvą grįžusi D. Žalos draugė DELFI pasidžiaugė ką tik nusileidusi į Kauno oro uostą ir skubanti pas artimuosius. „Atvažiuos manęs pasiimti. Skubėsiu pas dukrą, visus kitus, nes jau beveik mėnesį nemačiau“, - sakė 22-ejų metų moteris.

Jos žodžiais, dukra nuo rugsėjo pradžios Anglijoje pradės lankyti priešmokyklinę klasę, nes ten vaikai pradeda mokytis sulaukę 5 metų amžiaus.

„Labai nedaug laiko turime susiruošti, - nekantravo DELFI pašnekovė. Paklausta, ar į Didžiąją Britaniją grįš su A. Žala, mergaitės mama sakė, kad dar anksti atsakyti į šį klausimą. - Dar norėsiu su juo susitikti ir pakalbėti, nežinau, kaip bus. Dabar negaliu ekspromtu atsakyti.“

Anot vaiko teisių apsaugos specialistų, ji visada rūpinosi savo dukra. Kai gyveno kartu su politiku, mergaitei jis beveik ketverius metus buvo kaip tėvas, nes kito ji ir nepažinojo.

Politikas: tai jokia sensacija

Kalbos, kad išvykus draugei jos dukrą išvežė į vaikų globos namus, teisininko išsilavinimą turinčiam politikui atrodo neteisingos.

Anykščių tarybos narys Alvydas Žala
„Aš tik dalyvavau paėmime ir pervežime, kad vaikui nebūtų streso, kad atvažiavo kažkokie svetimi žmonės ir pasiėmė“, - DELFI sakė Anykščių miesto tarybos narys.

Paklaustas, kodėl mergaitę teko atimti iš tetos ir nuvežti į globos namus, socialdemokratas paaiškino, jog tokį sprendimą teko priimti, nes mama išvyko į užsienį nepalikus dukrai įstatyminio atstovo.

„Vaiko teisių apsaugos tarnyba gavo informaciją ir viskas – o ką aš galiu padaryti: esu svetimas žmogus, nesvarbu, kad ji (mergaitė DELFI) mane laiko kaip tikrą tėvą“, - sakė A. Žala, pridurdamas, jog ši istorija skaudi vaikui ir ne tik.

„Žinoma, man irgi“, - sakė vyras, apgailestaudamas, jog buvusi draugė išvyko į užsienį, turėjo grįžti susitvarkyti globą, bet negrįžo.

„Todėl viskas taip ir gavosi – anokia čia sensacija. Lietuvoje daug tėvų išvažiuoja ir palieka savo vaikus“, - sakė politikas, kurio partija į rinkimus ėjo su šūkiu „Svarbiausia – žmogus“.

Paklaustas, kaip jautėsi vaikas, vežamas pas nepažįstamus, A. Žala sakė, jog puikiai.

Pasakė, kad veža į stovyklą

Tai DELFI patvirtino ir Anykščių vaiko teisių apsaugos vyriausioji specialistė A. Palaimienė, paaiškindama, jog mergaitės negąsdino vaikų namais. „Pasitelkėm šventą melą, kad važiuoja į stovyklą ir nuvežėme į šeimyną, kuri globoja kitus tėvų globos netekusius vaikus“, - sakė A. Palaimienė.

Šitoje istorijoje politikas teigė norintis padėti tašką. Jo žiniomis, mergaitė šiuo metu Lietuvoje. Su ja politikas teigė nebendraujantis, tačiau negalėjo prognozuoti, kaip bus ateityje: „Niekas negali pasakyti, kaip viskas susiklostys“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (457)