Pasak tyrimui vadovaujančio Kauno apygardos prokuratūros prokuroro Ričardo Gailevičiaus, inkriminuojamos nusikalstamos veikos epizodai susiję su galimu kyšininkavimu, suma siekia daugiau nei 250 MGL, tai yra daugiau nei 12,5 tūkst. eurų, skelbia portalas lrytas.lt.

Taip pat pranešama, kad kartu su D. Dargiu STT sulaikė dar du įtariamuosius, galimus jo bendrininkus. Kas jie tokie – neatskleidžiama.

LRT prokuroras nurodė, jog byla susijusi su mėginimu pasinaudoti savo tikra ar tariama įtaka ir už kyšio pinigus išspręsti problemą valstybės institucijoje.

„Tai reikalavimas duoti pinigų ir, pasinaudojant tam tikrais ryšiais, pažintimis ar tariama arba tikėtina įtaka, siekis paveikti valstybės institucijų pareigūnus arba pačią instituciją, kad būtų priimti kažkuriam žmogui palankūs sprendimai arba išspręsta kokia nors problema už kyšį. Tai žmogus reikalauja kyšio ir pasižada išspręsti klausimus neteisėtu būdu“, – LRT sakė R. Gailevičius.

Trečiadienį buvo paskelbta, kad teisėsauga sulaikė dėl prekybos poveikiu įtariamą kriminalų žurnalistą ir knygų apie nusikalstamą pasaulį autorių D. Dargį.

„Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl prekybos poveikiu“, – Eltai sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovė Dovilė Andrijauskaitė.

Kauno apylinkės teismai ketvirtadienį Eltai teigė, kad prokuratūros prašymų dėl suėmimų šioje byloje kol kas negavo.

Vakar portalui „Delfi“ D. Dargiui atstovaujanti advokatė Aušra Ručienė teigė, kad jos klientas – nekaltas, o ikiteisminis tyrimas inicijuotas keršijant už vieną jo publikacijų. Kokia tai publikacija ir apie ką, advokatė A. Ručienė teigė negalinti atskleisti, nes jai draudžiama viešinti ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Prokuratūra D. Dargį prašys suimti mėnesiui, kitus įtariamuosius – ilgesniam laikui

Prokuratūra mėnesiui prašys suimti dėl prekybos poveikiu įtariamą knygų apie nusikalstamą pasaulį autorių Dailių Dargį.

„Vienam mėnesiui suimti teismui pateiktas prašymas. Manau, kad šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje veiksmingiausia kardomoji priemonė yra suėmimas“, – Eltai ketvirtadienį sakė tyrimui vadovaujantis prokuroras Ričardas Gailevičius.

Jo teigimu, kitus įtariamuosius bus prašoma suimti ilgesniam laikotarpiui, kokiam, prokuroras nedetalizuoja.

„Įstatymas leidžia suimti asmenį iki trijų mėnesių“, – sakė jis.

Taip pat nedetalizavo, kas kiti sulaikytieji, prokuroro teigimu, jie yra „labiau privatūs asmenys“.

Pasak prokuroro, visiems įtariamiesiems trečiadienį buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu, po įtarimų pareiškimo įvyko jų apklausos.

Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę tam, kas tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pažadėjo ar susitarė priimti arba reikalavo ar provokavo duoti, arba priėmė didesnės negu 250 MGL vertės kyšį, už tai numatomas laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų.

R. Gailevičius Eltai pasakojo, kad visi įtariamieji buvo sulaikyti antradienį Vilniuje, paskui pervežti į policijos areštinę Kaune.

„Buvo atliktos kratos, rasti daiktai ir dokumentai, turintys reikšmės tyrimui, sulaikymai vyko Vilniuje, o tyrimas pradėtas Kaune. STT disponavo informacija apie prekybą poveikiu“, – Eltai pasakojo prokuroras.

Pasak jo, posėdžiai dėl įtariamųjų suėmimo Kauno apylinkės teisme turėtų vykti nuotoliniu būdu.

„Bandome nuotoliniu būdu organizuoti, bus skiriami teisėjai prašymams dėl suėmimo nagrinėti“, – sakė prokuroras.

Į STT asmuo kreipėsi išgirdęs apie siūlymą sumokėti?

Dėl prekybos poveikiu pradėtam ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras R. Gailevičius sakė negalintis komentuoti D. Dargio advokatės A. Ručienės teiginių, esą ši istorija – kerštas už parašytą ir publikuotą straipsnį.

„Jokios publikacijos [bylos medžiagoje – red.] nėra minimos, todėl nesuprantu, apie ką čia kalbama ir kaip tai reikėtų komentuoti“, – sakė R. Gailevičius.

Jis patikslino, kad čia kalbama apie poveikį valstybės institucijos darbuotojams, ar tai – kriminalinės policijos pareigūnai, su kuriais D. Dargis turėjo kontaktų, prokuroras nenorėjo atskleisti.

Pasak prokuroro, pinigus perdavusiam asmeniui jokie įtarimai nėra pareikšti. Tai – iškalbinga detalė, leidžianti manyti, kad šis asmuo pats susisiekė su STT pareigūnais ir pranešė apie siūlymą sumokėti už tam tikrų problemų išsprendimą. Tokiais atvejais apie daromą nusikaltimą pranešęs asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pasak prokuroro, D. Dargį ir du įtariamus jo bendrininkus prekybos poveikiu byloje siekiama suimti, norint atlikti įvairius procesinius veiksmus.

Paklausus, ar siekiama įtariamuosius laikyti suimtus, kad šie negalėtų daryti poveikio liudininkams, prokuroras R. Gailevičius to nepaneigė.

Jis patikslino, kad ši byla -– gana didelės apimties, joje esama įvairių epizodų, kuriuos būtina išsamiai ir detaliai ištirti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)