„Būtent teisingumas yra esminis žmonių pasitikėjimo savo valstybe, o kartu ir valstybės stiprybės, garantas. Tačiau mūsų teismų sistema, atsakinga už teisingumo vykdymą, pernelyg ilgai buvo palikta politinių intrigų ir biudžeto taupymo įkaite. Tai lėmė situaciją, kai dar pusmetis, gal metai, ir galėjome likti prie pustuščių teismo rūmų, į kuriuos pasibelstų nebent antstolis su neapmokėta sąskaita už pašto paslaugas“, – antradienį Seime savo metiniame pranešime kalbėjo prezidentas G. Nausėda.

Jis pažymėjo, kad valstybės tarnybos pertvarka padėjo išspręsti teisėjų atlyginimo problemą, Teismų įstatymo pataisomis patobulinta teisėjų atrankos, skyrimo į pareigas sistema.

Vis dėlto, pasak G. Nausėdos, sprendžiant teisėjų problemas, buvo pamiršta prokuratūros sistema.

„Tačiau lopydami vienoje vietoje, negalime leisti drabužiui plyšti kitoje. Finansinė situacija prokuratūros sistemoje šiandien niekuo nesiskiria nuo tos, kokia ką tik buvo teismuose. Kokias bylas nagrinės teismai, jei nebus prokuratūros?

Juk tai tas pats teisingumo, pasitikėjimo valstybe ir jos vidinio atsparumo klausimas, kurį privalome spręsti“, – kalbėjo šalies vadovas.

G. Nausėda, kalbėdamas apie teisingumo sistemą šalyje, ragino savo atsakomybės šioje srityje nepamiršti ir valstybės politikams.

„Ne mažiau svarbu, kad savo atsakomybę suvoktų ir valstybės politikai. Pastarųjų metų veiksmai ekonomikoje – tiek pandemijos metu, tiek ir siaučiant energetinei krizei – bylojo apie teigiamas permainas. Anksčiau įprastą diržų veržimo politiką ir buhalterinį taupumą keitė anticikliniai veiksmai. Valstybė stengėsi stiprėti ne piliečių sąskaita, o drauge su jais“, – aiškino prezidentas.

ELTA primena, kad gegužę Seimui pritarus valstybės tarnybos reformai, nuo šių metų liepos 1 d. didės atlyginimai teisėjams, merams ir Specialiųjų tyrimų tarnybos bei žvalgybos struktūrų vadovams, o nuo 2024 metų sausio 1 d. atlyginimų pokyčiai numatyti kitoms valstybės tarnautojų grupėms.

Prokurorų algų didinimas valstybės tarnyboje nebuvo numatytas. Prezidentūra, reaguodama į tai, pateikė siūlymą didinti prokurorų algas jau nuo šių metų spalio 1 d.

Prezidentūra siūlo subalansuoti darbo užmokesčio santykį tarp atitinkamų grandžių teismų ir prokuratūrų, numatant tokius prokurorų pareiginės algos koeficientus, kurie skirtųsi vidutiniškai 10 proc., lyginant su teisėjų koeficientais. Siūloma nustatyti, kad prokurorų darbo užmokesčiui apskaičiuoti būtų taikomas 1 785,4 euro siekiantis bazinis dydis.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją