I. Šimonytė, klausiama apie būdus išlipti iš krizės, kartojo premjero Andriaus Kubiliaus frazes, kad pirmiausia svarbu užtikrinti finansinės sistemos stabilumą – tiek trumpalaikį, tiek ilgalaikį, kuris siejamas su kuo greitesne naryste eurozonoje.

Apie A. Kubiliaus Vyriausybės klaidas ministrė nebuvo linkusi kalbėti: pasak jos, teisiniame reguliavime visuomet esama tam tikrų trūkumų, tačiau bendra ministrų kabineto strategija yra gera. „Dėl pačios Vyriausybės strategijos, dėl tikslų, dėl uždavinio – saugoti viešųjų finansų stabilumą kaip pagrindinį gėrį kaip didžiulę vertybę - tai jokios kitos nuomonės tuo klausimu negalima turėti“, - teigė I. Šimonytė.

Ji nežada nuolaidų ir prie Seimo bado akciją paskelbusioms profsąjungoms – pasak jos, galima kalbėti tik apie diferencijuotą bazinio atlyginimo mažinimą (kai mažiausiai uždirbantiems alga mažinama mažiau, o daugiausiai uždirbantiems – daugiau). Tačiau, kad mažinimas būtinas, I. Šimonytė neabejoja.

„Negali būti taip, kad tai nevyktų viešajame sektoriuje. Manau mums pavyko protingai pasiekti sutarimą, kaip darbo užmokesčio mažinimo naštą protingai paskirstyti tarp didesnes ir mažesnes pajamas gaunančių žmonių, bet tai reiškia, kad bazinis dydis vis tiek turėtų mažėti“, - sakė ministre.

Klausiama, ar gali būti mažinamos pensijos, I. Šimonytė tikslaus atsakymo nepateikė. „Manau, kad šiuo atveju bus tariamasi su visuomene“, - svarstė I. Šimonytė. Ji taip pat teigė pritarianti liberalcentristų siūlymui peržiūrėti rentų bei valstybinių pensijų skyrimo tvarką, mat esama atvejų, kai vienas žmogus gauna po kelias pensijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją