Tai T. V. Raskevičius pranešė pirmadienį feisbuke.

„Šiandien oficialiai kreipiausi į Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentą ir Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos tarnybą su prašymu įvertinti, ar prokremliškais pareiškimais pagarsėjusio buvusio Seimo nario Zbyszek Jedziński lankymasis Seimo patalpose nekelia grėsmės ir pavojaus Seimo nariams bei valstybės vadovybei. Zbyszek Jedziński į Seimo patalpas gali patekti, nes yra įdarbintas Seimo nario Česlav Olševski patarėju.

Zbyszek Jedziński, kaip kolegos Česlav Olševski patarėjas Seime, ne tik gali nekontroliuojamai lankytis Seimo patalpose, bet ir naudotis vidine Seimo duomenų baze (intranetu), disponuoti Seimo narių tarnybinių telefonų numeriais ir kita informacija. Negaliu suprasti, kaip putinšką propagandą viešai skleidžiančio asmens lankymasis mūsų valstybės Parlamente yra suderinamas su nacionalinio saugumo ir gynybos interesais“, – rašė T. V. Raskevičius.

Seimo narys priminė, kad buvęs parlamentaras ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininko pavaduotojas Zbignevas Jedinskis viešai feisbuke ragino kaimyninę Lenkiją išstoti iš NATO bei ES ir sudaryti sąjungą su Rusija.

„Nors po tokių politiko pareiškimų jo narystė partijoje buvo suspenduota, tačiau Zbyszek Jedziński ir toliau dirba LLRA-KŠS priklausančio Česlav Olševski patarėju Seime.

Kreipimesi į atsakingas valstybės institucijas paprašiau įvertinti, ar proputiniškas simpatijas demonstruojančio žmogaus lankymasis Lietuvos Respublikos Seimo patalpose yra suderinamas su nacionalinio saugumo ir gynybos interesais bei nekelia grėsmės ir (ar) pavojaus Lietuvos Respublikos Seimo nariams bei valstybės vadovybei. Tokį vertinimą paprašiau pateikti atsižvelgiant į aplinkybę, kad minimas asmuo yra politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, t. y. dėl jo atleidimo išimtinai sprendžia šį asmenį į darbą priėmęs Seimo narys“, – rašė T. V. Raskevičius.

Zbignevo Jedinskio komentaras

Jis atkreipė dėmesį ir į Seimo nario Česlavo Olševskio, kurio padėjėju ir dirba Z. Jedinskis, elgesį.

„Akivaizdu, kad Seimo narys Česlav Olševski nemato nė mažiausios problemos, kad jo patarėjų korpuse dirba prokremlišką propagandą skleidžiantis žmogus. Seimo vadovybė, savo ruožtu, bejėgiškai konstatuoja, jog šioje situacijoje galimas tik „apeliavimas į moralę“. Todėl tikiuosi, kad kreipimasis į atsakingas institucijas padės Seimo nariui Česlav Olševski surasti papildomų argumentų, kodėl vatniko pažiūras demonstruojantis žmogus neturėtų laisvai vaikštinėti po Seimo koridorius.

Kiekvienas Seimo narys gali įdarbinti po tris patarėjus ar padėjėjus. Seimo narių padėjėjų alga svyruoja nuo 700 iki 1300 eurų „į rankas“ (priklausomai nuo pareiginės algos koeficiento)“, – pridūrė T. V. Raskevičius.

Pasitraukė keli LLRA-KŠS nariai

Kaip Delfi jau rašė anksčiau, buvusio Seimo nario Z. Jedinskio pasisakymai supurtė Lietuvos lenkų rinkimų akciją–Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA–KŠS). Naujienų portalui lrt.lt Seimo narė Beata Petkevič patvirtino paliekanti LLRA–KŠS. LRT radijas pranešė, kad Vilniaus rajono vicemeras Robert Komarovski taip pat žada išstoti iš partijos.

LLRA–KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis savo ruožtu feisbuke paskelbė, kad Z. Jedinskis, kilus audringai reakcijai į jo viešus pasisakymus, sustabdė savo narystę partijoje.

„Šiandieną Zbignev Jedinskij parašė prašymą stabdyti narystę partijoje“, – rašė V. Tomaševskis.

Savo įraše politikas taip pat pažymėjo, kad LLRA–KŠS nepritaria Z. Jedinskio viešai skelbtoms mintimis, kad Lenkija turi palikti NATO bei ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA–KŠS) vienareikšmiškai pasisako už Lietuvos euroatlantinę kryptį, teigia partijos pirmininkas V. Tomaševskis. Partija atsiriboja nuo Zbignevo Jedinskio asmeninio komentaro parašyto feisbuke“, – rašė feisbuke V. Tomaševiskis.

Z. Jedinskis savo feisbuko paskyroje pareiškė, kad Lenkija turi palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – asmeninėje feisbuko paskyroje teigė Z. Jedinskis.

Zbignevas Jedinskis

Dalis politikų ir ekspertų pasigedo LLRA-KŠS aiškesnio atsiribojimo nuo prokremliškais pasisakymais garsėjančio Z. Jedinskio. Kritikos sulaukė ir Vilniaus miesto savivaldybės valdžia, nes čia valdančiąją koaliciją su LLRA-KŠS sudaro Darbo partija, Laisvės partija ir konservatoriai.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius kreipėsi į kolegas savivaldybėje su prašymu atsiriboti nuo kolegos.

Po to Vilniaus miesto tarybos Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ frakcijos nariai pareiškė, kad atsiriboja nuo buvusio parlamentaro Z. Jedinskio viešų pasvarstymų. Tai, kad LLRA–KŠS nepritaria Z. Jedinskio mintims, teigė ir Č. Olševskis. Tačiau kartu jis pažymėjo, kad kiekvienas turi teisę į nuomonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)