Šalies vadovas teigė, kad Rusijos pradėtas brutalus karas Ukrainoje paskatino Europą susivienyti ir sutelkti jėgas ginant laisvę ir demokratiją. Pasak Prezidento, Rusijos vykdomų karo ir agresijos nusikaltimų Ukrainoje kontekste ilgalaikė vieninga Europos parama ir solidarumas su Ukraina – vienintelis teisingas kelias.

Šalies vadovas akcentavo, kad, šalia karinės paramos Ukrainai, būtina kelti ir šalies atstatymo klausimą.

Ukrainos atstatymas negali būti atidėtas iki karo pabaigos. Šalies atstatymas ir atkūrimas yra esminis veiksnys siekiant greitesnės Ukrainos integracijos į Europos Sąjungą. Turime žvelgti į tai kaip į vientisą procesą. Derybų dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje pradžia dar šiais metais būtų stiprus impulsas šiam procesui“, – sakė Lietuvos vadovas.

Kalbėdamas apie taikos derybų perspektyvas Prezidentas pabrėžė, kad jos turi vykti tik Ukrainai priimtinomis sąlygomis, paremtos šios šalies suverenitetu ir teritoriniu vientisumu, pažymima pranešime.

„Taika Ukrainai nepriimtinomis sąlygomis reikštų agresoriaus pergalę. Bet kokie trečiųjų šalių pasiūlymai atsisakyti teritorijų mainais už derybas yra neatsakingi ir nepriimtini. Rusija įsiveržė į suverenios valstybės teritoriją ir pradėjo kruviną karą. Agresoriaus turi laukti nuosprendis tarptautiniame teisme ir įpareigojimas atlyginti žalą Ukrainai“, – teigė Lietuvos vadovas.

Prezidentas pažymėjo, kad Rusijos veiksmai byloja apie tai, kad šalis ir toliau planuoja pažeidinėti tarptautinę teisę, demonstruoti nepagarbą tarptautinei saugumo tvarkai ir siekti konfrontacijos su demokratijomis. Būtent todėl, pasak valstybės vadovo, būtina ir toliau didinti spaudimą agresorei: tęsti sankcijų politiką, neleisti nepagrįstų išimčių ir sankcijų apėjimo.

Lietuvos vadovas savo kalboje pabrėžė, kad jau kitais metais mūsų šalis perims pirmininkavimą Europos Tarybos Ministrų Komitetui. Pasak Prezidento, Lietuvos pirmininkavimo prioritetai bus orientuoti į Ukrainos temą, laisvės ir demokratijos plėtrą.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)