„Tai ne uraganas, tai uragininio stiprumo vėjas. Uraganas yra tropinės kilmės sukūrys, tropinis ciklonas, pasiekęs tam tikrą išsivystymo stadiją “, - apie Lietuvoje siaučiantį cikloną kalbėjo G. Stankūnavičius.

Pasak klimatologo, vienam sezonui tai yra tikrai ypatingas atvejis. Paprastai tokie ciklonai praeidavo pro Pietus – Angliją, Daniją, pro Pietų Baltiją. Šįkart ciklonas pasirinko kelią nuo Šiaurės.

„Ciklonas į Baltiją atėjo susilpnėjęs, panašu, kad mes uraginių vėjų negausime“, – svarstė pašnekovas.
Prognuozuojama, kad ciklonas toliau keliaus per Šiaurės Rytų Lietuvą į Baltarusiją ir po truputį atslūgs.

„1989 – 1993 metų žiemos buvo labai šiltos. Su daug tokių štorminių atvejų, ypatingų audrų. Po to 1999m. – žymusis Anatolijus, kurio rekordų mes dar nepasiekėm. Toliau audringos buvo 2004 – 2005 m. žiemos.

Galiausiai 2007 m. buvo vienas iš intensyvesnių ciklonų – Peris, kuris nuplovė milijonus sunešto smėlio į mūsų paplūdimius, kurie buvo skirti krantų atstatymui. Na, o paskutinės keturios žiemos, atvirkščiai, jos buvo labai atšiaurios, ypač kai kurios dalys tų žiemų. Prisiminkime vien tik šių metų kovą“, - pasakojo G. Stankūnavičius.

„Pokyčiai vyksta, bet negalima tikėtis, kad kitais metais tų audrų bus dar daugiau“, - teigė klimatologas.

Pašnekovas patikino, kad vienas iš esminių klimato kaito požymių yra tas, kad anksčiau audros prasidėdavo spalio – lapkričio mėnesiais, o dabar jos persikėlė į žiemą.

„Artimiausiu metu stiprios žiemos nesimato“, - nedrąsiai prognozavo klimatologas.

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.