Užimta valstybinė miško žemė

Rugsėjo pradžioje „Delfi“ paskelbė, kad R. Žemaitaičio ir buvusio Vilniaus miesto mero, europarlamentaro ir Seimo nario Juozo Imbraso sklypai Vilniaus Laurų gatvėje gali būti praplėsti valstybinės žemės sąskaita.

„Delfi“ publikaciją galite skaityti paspaudę ČIA.

Tuomet Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija rugsėjo 5 d. atliko patikrinimą vietoje. Iš viso buvo patikrintos keturių sklypų valdos prestižinėje Vilniaus vietoje, šalia Neries upės. Patikrinime dalyvavo ir „Delfi“ žurnalistai. Apie tai, kaip buvo atliekamas patikrinimas, galite skaityti paspaudę ČIA.

Nelaukęs Statybos inspekcijos verdikto R. Žemaitaitis pats ėmėsi griauti tvorą valstybinėje žemėje. Jis pripažino, kad nusipirkdamas sklypą neatliko kadastrinių matavimų ir iš tiesų yra užimta valstybinė žemė. Jo skaičiavimu, užtverta 4 arai valstybinės žemės. Daugiau apie tai galite skaityti paspaudę ČIA.

Tačiau tyrimą baigusi Statybos inspekcija nustatė, kad iš tiesų užtverta kur kas daugiau – 11 arų.

„2024 m. rugsėjo 5 d. atlikus neplaninį žemės sklypų, esančių Laurų g. 40, 46, 54 ir 56, Vilniaus m., visuose sklypuose nustatyti pažeidimai – neteisėtai naudojama (neturint valstybinės žemės patikėtinio sutikimo) valstybinė žemė“, – teigė Statybos inspekcijos atstovas Rosvaldas Gorbačiovas.

R. Žemaitaičiui priklausantis sklypas labiausiai praplėstas valstybinės žemės sąskaita. Kiti trys sklypų savininkai valstybinės žemės yra užėmę mažiau. Be to, užtvertas net ir valstybinis miškas.

„Laurų g. 56 savininkai naudoja (neturėdami valstybinės žemės patikėtinio sutikimo) 1134 kv. m valstybinės žemės plotą (667 kv. m valstybinės miško žemės ir 467 kv. m valstybinės žemės plotus)“, – teigė R. Gorbačiovas.

Taigi, iš viso užtverta daugiau nei 11 arų valstybinės žemės.

Žemaitaitis turės nugriauti stoginę ir laiptus

Buvusiam Vilniaus miesto merui J. Imbrasui ir jo sutuoktinei Birutei Imbrasienei priklauso sklypas, esantis Laurų g. 54. Šiuo atveju taip pat užtverta ne tik valstybinė žemė, bet ir miškas.

„Laurų g. 54 savininkai naudoja (neturėdami valstybinės žemės patikėtinio sutikimo) 675 kv. m valstybinės žemės plotą (418 kv. m valstybinės miško žemės ir 257 kv. m valstybinės žemės plotus)“, – teigė R. Gorbačiovas.

Laurų g. 40 taip pat nustatytas pažeidimas.

„Laurų g. 40 savininkai naudoja (neturėdami valstybinės žemės patikėtinio sutikimo) 465 kv. m valstybinės žemės plotą“, – aiškino R. Gorbačiovas.

Čia užimta beveik 5 arai valstybinės žemės.

Šis sklypas turi du savininkus: UAB „Nordic Construction Group“ ir MB „Injuni“.

UAB „Nordic Construction Group“ vadovas ir savininkas yra Donatas Daukša. MB „Injuni“ vadovė ir akcininkė – Laima Žilėnienė.

Kitas pažeidimas – Laurų g. 46.

„Laurų g. 46 savininkai naudoja (neturėdami valstybinės žemės patikėtinio sutikimo) 471 kv. m valstybinės žemės plotą“, – teigė R. Gorbačiovas.

Taigi, šiuo atveju užimta beveik 5 arai valstybinės žemės. Šio žemės sklypo savininkė yra Danguolė Kasinskienė.

Anot R. Gorbačiovo, visi šių sklypų savininkai bus įpareigoti pašalinti pažeidimus per 6 mėnesius.

Be to, jis nurodė, kad R. Žemaitaitis iš valstybinės žemės turės patraukti stoginę ir laiptus. „Stoginė patenka į valstybinę žemę, o laiptai (ant šlaito) į valstybinio miško žemę. Jų ten būti neturės“, – teigė R. Gorbačiovas.

Imbrasui žinia buvo netikėta

D. Kasinskienė „Delfi“ teigė ketinanti atlaisvinti valstybinę žemę. „Man nepranešė, kad tikrino, tikrai atlaisvinsiu valstybinę žemę, nusipirkau iš gerb. Pilveliio su tvora, atlaisvinsiu“, – nurodė sklypo savininkė.

Vakare ji „Delfi“ informavo, kad tvora jau esą nuimta.

„Delfi“ su klausimais kreipėsi į MB „Injuni“ ir į UAB „Nordic Construction Group“, tačiau jų atsakymų iki straipsnio publikavimo negavome.

Jau publikavus straipsnį UAB „Nordic Construction Group“ vadovas ir savininkas D. Daukša atsiuntė atsakymus. Į klausimą, ar sutinka su pažeidimu, jis atsakė taip: „Jei VTPSI pažeidimai bus nustatyti, išanalizavus situaciją detaliai, priimsime atitinkamus sprendimus.“

Taip pat klausėme, ar ketinama atlaisvinti valstybinę žemę?

„Vadovausimės VTPSI nurodymais, kaip reglamentuoja atitinkami teisės aktai“, – nurodė D. Daukša. Kodėl apskritai valstybinė žemė buvo užimta?

„Mes esame pasirengę išsiaiškinti visas šio VTPSI patikrinimo aplinkybes, bendradarbiauti su visomis atitinkamomis institucijomis ir, jei reikia, imtis veiksmų situacijai ištaisyti. Mūsų tikslas užtikrinti, kad visi mūsų sprendimai būtų priimti laikantis teisės aktų ir VTPSI rekomendacijų“, – teigė D. Daukša.

Remigijus Žemaitaitis

Tuo metu J. Imbrasas „Delfi“ teigė, nesitikėjęs ir nežinojęs, kad jo sklypas galėtų būti praplėstas valstybinės žemės sąskaita. Jis anksčiau teigė pats atlikęs matavimus ir jam atrodė, kad viskas gerai. Tačiau jei būtų nustatyta kitaip, jis teigė esantis pasirengęs situaciją taisyti.

„Aš jiems taip ir pasakysiu: jeigu kažką rasit, sakykit – pataisysiu“, – „Delfi“ anksčiau teigė J. Imbrasas.

Galiausiai jis aiškino, kad prie jo sklypo yra nenaudojama valstybinė žemė. J. Imbrasas mano, kad buvo padaryta klaida, jog formuojant sklypą savininkui nebuvo sudaryta galimybė jį nusipirkti.

„Prie mano sklypo už 5 metrų yra tvora prieš 60 metų vandentiekio pastatyta. Mano sklypo riba baigiasi, nepriėjus 4-5 metrų iki tos tvoros. Tai į tą teritoriją niekas nepapuola, nes ten buvo aptverta. Aš su vietiniais, kurie daug metų vandentieky dirba, pakalbėjau, tiesiog susipažinau. Ten sodas buvęs, serbentai, uogos, visokie medžiai.

Valstybinė žemė nenaudojama. Čia niekas neįeina į tą teritoriją. Net sklypo nesuformuosi. 4,5-5 metrų juostelė praktiškai mano kieme. Tai kai formavo tą sklypą, gal tam savininkui reikėjo pasiūlyt nusipirkt. Valstybė turėtų pinigų. Ir tada būtų viskas logiška. Rimtoj valstybėj taip nebūtų. Kam šitaip daryt“, – teigė J. Imbrasas.

Jau nuardė dalį tvoros

Jau publikavus straipsnį „Delfi“ pavyko susisiekti su R. Žemaitaičiu. Jis teigė nematantis problemų ir įvykdys Statybos inspekcijos reikalavimus.

Dėl tvoros jam klausimų nekyla, o dėl stoginės bandys nupjauti jos konstrukcijas į padaryti mobilią, stumdomą ant ratukų. Jo teigimu, mobilios stoginės valstybinėje žemėje gali būti. Jei ir tai Statybos inspekcijai netiks, jis ją iš viso pašalins.

Dėl laiptų, jo vertinimu, tai nėra statinys su pamatu, todėl jis galėtų likti. Tačiau jis žada nesiginčyti ir per kelias savaites ketina juos išardyti.

Galiausiai politikas teigė, kad nesikreips dėl valstybinės žemės išsipirkimo, nes mano, kad jam tai nebus leista padaryti.

„Tomai, pats gi supranti, kad Žemaitaičiui tos žemės niekas neparduos. Jei būtų paprastas žmogus, parduotų be vargo. Man niekas neleis nusipirkti, nes esu Žemaitaitis. Todėl net negaišiu laiko. Šiaip savivaldybė iki 4 arų leidžia nusipirkti, bet tik ne man“, – teigė R. Žemaitaitis.

Kaip jau buvo rašyta, nelaukęs inspektorių verdikto ėmėsi ardyti tvoros segmentus. Tiesa, jis manė, kad griauti reikės mažiau tvoros. Politikas buvo įsitikinęs, kad užimta tik 4 arai valstybinės žemės.

„Taip jau gaunasi gyvenime, kad kai nusiperki sklypą… Dabar turėsiu pamoką ir aš, ir jums visiems noriu tą pamoką duoti. Kada perkate sklypą, tai, labai prašau, užsisakykite geodezinius matavimus. Reikia atlikti sklypo matavimą ir pasitikrinti, kur tiksliai jūsų sklypo ribos yra. Visą gyvenimą savo apygardoje visiems aiškinau, kad nusipirkai ir geodeziniai, geodeziniai, geodeziniai. Geodeziniai privalo būti padaryti. Realiai ir Žemaitaitis papuolė. Pasirodo nusiperki sklypą, sklypas daug daug metų suformuotas. Tvora seniai užtverta. Bet pasirodo, kad užėmėm keturis arus valstybinės žemės.“

Kitą dieną po inspektorių vizito jis teigė jau buvo nuardęs dalį tvoros.

„Kad nekiltų jokių skandalų, R. Žemaitaitis ir mano šeima bus tas pavyzdys Lietuvoje, kaip iš esmės mes turėtume elgtis ir tvarkytis, jeigu mes kažką netinkamai padarom. Tai, kaip matote, nenorėdamas vilkinti, tempti vakar vakare – šiąnakt naktį mes kartu su vaikais tvorą nuardėme. Tvoros jau nebėra, beliko tik stulpai, kitą savaitę planuoju išrauti tuos stulpus. Vaikams buvo keista. Vis tiek 10-12 metų vaikui ir kai jis mato, kad ardo tvorą, kur paskutinius 8 metus čia lakstė, spardė kamuolį… Bet sakau, kad reikia keisti“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Jis teigė, kad labiausiai gaila ant tvoros augusių vynuogių. „Iš tikrųjų žiauriai daug turėjau. Per 15 skirtingų vynuogių rūšių. Buvo labai labai skanios. Bet ką darysi. Tenka atsisakyti. Vynuogių nebeturėsim. Reikės paprašyti, kad Nacionalinė žemės tarnyba man tų vynuogių šaknų neišrautų. Sugalvosim gal kokią sistemą, kaip ant virvės, koto, medžio pakabint, kad jų būtų. Nieko nėra geriau už savas vynuoges. Pamėginkime visi šiek tiek pasilaikyti tų teisės aktų“, – teigė R. Žemaitaitis.

Vis dėlto, kaip aiškino Statybos inspekcija, jam reikės atlaisvinti ne tik 11 arų valstybinės žemės, bet ir nugriauti stoginę bei laiptus.