Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba kreipėsi į Kauno apylinkės teismą su ieškiniu, siekiant neterminuotai apriboti Mindaugo ir Ingos Vilčinskų teisę auginti savo vaikus. Ketvirtadienį teismui atvertus šią civilinę bylą, posėdis buvo atidėtas, nes patys Vilčinskai neatvyko. Neoficialiais duomenimis, M. Vilčinskas susirgo. Šeimai sudarytas trijų mėnesių pagalbos planas, Vilčinskai tarnybų pagalbą priėmė.

„Neterminuotas tėvų valdžios apribojimas reiškia visišką ryšio su vaikais praradimą“, – žurnalistams teigė Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Pasak jo, įstatymas numato keletą pagrindų, iš kurių pakanka nustatyti bent vieną, leidžiantį pritaikyti visiško bendravimo su vaikais apribojimą.

„Tokie dalykai kaip piktnaudžiavimas tėvų valdžia, žalos savo vaikams darymas amoraliu elgesiu, nesirūpinimas jais, neužtikrinimas jų elementarių fiziologinių, ugdymo poreikių, visiškai atmestinas požiūris, elementarių pareigų nevykdymas ir sistemingas to darymas, kuris jau aiškiai daro ypatingą žalą.

Nustačius bent vieną tokį pagrindą ir nustačius, kad nėra pagrindo manyti, jog situacija dar gali pagerėti ir aiškiai matant, kad tam turbūt nėra vilčių pasikeisti, paprastai priimamas sprendimas dėl neterminuoto tėvų valdžios panaikinimo. Bet jei yra viltis, galimybė matyti, kad situacija gali pagerėti, tėvų valdžia gali būti apribojama laikinai“, – teigė A. Purvainis.

Pasak jo, įvertinęs bylos aplinkybes, teismas byloje priims vieną iš trijų sprendimų – patenkins vaiko teisių apsaugos tarnybos kreipimasi ir apribos tėvų valdžią, patenkins ieškovo prašymą iš dalies ir tėvų valdžią apribos laikinai. Taip pat pareiškimą teismas gali ir visiškai atmesti.

Teismas gavo neįprastų prašymų

Teisėjas A. Purvainis pažymėjo, kad nors ketvirtadienio posėdyje patys Vilčinskai nepasirodė, teisminiame procese tėvai dalyvauja aktyviai.

„Pozicija yra aktyvi, jie dalyvauja ir turbūt byloje pusės įrodinės kiekviena savo“, – sakė A. Purvainis.

Teismo pirmininkas tvirtino, kad Vilčinskai, dalyvaudami teisminiuose procesuose, yra teismui atsiuntę neįprastų dokumentų. Pasak A. Purvainio, vienu jų nurodyti Vilčinskų bendruomenės esą teisme sugaišto laiko įkainiai, kurie įvertinti auksu.

„Buvo toks pasipiktinimas išreikštas, kad neva gaunami atsakymai, netenkinantys ir neatitinkantys ten jų kažkokio numerio ar dokumentacijos. Pamenu buvo toks įdomesnis atvejis – pridėta prie įspėjimo tokių prašymų daugiau nesiųsti. (...) Buvo pridėta ir sutartis, kur įvardinta Vilčinskų bendruomenės tam tikri įkainiais. Kaip pavyzdys – kad pirma minutė sugaišto laiko kainuoja ne mažiau kaip kilogramą 999 prabos aukso. 10 lapų kažkokio parengto dokumento gali būti įvertinti 100 kilogramų aukso ir panašiai“, – komentavo teisėjas.

Vilčinskai priėmė pagalbą, sudarytas planas

Pasak teismo atstovės spaudai Tautvilės Merkevičiūtės, Vilčinskai civilinėje byloje dėl tėvų valdžios apribojimo priėmė tarnybų pagalbą.

„Vakar vyko atvejo vadybos posėdis, sudarytas pagalbos planas trims mėnesiams. Todėl kitas posėdis paskirtas po šio plano vykdymo peržiūros“, – Eltai teigė T. Merkevičiūtė.

Pažymima, kad kitas teismo posėdis įvyks kitąmet, vasario 28 dieną.

ELTA primena, kad liepos 18 d. Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai. Praėjus kelioms savaitėms pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus Ingą ir Mindaugą Vilčinskus, vaikai perduoti laikinai globai. Teisėsauga įtaria, kad tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją. Vaikai, sulaikius jų tėvus, buvo grąžinti į globos namus.

Minimi vaikai iš tėvų teismo sprendimu buvo paimti gegužę, atsižvelgiant į tai, kad vaikai nelankė ugdymo įstaigų, jų tėvai nesudarė vaikams sąlygų socializuotis, patys tėvai teigė nepripažįstantys Lietuvos įstatymų.

Kaip anksčiau skelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Kaune savo vaikus, kaip įtariama, pagrobę asmenys priskiria save „suverenų“ judėjimui.

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija. „Suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų“, – skelbė VSD.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją