„Svarbiausia, kad mes turime bendrystę, gerą nuotaiką, ją atsivežėme. Ir tikimės ją išsivežti dar geresnę. Labai džiaugiamės turėdami tokią galimybę sudalyvauti šimtmečio Dainų šventėje, pasirodyti“, – kalbėjo viena šventės dalyvių.

Jos kolektyvas juokavo, kad bus sotūs daina.

Gal tik mažieji atlikėjai artėjant pietums ėmė svajoti apie savo mėgstamiausius patiekalus.

Tačiau šventės organizatoriai tikina, kad maisto šiais metais užteks ir mažiems, ir dideliems. Skelbiama, kad Dainų šventės dalyvių maitinimui skirta daugiau nei milijonas eurų.

Maistas dalijamas iš 24 skirtingų įmonių. Viena iš jų LNK žinioms tikino, kad žmonės maisto kokybe nesiskundžia.

„Mes dvejose vietose maitiname ir abejose mums kolektyvai atsidėkoja dainomis“, – sakė „Taurakalnio“ įkūrėja Monika Čereškaitė.

Antradienį pietums Dainų šventės dalyviai gavo šašlyką su agurkais ir ryžiais.

„Mes šiek tiek paskaninome, kadangi didžiulis kiekis – šiandien pas mus 7 tūkstančiai. Tai suprantame, kad tokio kiekio šašlyko nelabai gali skaniai iškepti ir laikyti. Tai mes jį šiek tiek padarėme skanesnį, su padažu. Kad žmonės visi skaniai valgytų“, – kalbėjo „Taurakalnio“ įkūrėja.

Kad šiemet yra garantuotai geriau nei ankstesnėse Dainų šventėse pastebi ir reginio senbuviai. Vienas iš Dainų šventės dalyvių, paklaustas, ar anksčiau skaniai maitindavo, juokdamasis prašė užduoti jam užduoti kitą klausimą.

„Kas buvo, buvo šlapenkė, batonas ir pertepimas“, – prisiminė jis.

Kitas kalbėjo, jog kažkam maisto vis pritrūkdavo, bet pasikeitus tiekėjams jau viskas buvo gerai.

„Mums nepapuolė, kad būtų per mažai. Mums visko būdavo gana. Svarbiausia ne pilvas, svarbiausia šventė“, – kalbėjo kita dalyvė.

Tiesa, socialiniuose tinkluose pasirodė pavienės nuotraukos maitinimu nepatenkintų žmonių nuotraukos.

Tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tikina, kad pažeidimų dar neužfiksavo.

„Jeigu žmogus gauna jo vertinimu nekokybišką maistą, maisto produktą, tai jis turėtų jį grąžinti, atnešti atgal, aiškintis su tuo tiekėju. O jeigu nepavyksta susitarti, pranešti mums“, – LNK žinioms sakė VMVT atstovė Aistė Prielgauskaitė.

Vis dėl to, Dainų šventės dalyviai nori pasivaišinti ne tik nemokamai, daro turi ir kavinės bei restoranai.

„Mes džiaugiamės, kad miestas renginius yra išmetęs visur. Tai manau, kad visi patenkinti, dalyvių daug, žmonės maitinasi ir eina pavakaroti“, – kalbėjo Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

Prasčiau tik tiems, kurie yra nutolę nuo paties renginio. O viešbučiams, net ir esantiems toliau nuo Vilniaus centro svečių netrūksta. Didžioji dalis viešbučių džiaugiasi maždaug 95 procentų užimtumu.

„Tai yra sezonas. Jo mes Lietuvoje turime kokius 3–4 mėnesius. Ir sezono metu, jeigu viešbutyje yra 100 kambarių, tai tiek ir yra užimta. Ar tai būtų Dainų šventė, ar ne, vis tiek sezono metu jie yra užimti“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

Jubiliejinė Dainų šventė pritraukė 37 tūkst. dalyvių ir daugiau nei 200 tūkst. žiūrovų. VMVT įspėja ir pačius dalyvius – gautą maistų suvalgyti reikia iš karto, mat paliktas kaitroje jis genda.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: