"Kol kas galiu pasakyti, kad sprendimą dėl kreipimosi į KT išvados, ar nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, prezidentė, kaip ir po pirmojo turo, priims susipažinusi su šiais skundais ir juose išdėstytais argumentais tuo terminu, kurį numato įstatymas, tai yra vėliausiai iki trečiadienio", - antradienį Žinių radijui sakė R.Svetikaitė.

D.Grybauskaitė yra gavusi Tautininkų sąjungos, Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Socialistinio liaudies fronto bei kandidato į Seimo narius Kęstučio Rupulevičiaus skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų. Prašoma negaliojančiais pripažinti rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje ir keliose vienmandatėse.

Prezidentės patarėja atkreipė dėmesį, kad valstybės vadovė neturi prievolės minėtus skundus persiųsti KT.

"Kreipimasis į KT išvados nėra įpareigojantis, tai nėra privalomybė, nes kiekvienu atveju būtina turėti svarių tiek faktinų, tiek teisinių argumentų, kad toks kreipimasis būtų priimtas ir išnagrinėtas. Kita vertus, kreipimasis į KT yra labai svarbus, ir prezidentė tai vertina kaip labai svarbų teisinį svertą, ypač kai kalbama apie rinkimų rezultatus ir būsimos valdžios legitimumą", - tvirtino R.Svetikaitė.

Įstatymas numato, kad kandidatai bei partijos ne vėliau kaip per 24 valandas po to, kai paskelbiami oficialūs rinkimų rezultatai, gali apskųsti Seimui ar prezidentui Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimus arba jos atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų. Tuomet Seimas ar prezidentas su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo kreipiasi į Konstitucinį Teismą.

KT per šiuos Seimo rinkimus jau nagrinėjo vieną kreipimąsi - šalies vadovė D.Grybauskaitė "tvarkiečių" prašymu kreipėsi dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo po pirmojo turo negaliojančiais pripažinti vienmandatės Zarasų-Visagino apygardos rezultatus. KT nusprendė, kad panaikindama rezultatus Rinkimų komisija Seimo rinkimų įstatymo nepažeidė.

Šioje apygardoje į antrą turą buvo išėję "tvarkietis" Algimantas Dumbrava ir Darbo partijos atstovas Rimvydas Podolskis, pastarasis pripažintas papirkinėjęs rinkėjus ir taip šiurkščiai pažeidus įstatymą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)