„Ką čia padėtų dar vienas fondas, kurį turėtų turėti valstybė, – tai reiškia, kad turėtų sukaupti ekspertizę, turėtų samdyti gana brangiai apmokamus finansų specialistus ir tą įmonę prižiūrėti dar ir kaip savo nuosavybę, kaip turtą, kaip valstybės valdomą įmonę. Nelabai matau tam vietos. Bet man atrodo, kad čia tų diskusijų dėl antros pakopos bus, matyt, įvairiausių“, – antradienį LRT televizijai sakė premjerė.

Tuo metu praėjusią savaitę LB valdybos pirmininkas pasiūlė įkurti valstybės valdomą antros pakopos pensijų fondą, kuris sukurtų konkurenciją privatiems fondams.

Jo teigimu, į valstybės fondą gyventojai galėtų būti įtraukiami automatiškai, prie kaupimo pensijai turėtų prisidėti ir darbdaviai.

ELTA primena, kad Lietuvoje aktyviai kaupia 766 tūkst. žmonių, o šiuo metu už antrosios pensijų pakopos fondų valdomą turtą mokami mokesčiai yra vieni mažiausių tarp EBPO šalių.

Antrosiose pakopos pensijų fonduose dabar jau sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. arba beveik 30 proc. yra investicinė grąža, t. y. uždirbta suma.