Kėdainiuose 10 klasių mokiniams didžiausias metų šventes teko sutikti saviizoliacijoje. Taip nutiko, nes viena Aušros progimnazijos mokytojų vedė pamokas, nors ir jautė COVID-19 būdingus simptomus.

„Kad nustatytas COVID-19 liga gavau gruodžio 18 dieną, tai buvo šeštadienis. Sekmadienį NVSC specialistai, epidemiologai ir administracija sprendėm, kaip organizuoti mokinių ugdymą, nes kontaktų buvo daug, bendras skaičius – virš 220“, – LNK sakė mokyklos, kurioje dirba minėta mokytoja, direktorė Lina Adomaitienė.

Susirgusi pedagogė – nesiskiepijusi. Ji turėjo testuotis kas dešimt dienų, tačiau, pajutusi simptomus, atsisakė pasidaryti ir greitąjį testą. Dabar infekcija nustatyta 6 mokiniams, o likusieji – saviizoliacijoje.

„Prašysime mokytojos pasiaiškinti ir raštu, jei ji išties, jausdama simptomus, atėjo į įstaigą ir sukėlė grėsmę susirgti tokiam dideliam skaičiui vaikų“, – komentavo L. Adomaitienė.

Vyriausybė dar šią savaitę ketino svarstyti privalomą skiepijimą. Diskutuojama, kad skiepai taptų privalomi dirbantiems sveikatos ir socialinės apsaugos srityse, taip pat – ir kariškiams, tačiau šventėms artėjant, privalomo skiepijimo sąraše švietimo darbuotojų neliko.

„Šiuo metu šito klausimo nesvarstome“, – komentavo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Mokytojais planuojantys tapti studentai su praktika susipažįsta jau nuo pirmųjų studijų metų

Ministerija sako, kad tam reikalo nėra, nes visiškai imunizuoti – virš 94 proc. visų švietimo darbuotojų.

„Susiskiepiję. Tai viena iš tų sričių, kur yra labiausiai susiskiepiję, todėl labai džiaugiuosi, dėkoju mokytojams, kad taip aktyviai skiepijasi“, – žurnalistams komentavo J. Šiugždinienė.

Švietimo profesinė sąjunga sako, kad turėjo gerokai pasistengti, jog pedagogai būtų išbraukti iš privalomai skiepijamųjų sąrašo.

„Švietimo sistema realiai to rezultato neduos, nes švietimo sistema yra didelė – ten įeina ir vaikai, ir tėvai, visa didelė bendruomenė. Išskirti tik švietimo darbuotojus, nešnekant bendrai apie visą sektorių, kas liečia ir mokinius, ir jų tėvus (nėra gerai) – dėl to apsispręsta išbraukti švietimo sistemą iš šio įstatymo“, – LNK sakė Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas Egidijus Milešinas.

Skiepyti mokytojus skatino ir gruodžio pradžioje įvestas privalomas testavimas už savo lėšas.

„Patys mokytojai ar kiti švietimo darbuotojai turi apsispręsti, kaip ilgai jie savomis lėšomis testuosis. Galbūt tikrai atsiras kažkokia maža dalis darbuotojų, kurie paliks darbą, bet pagal tai, kokius duomenis, informaciją gauname po truputį, tai yra apsisprendimas vakcinuotis“, – sakė E. Milešinas.

Privalomo testavimo už savo lėšas įstatymas galioja visiems darbuotojams, todėl su išskirtinėmis teisėmis mokytojams nesutinka kitų sričių darbuotojai – esą pasiskiepijusių daug ne tik švietime.

„Ar dėl to, kad švietime yra visos problemos išspręstos, ar kažkas nusprendė vienaip ar kitaip – reikia kiekvieną sprendimą argumentuoti. Aš manau, kad Vyriausybė turėtų, prieš teikdama pasiūlymą, pradėti mokytis tą pasiūlymą argumentuoti“, – LNK komentavo Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

„Buvo tarpinstitucinis pasitarimas, kurio metu visi dalyviai aktyviai sakė savo pastabas, lūkesčius, mintis, bet, be abejo, kad pagrindinės sritys, kurios yra pačios rizikingiausios, yra sveikatos apsaugos sistema ir socialinė sritis, nes čia dirbama su pažeidžiamiausiais, didžiausios rizikos žmonėmis, su senjorais“, – Vyriausybėje žurnalistams komentavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Privalomą tam tikrų grupių skiepijimą Vyriausybė ketina svarstyti trečiadienį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: