Nors dauguma gyventojų sostinės raitosios policijos paskirtį vertina veikiau kaip reprezentacinę, iš tiesų ji užsiima įprasta policijos veikla - žaliųjų miesto zonų ir paplūdimių apsauga, nusikaltimų prevencija, viešosios tvarkos užtikrinimu ir riaušių valdymu.

"Savo efektyvumą raitoji policija įrodė malšindama riaušes, įvykusias per futbolo varžybas tarp lietuvių ir lenkų sirgalių. Keturių mūsų raitelių pagalba riaušių piko metu pavyko išvengti rimtų muštynių. Tai buvo viena ekstremaliausių situacijų, kuriose mums yra tekę dirbti", - pasakojo Vilniaus VPK viešosios policijos patrulių rinktinės raitosios policijos kuopos vadas Laimonas Bankauskas. Anot jo, kalbos apie nykstančią kuopą toli nuo tiesos. Šį pavasarį raitoji policija pasitiks atsinaujinusi ne vien žirgais, bet ir technika - naujomis žirgams vežioti skirtomis priekabomis ir traktoriumi.

"Planuojame įsigyti keletą jaunų perspektyvių žirgų, labai tikimės, jog konkurso būdu organizuojamo pirkimo metu pavyks išsirinkti tinkamus. Potencialiam policijos žirgui keliami dideli reikalavimai - jis privalo būti tvirtos psichikos, ramaus charakterio, ištvermingas bei manevringas", - vardijo raitosios policijos kuopos antrojo būrio vadas Arnoldas Keršys. Tinkamai paruošti gerą policijos žirgą trunka apie dvejus metus, jo išlaikymas kainuoja vidutiniškai 1000-1300 Lt per mėnesį. Žirgus ruošia ir treniruoja patys pareigūnai, nes šiuo metu trenerio etato nėra.

Policijos žirgai mokomi nebijoti šūvių, dūmų, ugnies, automobilių triukšmo, plazdančių vėliavų ir kitų šiam gyvūnui neįprastų garsų. Jie privalo visiškai pasitikėti raiteliu ir jam paklusti.

"Be to, žirgai privalo būti ramūs ir nesibaidyti žmonių: patruliuojant prie raitų policininkų dažnai prieina smalsuoliai, norintys pabendrauti, paglostyti žirgus, užsieniečiai neretai nori nusifotografuoti greta. Nutinka ir taip, jog žirgai eina pabendrauti su žmonėmis: patruliuojant pareigūnai kas dvi valandas atleidžia balnų pavaržas ir leidžia žirgams pasivaikščioti laisvai. Kartą tokio atokvėpio metu Kalnų parke pareigūno žirgas priėjo prie dviejų merginų ir tikrąja to žodžio prasme atsisėdo šalia jų ant suolelio", - juokėsi A.Keršys.

Šiuo metu raitoji policija turi 21 žirgą, o jojančių pareigūnų yra 16. Pasak A.Keršio, toks santykis yra neblogas, nors, be abejo, norėtųsi turėti daugiau žirgų - juk šie gyvūnai kartais suserga ar patiria traumų. Be to, žirgų sąstatą reikia "atjauninti": dauguma žirgų yra 19-21 metų, o tai prilygsta 60-iai žmogaus metų. Žirgai "veteranai" nepakeičiami ruošiant jaunus žirgus, nes nepatyrę arkliai noriai mokosi iš vyresnių ir ramiau jaučiasi jų kompanijoje. Vis dėlto patruliavimas gyvūnui yra intensyvus darbas, ir pensinio amžiaus žirgai neretai tam per silpni.

"Kad ir kaip būtų gaila mūsų žirgų - veteranų, juos tenka parduoti aukcionuose. Džiugina tik tai, jog dabar tokius žirgus dažnai įsigyja kaimo turizmo sodybos ar žmonės, ieškantys žirgelio laisvalaikio pasijodinėjimui", - pasakojo A.Keršys.

"Patruliuojame didesnių koncertų metu - buvome nepakeičiami per Marilyn Mansono pasirodymą "Žalgirio" stadione, kur teko išsklaidyti per arti scenos susigrūdusią minią. Beje, mūsų raiteliai yra buvę ir "Siemens" arenoje, - pasakojo viešosios policijos patrulių rinktinės raitosios policijos kuopos vadas L.Bankauskas. - Dalyvavome miuziklo "Velnio nuotaka" pastatyme - mus dažnai kviečia filmų kūrėjai, kuriems puikiai tinka ramūs ir gerai treniruoti žirgai ir raiteliai. Taip pat pristatome parodomąsias programas per žirgų sporto šventes, valstybines ir policijos šventes. Tai ir yra reprezentacinė mūsų veiklos dalis."