Vilos griovimo vietoje sutiktas statybininkas Ričardas LNK Žinioms sakė, kad ardyti namą pradėjo dar praėjusią savaitę, o darbai gali užtrukti apie mėnesį.

„Yra medis, metalas, viską reikės atskirti“, – teigė jis.

Su žeme lyginamas namas, klėtis ir pirtis. Pastatų savininkas, žinomas pajūrio verslininkas, buvęs Seimo narys A. Bosas teigia, kad investicija savo vertę turi tada, kai gali ją panaudoti.

„Čia yra nuostolis, o ne investicija“, – tikino buvęs politikas.

Griaunama teismo sprendimu

Miško apsuptyje iškilusią sodybą griauti paliepė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, dar sausio mėnesį išaiškinęs, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai.

„Savivaldybei. Nes išdavė leidimą nekompetentinga būdama. Bet kraštutinis lieka kas? Kraštutinis lieka tas, kuris pagal leidimą darė viską“, – sakė A. Bosas.

„Teismo sprendimus reikia vykdyti. Būtų labai gerai, kad jie būtų vykdomi laiku“, – aiškino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovas Rosvaldas Gorbačiovas.

Prabangių statinių esą turėjo nelikti dar liepą, o dabar – be kelių dienų rugsėjis. Tad VTPSI A. Bosą gali palikti ir be namo, ir su bauda.

„Jeigu mes matysime, kad mūsų inspektorių vizito metu nurodymas neįgyvendintas, mes galime kreiptis į teismą“, – sako institucijos atstovas.

Meras: klausimas, ar nesiekiama pasipelnyti

Nugriauti pastatus įsakyta pačiam verslininkui, bet savivaldybei – siurprizas, kad apie veiksmus jos žemėse niekas neinformavo.

„Neinformavo, kad aš pradedu šitą procedūrą, bent jau kiek aš žinau. Aš dar pasiklausiau mūsų specialistų, kurie dirba administracijoje ir yra atsakingi, tai na, lyg niekas ir nežinojo, kol kas, mano žiniomis, yra tiek“, – sakė Vilniaus rajono meras Ričardas Duchnevičius.

Jis žada aiškintis, kokie realūs griovimo kaštai, esą yra įtarimų, kad milijonierius A. Bosas siekia pasipinigauti iš pačios savivaldybės ir gyventojų.

Anot mero, kyla klausimų, ar griovimo sąmata nėra išpūsta. „Ar nebus taip, kad ir pats griaunantis asmuo nori pasipelnyti ir taip truputį tų pinigėlių sau papildomai turėti“, – LNK Žinioms teigė R. Duchnevičius.

Dėl valdininkų aplaidumo mokesčių mokėtojai A. Bosui ir taip sumokės, LNK Žinių teigimu, prabangią kompensaciją.

Teismo nurodyta A. Bosui padengti 90 proc. griovimo darbų išlaidų, bet verslininkas dar nori atgauti pinigus ir už statybas.

„Buvo priskaičiuota ten tarp 500 ir 700 tūkstančių. Neprašome nieko daugiau, tik tiek, kiek išleidome. Tai čia, aišku, dar ne visi kaštai. Čia niekas neįvertinta, septynerius metus įšaldytos lėšos, tai per septynerius metus infliaciją paskaičiuoti reikia“, – tikino A. Bosas.

Valdininkas vis dar dirba

Kaip įvyko toks kuriozas, kad namą griauti reikia tik pastačius, meras iki šiol negali atsakyti.

„Buvo galima ir nesužiūrėti to statybos leidimo išdavimo. Bet kitas dalykas, ne tik kas išduoda, bet ir kas visas stadijas praleidžia ir panašiai gali būti atsakinga“, – kieno tai kaltė, svarstė Vilniaus rajono meras.

A. Bosas apgailestauja, kad po septynerius metus užtrukusių teismų teks bėgti dar vieną teismų maratoną.

„Teisminį procesą išlošti prieš valstybę, kuriai atstovauja ministerija ar tai departamentas, tai yra misija – neįmanoma“, – aiškino A. Bosas.

Savo parašu neteisėtą statybos leidimą išdavęs valdininkas iki šiol dirba rajono savivaldybėje. Ar sieks iš jo žalos atlyginimo, meras dar nežino.