Baliaus nebus

„Tradicijos kuriamos, ir jos labai priklauso nuo konkrečių situacijų. Atsakyti galėčiau šiokiu tokiu kalambūru - jei mes ir Vyriausybė mano, ir politikai, kad pensijas galime kompensuoti tik nuo 2014-ų, tai gal ir pasvajokime apie balius tik nuo keturioliktų", - penktadienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

Vyriausybė prognozuoja, kad ne anksčiau nei 2014-aisiais kompensuos sumažintas pensijas.

Prezidentūroje liepos 6-ąją tradiciškai būdavo rengiami iškilmingi priėmimai aukštuomenės atstovams - politikams, visuomenės veikėjams ir kitiems.

Pernai baigdamas savo kadenciją, priėmimą surengė prezidentas Valdas Adamkus. Anot žiniasklaidos, tai mokesčių mokėtojams kainavo apie 250 tūkstančių litų.

Šiemet liepos 6-ąją, kada minima Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, prezidentė įteiks valstybinius apdovanojimus, dalyvaus vėliavos pakėlimo ceremonijoje, šiuose renginiuose sakys kalbas, taip pat ketina vykti į šv.Mišias ir teatralizuotą Vytauto Didžiojo išlydėjimą į Žalgirio mūšį.

Tikisi, kad pensijas bus galima kompensuoti anksčiau nei prognozuoja Vyriausybė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako norinti tikėti, kad nuo šių metų pradžios laikinai sumažintas pensijas bus galima kompensuoti anksčiau nei prognozuoja Vyriausybė.

"Vienintelis, kas tikrai aišku, kad Vyriausybė mano galėsianti siūlyti kompensavimą tik tuo atveju ir tada, valstybė jau galės ir nebereikės jai skolintis, tai yra kai pagrindiniai kriziniai elementai finansinėje sistemoje jau bus praėję. Tai yra svarbiausias rodiklis. O nuo kada - aš labai norėčiau tikėtis, kad bus ankstėliau negu Vyriausybė siūlo", - penktadienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

Vyriausybės sprendimas, anot prezidentės, yra priverstinis apsisprendimas.

"Įstatymas numatė kompensacinį mechanizmą, bet balandžio mėnesį Konstitucinio teismo išaiškinimas paaiškino, jog tokio mechanizmo nepakanka - reikės įstatymo. Taigi Vyriausybė buvo priversta priimti tik koncepciją, o tai reiškia dar nieko konkretaus", - aiškino D.Grybauskaitė.

Pasak jo, kompensavimo laikas priklausys ir nuo diskusijų Seime.
"Kadangi šie metai yra kaip tik tarpas, kuomet Vyriausybė prognozuoja, bet iš tiesų viskas priklausys ir nuo diskusijų Seime. Aš manau, kad atsiradus galimybėms valstybė tikrai prisiims šį įsipareigojimą, be to ir pačioje Vyriausybės koncepcijoje yra, kad vyresnio amžiaus žmonėms, labiau stokojantiems, blogiau gyvenantiems procesas galės prasidėti ir anksčiau, nelaukiant ekonominio pagerėjimo", - aiškino D.Grybauskaitė.
Ji sakė, jog dabar svarstomi įstatymai yra susiję ne tiesiogiai su biudžetu, o su "Sodros" problemomis, ir pabrėžė, kad rudenį arba 2011 metų pradžioje reikės "rimtos "Sodros" reformos".

"Kol to nebus padaryta, mes negalėsime net svajoti, kad iš ekonominės situacijos išėjome sėkmingai", - teigė prezidentė.

Rodo į Liuksemburgą, kur motinystės atostogų terminas trumpinamas iki 4 mėnesių

Komentuodama motinystės išmokų mažinimą, prezidentė pateikė Liuksemburgo pavyzdį, kuriame esą svarstoma galimybė išmokų terminą trumpinti nuo 6 iki 4 mėnesių.

"Pirmiausia norėčiau matyti, kokį (įstatymą - BNS) gausime, bet noriu tik vieną gražų pavyzdį jums pasakyti iš mano vizito Liuksemburge, turtingiausios Europos Sąjungos šalies, kur bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui beveik 10 kartų didesnis negu Lietuvoje. Jie sprendė problemą, kaip nuo 6 mėnesių sumažinti iki 4. Mano atsakymas toks", - penktadienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

Praėjus kelioms minutėms po prezidentės komentaro Seimas nutarė, jog nuo 2011 liepos tėvams, susilaukusiems vaikų, bus galima pasirinkti, kiek laiko jie norės auginti vaiką, gaudami paramą iš valstybės - dvejus ar vienerius metus.

Jeigu šeima nutars paramos tikėtis dvejus metus, tada pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka sudarytų 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais - 40 proc., bet tuomet jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti - dėl papildomų pajamų nemažėtų motinystės ir tėvystės išmoka.

Tiems, kas nutars vaiką auginti tik metus, iš "Sodros" bus mokama 100 proc. gauto atlyginimo pašalpa.

Seimas taip pat paliko ir toliau galioti keturių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio motinystės pašalpos "lubas".

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją