Ką rengia priešas kitoje – Rusijos pusėje? Tai iš apkasų kasdien bando išsiaiškinti ukrainiečiai kariai.

„Dabar jau tikrai žinome, kas yra mūsų priešas. Nes 2014 metais, kai prasidėjo karas su Ukraina, ukrainiečiams buvo sunku patikėti, kad kaimynai rusai, kuriuos laikėme broliais mus užpuls. Dabar jau atitrūkome nuo sovietinio mąstymo“, – kalbėjo Ukrainos karių kuopos vadas Anatoli Semenenko.

Netoli fronto linijos gyvenantis berniukas žino, kad nuo šūviu reikia slėptis už kalvos.

„Pradžioje buvo baisu, dabar jau pripratome prie automatų, kulkosvaidžių šūvių“, – teigė Dania Charčenko.

Šis trylikametis jau pusę savo vaikystės praleido verdant karui. Ir nauji metai taika irgi nekvepia.

Rusija vis kratosi Vakarų kaltinimų, kad jau šią žiemą įsiverš į Ukrainą. Nors rusai šimtatūkstantinių savo pajėgų nuo sienos vis neatitraukia.

Prezidentas V. Putinas jau pasiuntė žinią Vakarams, kad jei reikės, imsis ir karinių priemonių.

„Tai, kas dabar vyksta augant įtampai Europoje, yra jų pačių kaltė. Rusija priversta reaguoti. Kiekviename žingsnyje blogėja, nebegalime to leisti. Tegul jie supranta, kad mums nebėra, kur trauktis“, – kalbėjo V. Putinas.

Augant įtampai su Vakarais Rusija savaitgalį pasiuntė net branduolinį ginklą galinčius nešti bombonešius patruliuoti jau virš Baltarusijos.

Maskva praėjusią savaitę iškėlė ultimatumą JAV ir NATO – nė centimetro į rytus nepriimti naujų narių į Aljansą, tokių kaip Sakartvelas ir Ukraina, nesteigti karinių bazių buvusiose sovietinėse respublikose.

Vakarai Kremliaus šantažui nepasiduoda.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: