Lietuva išgyvena laiką, kai Vyriausybė naikina žurnalistų prašomus pateikti garsų įrašus iš pasitarimų. Tuos, kuriuos Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba vadina reikšmingais informuojant visuomenę ir kurių naikinimą prilygina trukdymu žurnalistams dirbti savo darbą.

Tačiau žurnalistai dar turi nesunaikintų įrašų iš kitų susitikimų. Pavyzdžiui, ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio su jaunaisiais medikais. Ministro pirmininko iš tos rinkimų ir kitų pažadų programos, kuri žada stabdyti emigraciją ir sugrąžinti visus norinčius dirbti Tėvynėje. Ką sako premjeras joje norintiems jauniems medikams, kurie norėtų dirbti už truputį daugiau negu tris - keturis šimtus eurų? Pasiūlo išvažiuoti.

Tai rodo, ką kalba visiems žmonėms parėdymus priimantys žmonės, kuomet jų nemato vaizdo kameros. Kuomet, kaip jie patys sako, susitikimai yra ne vieši.

Kuo svarbus tas įrašas, kurį jau sunaikino? Jame buvo kalbėta apie žiniasklaidos laisvę ir kodėl svarbu neduoti žurnalistams Registrų centro duomenų. Suprask, kad jų rankose tie duomenys bus nesaugūs, kad tie, kam labiausiai reikalingi tokie duomenys konkurencinėje verslo kovoje, jų patys nė už ką nenusipirktų.

Tačiau ką daro Vyriausybė, kuri pati, be žurnalistų, turi apsaugoti savo piliečių asmens, ne verslo duomenis? Inicijuoja tyrimus piliečiams, kurie praneša apie spragas, kurios leidžia prie tų duomenų prieiti. Vienas toks, Darius Povilaitis, kartą parodė, kokia kiaura apsaugos sistema Registrų centro e-sveikatos sistemoje. Ir gavo pranešimą apie įtarimus ikiteisminiame tyrime. Daugiau, sakė nepranešinės, tik tiesioginiame Laisvės TV eteryje lyg ir atsisveikindamas su sistemos testavimu ministrui Aurelijui Verygai padovanojo dovaną – dar vieną informaciją apie dar vieną skylę e-sveikatoje.

Registrų centras kitą dieną po tos laidos Laisvės televizijai pasakė, kad spraga likviduota, medikų duomenys maksimaliai apsaugoti, o asmens duomenų saugumo pažeidimo, dėl kurio būtų kilęs didelis pavojus medikų teisėms ir laisvėms, sistemoje neužfiksuota.

Registrų centras sako, kad neturi informacijos, kurių gydytojų ir kokie asmens duomenys galėjo būti prieinami tretiesiems asmenis. Jeigu turėtų, Sveikatos apsaugos ministerija turėtų informuoti tuos medikus, kad jų duomenys matomi jos valdomos sistemos paieškos sistemoje dėl klaidos, kuri, pasak specialistų, ištaisoma per kokias dvi minutes. Ir be papildomų milijonų.

Turbūt skirtingai suprantame ir žodžius maksimali apsauga, kuriuos Registrų centras pritaikė e-sveikatos sistemoje esantiems visų gydytojų asmens duomenims.

Laisvės TV laida R.I.T.A. padarė tyrimą ir pamatė tuos duomenis, kurių matyti neturėjo. Juk, anot Registrų centro, jie yra maksimaliai apsaugoti. Tačiau 40 mln. eurų kainavusi sistema veikia taip, kad net ir nebandydamas įsilaužti duomenis gali pamatyti gana greitai ir paprastai - surasti ministro A. Verygos asmens kodą užtruko vos keletą minučių.