65-erių metų amžiaus Estijos pilietis I. Arakas šioje baudžiamojoje byloje kaltinamas pasikėsinimu nužudyti kriminalinio pasaulio atstovą Giją Zabachidzę ir R. Morkevičiaus nužudymu, taip pat neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis.

Anot teisėsaugos, I. Arako padarytus nusikaltimus – pasikėsinimą nužudyti G. Zabachidzę ir R. Morkevičiaus nužudymą – užsakė Ispanijoje narkotikų prekyba užsiimantys Lietuvos kriminalinio pasaulio veikėjai Renaldas Kanys ir Sergejus Bėglikas.

Kaltinamasis pripažįsta savo kaltę ir duoda parodymus teisme. I. Arakas teisme liudija anglų kalba.

Pirmuoju bandymu nužudyti nepavyko

Teisėsaugos duomenimis, I. Arakui už R. Morkevičiaus nužudymą pasiūlyta sumokėti 50 tūkst. eurų. Vyras nurodė, kad šį pasiūlymą jam 2016 m. pateikė jo pažįstamas, Estijos kriminalinio pasaulio veikėjas Tomas Helinas. Jis šiuo metu yra miręs. Kaip anksčiau penktadienį liudijo I. Arakas, T. Helinas taip pat jam buvo pateikęs pasiūlymą nužudyti ir G. Zabachidzę.

Kaltinamasis pasakojo, jog T. Helinas informaciją apie R. Morkevičių jam perdavė rusų kalba.

„Informacija atėjo rusų kalba. Devynis metus praleidau Rusijos kalėjime, tai moku rusų kalbą“, – dėstė I. Arakas ir pridūrė, kad jam buvo nurodytas R. Morkevičiaus automobilio numeris, apibūdinta jo išvaizda.

„Jis (T. Helinas – ELTA) užsiminė, kad jis (R. Morkevičius – ELTA) niekšelis, kad kelia problemų. Bet man galvoje neužsiliko detalės“, – kalbėjo I. Arakas, paklaustas, ar jam buvo pasakyta, kodėl prašyta nužudyti R. Morkevičių.

I. Arakas pasakojo į Kauną atvykęs iš Ispanijos, stebėjęs, sekęs R. Morkevičių kurį laiką.

„Jį mačiau, jis ėjo su vaiku, jis filmavo kažką namo balkone“, – aiškino kaltinamasis.

Kaltinamasis patvirtino, kad iš pradžių į R. Morkevičių bandė šauti pistoletu, tačiau jam nepavyko, nes ginklas užsikirto.

„Kaune, prie namo, mes prasilenkėme nedideliu atstumu. Tada aš apsisukau, išsitraukiau pistoletą, bet jis užsikirto“, – kalbėjo I. Arakas.

Vyras tvirtino, kad R. Morkevičius apsisuko ir pamatė į jį nukreiptą ginklą.

„Jis (R. Morkevičius – ELTA) apsisuko ir nubėgo“, – sakė I. Arakas.

Tada, kaip prisiminė kaltinamasis, jis nuvyko į Estiją, ten įsigijo „Kalašnikovo“ automatą ir grįžo į Kauną.

Aukos sulaukė prie namų, šūvių neskaičiavo

I. Arakas pasakojo, kad 2016 m. gruodį sugrįžęs į Kauną vėl bandė sekė R. Morkevičių. Anot jo, gruodžio 21 d. Šilainių rajone, prie daugiabučio namo, jam pavyko pastebėti R. Morkevičių. Kaltinamasis tvirtino, kad kovotoją jis nušovė prie daugiabučio durų.

„Jis (R. Morkevičius – ELTA) buvo truputį pasisukęs, nes dėjosi paltą. (...) Tarp mūsų buvo maždaug septynių metrų atstumas. Paleidau pavienius šūvius. Neskaičiavau šūvių. (...) Mačiau, kaip jis nukrito ant žemės“, – sakė I. Arakas.

Kaltinamasis, paklaustas, ar įsitikino, kad R. Morkevičius mirė, tvirtino to nedaręs, nes žinojo, kad iš „Kalašnikovo“ automato iš septynių metrų paleisti šūviai bus mirtini.

I. Arakas sakė, kad jam už R. Morkevičiaus nužudymą sumokėta nebuvo, nors, kaip priminė kaltinamasis, už šią žmogžudystę jam žadėti 50 tūkst. eurų. Vyras užsiminė iš T. Helino tegavęs kelis tūkstančius eurų.

„Ne, jis (T. Helinas – ELTA) sakė, kad sumokės vėliau. Davė kelis tūkstančius, sakė, kad jo draugai likusius pinigus atveš vėliau“, – aiškino kaltinamasis.

I. Arakas teisme sakė, kad gailisi dėl R. Morkevičiaus nužudymo.

„Turiu pasakyti, kad man labai gaila, atsiprašau. Tai buvo didžiausia mano gyvenimo klaida. Jei galėčiau kažką pakeisti, daugiau to nedaryčiau“, – kalbėjo vyras.

Iki nusikaltimų išaiškinimo atvedė kita žmogžudystė

Kaip skelbė portalas „Delfi“, R. Morkevičiaus nužudymas siejamas su kitu nusikaltimu – užsakyta „Agurkinių“ gaujos atstovo Deimanto Bugavičiaus žmogžudyste 2015 m. lapkritį, dėl kurios pripažinti kaltais ir nuteisti I. Arako bendrininkai – Hansas Erikas Ehvertas ir Arle Grabbi bei jiems talkinęs kaunietis Ričardas Baika.

Anot „Delfi“, D. Bugavičius buvo tapęs „Agurkinių“ grupuotės vadeiva, pakeitė ilgam įkalintą Saulių Velečką – Agurką bei pretendavo tapti Kauno šešėlinio pasaulio lyderiu. D. Bugavičiaus nužudymo bylą perdavus teismui, ėmė aiškėti, kad nusikaltimo užsakovas – Ispanijoje narkotikų kontrabandos veiklą pradėjęs buvęs Klaipėdos šešėlinio pasaulio atstovas S. Beglikas. Taip pat byloje figūravo ir Ispanijoje gyvenusio, buvusio Kauno šešėlinio pasaulio atstovo R. Kanio pavardė.

Kaip skelbia „Delfi“, daug informacijos apie D. Bugavičiaus nužudymo priežastis atskleidė teismo procese liudijęs artimas velionio draugas, Kauno šešėlinio pasaulio atstovas G. Zabachidzė, į kurio gyvybę pasikėsino I. Arakas. Svarstoma, kad pasikėsinimą išgyvenęs G. Zabachidzė nutarė bendradarbiauti su teisėsauga. Neoficialiais duomenimis, šio asmens suteikta informacija teisėsaugai galėjo padėti išsiaiškinti ne tik D. Bugavičiaus nužudymo aplinkybes, bet ir demaskuoti Ispanijoje lietuvių vystoma narkotikų prekybą. G. Zabachidzė yra nuo teisėsaugos besislapstančio R. Kanio pusbrolis.

„Delfi“ žiniomis, G. Zabachidzė sakė žinojęs, kad D. Bugavičiaus nužudymą užsakęs jo pusbrolis R. Kanys su narkotikų kontrabandos „verslo“ partneriais. Esą šiam tikslui buvo pasamdyti žudikai iš Estijos, kreiptasi ir į Estijos pilietį I. Araką. Apie pasamdytus žudikus jis minėjo sužinojęs sporto klube, kur jam visa tai papasakojęs pažįstamas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)